CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Kepala Budak Dimakan Bakteria

29-7-2015 03:20 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 15459| Komen: 50

Description: Satu-satunya bakteria yang boleh memakan daging manusia hidup-hidup dikenali sebagai "Vibrio Vulnificus"...
Oleh : Fyruz Hanna

Satu-satunya bakteria yang boleh memakan daging manusia hidup-hidup dikenali sebagai "Vibrio Vulnificus".

Bakteria ini yang menyerang manusia dan jarang dapat diselamatkan sekiranya dijangkiti bakteria ini.

Minggu lepas seorang lelaki berusia 26 tahun yang mandi di laut Florida dijangkiti oleh bakteria ini dan mati 2 hari kemudian. Di Florida sahaja, 10 kes dicatatkan dengan 2 kematian akibat daripada mandi di pantai dan juga makan makanan mentah yang mengandungi bakteria ini.

Mereka yang dijangkiti bakteria ini akan menunjukkan simptom kesihatan seperti muntah dan cirit-birit. Lama kelamaan luka akan terbuka dengan sendiri akibat daripada tindakbalas bakteria yang memakan daging manusia.

Contoh mereka yang dijangkiti oleh bakteria ini adalah seperti gambar dibawah:


10

Bagus
13

Marah
16

Terkejut
23

Sedih
23

Lawak
22

Bosan

Friends Rank (107 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote miabebe 27-7-2015 01:53 PM
Ya Allah....kesian nya...

Na'uzubillah
Quote miabebe 27-7-2015 01:54 PM
Mane dtg bakteria tu...dr kucen kew
Quote reenaz 27-7-2015 02:11 PM
miabebe replied at 27-7-2015 01:54 PM
Mane dtg bakteria tu...dr kucen kew

slalunya dari air or binatang air. dulu i buat thesis pasal anak beranak vibrio nih
Quote mizsrose 27-7-2015 02:26 PM
takut yea.....
Quote bellaa 27-7-2015 02:30 PM
ini baru betoi makan otak
Quote miabebe 27-7-2015 02:55 PM
reenaz replied at 27-7-2015 02:11 PM
slalunya dari air or binatang air. dulu i buat thesis pasal anak beranak vibrio nih

Air ape tu...binatang air tu cm ikan ke badak air? Isk..sewammmm nya miaaaaa...

Na'uzubillah..
Quote sabar_sabariah 27-7-2015 03:00 PM
panjang umur budak tu yep
hidup lagi dia walau dah camtu keadaannya
Quote reenaz 27-7-2015 03:34 PM
miabebe replied at 27-7-2015 02:55 PM
Air ape tu...binatang air tu cm ikan ke badak air? Isk..sewammmm nya miaaaaa...

Na'uzubillah..

slalunya ikan or binatang2 yg boleh dimakan la..kerang2 ke
Quote miabebe 27-7-2015 03:37 PM
reenaz replied at 27-7-2015 03:34 PM
slalunya ikan or binatang2 yg boleh dimakan la..kerang2 ke

Owhhhhhh..melalui pemakanan la ye...ic2...tatot nya miaaaaa...isk...

Na'uzubillah...
Quote reenaz 27-7-2015 03:41 PM
miabebe replied at 27-7-2015 03:37 PM
Owhhhhhh..melalui pemakanan la ye...ic2...tatot nya miaaaaa...isk...

Na'uzubillah...

tak semestinya makan. kalau swimming kat tempat yg ade bakteria tu pun boleh kena jugak. lagi2 kalau ade luka terbuka.
Quote miabebe 27-7-2015 03:45 PM
reenaz replied at 27-7-2015 03:41 PM
tak semestinya makan. kalau swimming kat tempat yg ade bakteria tu pun boleh kena jugak. lagi2 kal ...

Ya Allah bahaya nyaaaa....

Cmne nk tahu ade bakteria kt air tu o x??...ke mmg tabley tahu...
Quote reenaz 27-7-2015 03:52 PM
miabebe replied at 27-7-2015 03:45 PM
Ya Allah bahaya nyaaaa....

Cmne nk tahu ade bakteria kt air tu o x??...ke mmg tabley tahu...

kena buat test kat air tu la or binatang akuatik kalau tetiba ada ikan2 or kerang2an mati beramai-ramai. or tetibe ramai manusia kena infection lepas mandi kat kwsn tu..so kesimpulannya..u never know
Quote miabebe 27-7-2015 03:56 PM
reenaz replied at 27-7-2015 03:52 PM
kena buat test kat air tu la or binatang akuatik kalau tetiba ada ikan2 or kerang2an mati beramai- ...

Owhhhhh...

Ic2 br mia paham...thanks for the explanation reenaz...aummmmuahhhh...nah mia upah neh..
Quote makciktijah 27-7-2015 03:57 PM
kuat semangat betul budak ni nak hidup. orang lain silap2 dah bunuh diri dulu dgn sakitnya kepala jd mcm tu.
Quote Ipo 27-7-2015 03:57 PM
subhanallah...Vibrio ni bahaya wei..
bakteria ni waterborne punya bakteria..
adik beradik Vibrio cholera..
tapi V. vulnificus sangat rare...
Quote reenaz 27-7-2015 03:59 PM
miabebe replied at 27-7-2015 03:56 PM
Owhhhhh...

Ic2 br mia paham...thanks for the explanation reenaz...aummmmuahhhh...nah mia upah n ...

u're welcome. saya mmg suka sharing knowledge ni
Quote reenaz 27-7-2015 04:01 PM
makciktijah replied at 27-7-2015 03:57 PM
kuat semangat betul budak ni nak hidup. orang lain silap2 dah bunuh diri dulu dgn sakitnya kepala jd ...

mmg kuat semangat budak ni. sbb slalunya kalau kena jangkit Vibrio ni slalu jenis jangkitan masuk dlm darah & rosakkan hati. mmg menyebabkan kematian la kalau lambat rawat
Quote Ipo 27-7-2015 04:04 PM
reenaz replied at 27-7-2015 08:01 AM
mmg kuat semangat budak ni. sbb slalunya kalau kena jangkit Vibrio ni slalu jenis jangkitan masuk  ...

ya betul...bakteria ni merembeskan toksin
Quote miabebe 27-7-2015 04:07 PM
reenaz replied at 27-7-2015 03:59 PM
u're welcome. saya mmg suka sharing knowledge ni

Sifat yg terpuji tu..mia wembesssss...

Reenaz thorbaekkkkkkk!.!.!.!...hihihi..

Lihat semua komen(50)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 04:54 AM GMT+8 , Processed in 0.095774 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top