CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Denmark Haram Sembelih Haiwan Cara Islam Dan Yahudi

30-7-2015 11:13 AM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 5861| Komen: 40

Description: Terdahulu, pengecualian diberikan atas dasar agama. Perubahan undang-undang ini mendatangkan kemarahan penduduk beragama Yahudi dan Islam kerana ia jelas 'pencerobohan dalam kebebasan beragama' di neg ...
Oleh : Fyruz Hanna


"Setiap haiwan itu mempunyai hak sebelum agama"

Denmark hari ini mengharamkan semua jenis sembelihan tak kira Yahudi ataupun sembelihan secara Islam.

Dengan ini, ke semua haiwan perlu dipengsankan atau melalui proses pengarusan elektrik bagi melemahkan haiwan untuk semua binatang di Denmark sebelum penyembelihan dilakukan.

Terdahulu, pengecualian diberikan atas dasar agama. Perubahan undang-undang ini mendatangkan kemarahan penduduk beragama Yahudi dan Islam kerana ia jelas 'pencerobohan dalam kebebasan beragama' di negara terbabit.


Menteri Pertanian dan Makanan Denmark, Dan Jorgensen dalam mempertahankan dasar kerajaan memberitahu 'hak haiwan lebih diutamakan daripada agama'

5

Bagus
8

Marah
24

Terkejut
12

Sedih
10

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (69 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote hanakikan 30-7-2015 10:52 AM
Kapir 1-0 islam
Quote idadzira 30-7-2015 10:59 AM
salah tu kapir 1, islam 0 yahudi 0
Quote chinta89 30-7-2015 11:22 AM
sengaja nk timbulkan kemarahan org la ni..
Quote ~boolean 30-7-2015 11:26 AM
Hak haiwan?

Kalau macam itu jangan dibunuh, jangan dimakan.
Baru lah dikata hak haiwan
Quote famri7 30-7-2015 11:31 AM
Patutlah cikki2 di office saya murung hiba...rupanya dah kena 1-0 selayaknyalah.
Quote ChildrenOfBodom 30-7-2015 11:58 AM
atheis 1 abrahamic religion 0
Quote cepheid 30-7-2015 12:00 PM
tak pe boleh import dari perancis je.
Quote pyropura 30-7-2015 12:13 PM

.
Ayuh, Moslem & Yahudi lehnat bersatulah menentang kafir ..l.ooppss..
Quote nenekglamer 30-7-2015 12:33 PM
So, klu yg non muslim or non jewish kt denmark ni, haiwan di'mati'kan cara macamana?  Bius sampai pengsan ke?

Sesapa boleh share info?
Quote zameyla 30-7-2015 12:35 PM
~boolean replied at 30-7-2015 11:26 AM
Hak haiwan?

Kalau macam itu jangan dibunuh, jangan dimakan.

betul tu...jgn dibunuh dan makan kerana itu hak haiwan........
Quote kemaruk 30-7-2015 12:36 PM
atheist vs theist

agnostic tepuk tangan
Quote nexusys 30-7-2015 12:44 PM
Edited by nexusys at 30-7-2015 12:47 PM

set set ni punya lah nak jaga hak menatang,

apa kata tanya lembu tuh, mintak izin kat lembu tuh tanya samada leh bunuh dan makan dia tak... (hak dia bukan?)

cer tengok samada lembu tu nak layan ke dak set set nih.
gerenti, sampai kiamat lembu tu buat dono jek. mmg tak merasa daging lembu....

Hak la sangat....

amik contoh lain ler, pokok2 dan rumput, bernyawa kan derang? apa hak derang? cer mintak izin kat pokok2 rumput2 sebelum pijak derang dan tebang derang...

dok dalam gua lah senang..

even dalam gua pun belum tentu gua tu nak terima set2 ni melepak dalam tu ke dak... hak Gua tu kan?

p/s secerdik2 dan se tertib kokesen pun, skali dia kuar pendapat bodoh dia, mmg 7 peringkat ozon berdesup level kebodohan dia....
Quote dcruins 30-7-2015 12:45 PM
Danish tengah mabuk beer sendiri aka. Carlsberg.....
Quote ellejo 30-7-2015 12:51 PM
ada cara yg lbih humane ke?
acer bagitau. celebrity Denmark nama simon moestrup hensem. moga heshe memberi sepatah dua kata mengenai isu ini
Quote DeMax 30-7-2015 12:52 PM

Islam versi apa yg marah tu
Quote lavaforward 30-7-2015 12:52 PM
kafirun bahlol memang suka makan bangkai...




Quote milo_888 30-7-2015 12:57 PM
Kenapa iklan pepsi/revive lahanat tu asik kuar tiap kali click new page/notices??
melampau2 iklan kat cari ni... kebulur duit sangat ke sampai menyusahkan orang?
dah la iklan serata ceruk dalam ni.. kiri kanan atas bawah tengah2 semua ada.. sampai orang nak click pun kena kuar iklan jugak ke?

Akak tak kira.. akak akan spam semua thread sebab iklan lahanat ni...
Quote namirulmukminin 30-7-2015 01:07 PM
milo_888 replied at 30-7-2015 12:57 PM
Kenapa iklan pepsi/revive lahanat tu asik kuar tiap kali click new page/notices??
melampau2 iklan  ...

Ye betul... memang lahanat iklan2 ni semua.. sama lahanat dgn kapir denmark..
Quote putput 30-7-2015 01:41 PM
tak tercapai dek otak?

maksudnya..denmark dah lebih maju, lebih bertamadun berbanding agama purba itu.
apa bodohnya nak sakitkan binatang hanya kerana nak makan?
itu dulu tak ada cara moden yg lebih halus, binatang tak sakit siksa, kita makan pun happy
perlukah memakan daging atas kesakitan binatang kalau ada cara lain lebih terhormat?

Lihat semua komen(40)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 01:48 AM GMT+8 , Processed in 0.092942 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top