Semasa
Semasa 24-1-2022 05:59 PM 1558 Views
DescriptionDi Syracuse, Itali ada sekumpulan saintis baru-baru ini berjaya menghasilkan gambaran bentuk muka mumia wanita yang meni ...

Di Syracuse, Itali ada sekumpulan saintis baru-baru ini berjaya menghasilkan gambaran bentuk muka mumia wanita yang meninggal dunia kira-kira lebih 2,500 tahun lalu di Mesir.

Gambaran wajah wanita mumia tersebut dikenali sebagai Shep-en-Isis, dihasilkan selepas pelbagai kerja penyelidikan dilakukan selama beberapa bulan hasil usaha di Pusat Penyelidikan untuk Biorkeologi, Paleopatologi dan Antroplogi Forensik di wilayah Syracuse.


kredit foto: Dailymail


Usaha mereka menghasilkan gambaran wajah manusia yang hidup pada abad ketujuh Sebelum Masihi di Mesir itu melibatkan Universiti Flinders di Australia dan pereka bentuk teknologi tiga dimensi (3D) dari Brazil iaitu Cicero Moraes.


kredit foto: ScienceTimes


Menurut Sinar Harian, ketika melakukan kerja 
membina gambaran wajah mumia itu, giginya masih terpelihara dengan sempurna, begitu juga telinganya.

Mumia itu dijumpai pada 1819 di Deir el-Bahari iaitu sebuah kompleks kuil mayat dan makan terkenal yang terletak di tebing barat Sungail Nil di Mesir sebelum ia dibawa ke Switzerland pada 1820.



Shep-en-Isis ditemui di dalam makam keluarga yang berada di kawasan kuil mayat Firaun Hatshepsut di dalam kuil Deir-el-Bahari dan tulang-tulangnya disimpan di Perpustakaan Biara Sao Galo di bandar St Gallen, Switzerland. - CARI

Original author: Agent13k

Prev.:65 Peratus Rakyat Indonesia Masih Buta Al-Quran

Next:Asrama Warga Asing: Kerajaan DAP Tak Peduli Suara Rakyat, Cuba Hapus Penempatan Melayu?

Komen Terbaru
SalenaGomez 24-1-2022 08:37 PM
Nak tau muka namrud ngn mak dia mcm mana …sbb namrud ni dikatakan hensem n mak nya cantik sampai kan depa 2 kahwin each other
tumpanglalu74 24-1-2022 09:51 PM
7d42954267.jpg
Simunggu 25-1-2022 07:55 AM
kata mereka ini dewa tak pun nampak mcm dewa....org dulu dulu ini memang suka kasi besar cerita ....kalaulah masa tu ada kamera atau HP..
Simunggu 25-1-2022 07:57 AM
Quote: SalenaGomez replied at 24-1-2022 08:37 PM
Nak tau muka namrud ngn mak dia mcm mana …sbb namrud ni dikatakan hensem n mak nya cantik sampai ka ...

mcm kuyuk pula...
bulalof 25-1-2022 07:58 AM
adatlah memuji pemimpin. yg buruk pun kata cantik. saya merujuk kpd presiden korea utara sebagai contoh. kuikuikui........
KamikuP 25-1-2022 03:02 PM
Quote: SalenaGomez: Nak tau muka namrud ngn mak dia mcm mana …sbb namrud ni dikatakan hensem n mak nya cantik sampai kan depa 2 kahwin each other

Mak namrud mcm logo kat Colombia pictures certepek meolls tak reti

sharlenetexas 25-1-2022 04:38 PM
Nmpk mcm cina.
sharlenetexas 25-1-2022 04:38 PM
Quote: bulalof replied at 25-1-2022 07:58 AM
adatlah memuji pemimpin. yg buruk pun kata cantik. saya merujuk kpd presiden korea utara sebagai con ...

Tg shrek pun reporter puji kacak

ChildrenOfBodom 25-1-2022 04:41 PM
Oriental rupanya
mdhelmi 25-1-2022 05:08 PM
rambut mana rambut
terbayang game MORPG
starting kene reka muka dan bentuk badan hero
dani-rox 25-1-2022 06:36 PM
Quote: sharlenetexas replied at 25-1-2022 04:38 PM
Tg shrek pun reporter puji kacak

cucu pm yg besher2 persis marhaen tu pon dikata persis model cilik yg memukau perhatian org ramai
dani-rox 25-1-2022 06:40 PM
mungkin shep en isis nih cantek utk kategori hasil inbred