CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Pasangan Akan Berpisah Selepas Pulang Dari Pulau Ini! Benarkah Sumpahan Bali?

18-11-2021 12:18 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 922| Komen: 4

Description: Apabila kita bercakap tentang merancang percutian romantis semestinya kita akan mengejar destinasi yang indah dan dipenuhi aktiviti intim.
Apabila kita bercakap tentang merancang percutian romantis semestinya kita akan mengejar destinasi yang indah dan dipenuhi aktiviti intim.

Bagaimanapun, disebabkan 'mitos' yang menjadi perbualan ramai ini, ada pasangan yang telah membatalkan rancang percutian mereka, sekali gus menolak keindahan sebenar pulau itu.

Pernahkah anda mendengar cerita tentang sumpahan perpisahan Bali itu?


Foto: Google

Bali memang telah lama dikenali dengan "map of love" atas sebab banyak perkara.

Apabila mendengar tentang 'sumpahan' ini, sesetengah pasangan hanya menutup mata manakala ada yang lebih berhati-hati ingin membongkar mitos bandar.


Kepercayaan terhadap sumpahan dimaksudkan adalah pasangan yang belum berkahwin yang melancong ke Bali ditakdirkan untuk berpisah enam bulan selepas pulang lawatan mereka dari pulau itu.

Menurut cerita kuno, seorang putera dan puteri dari kasta Brahman, peringkat tertinggi lapisan sosial Hindu, melawat Bali dan menghabiskan masa di Kuil Tanah Lot yang legenda.

Bermesra antara satu sama lain sehingga matahari terbenam bersaksikan pantai pasir hitam, kedua-duanya berkongsi ikatan intim buat kali pertama.

Tidak lama selepas kejadian itu, putera itu bukan sahaja enggan mengahwininya malah menghilangkan diri.

Kerana sedih dan marah, puteri tersebut menzahirkan sumpahan kepada pasangan belum berkahwin yang menjejakkan kaki di pulau itu.


Foto: Google

Walaupun ada yang percaya mantra itu terhad di kawasan Tanah Lot, mendengar mitos di sekitar Bali sebagai 'pulau perpisahan' kini menjadi perkara biasa.

Pasangan pada masa lalu membuktikan dalam talian telah melalui sumpahan itu, tetapi ramai yang lain menganggapnya sebagai 'kehidupan'.

Ada juga yang mengatakan jika anda memiliki pasangan tetapi pergi ke Bali secara sendirian semasa persinggahan mereka akan pulang tanpa sebarang kecelakaan.

Penduduk Bali mendakwa cerita itu wujud juga sebagai amaran kepada pasangan muda yang belum berkahwin cenderung terhadap seks pra-perkahwinan; dan untuk menghalau kekasih muda menghabiskan 'malam minggu' mereka di sekitar kawasan suci.

Satu sumber berkata, selalunya anak muda membawa pasangan mereka ke Tanah Lot untuk menikmati pemandangan pada waktu malam tetapi akhirnya tidak menghormati kuil suci itu dan 'dihanyutkan' arus deras ombak.

Sama ada seseorang memilih untuk percaya akan peristiwa ini atau tidak, kemusnahan perhubungan pastinya mempunyai hubungan yang lebih mendalam daripada sekadar perjalanan ke destinasi yang kononnya 'terkutuk' ini.

Antara 'sumpahan pasangan' perlu diperhatikan, orang yang ragu-ragu dan percaya, adalah mitos bahawa pasangan bukan penduduk Bali yang mengikat tali pertunangan di bumi Bali akan menghasilkan pengakhiran tidak baik.

Legenda mengatakan, di sini dianggap sebagai entiti, hanya memberikan 'berkat perkahwinan' kepada mereka yang berasal dari pulau itu.

Mangsa kegagalan perkahwinan disabitkan jadi orang ramai mempercayai mitos ini sebagai punca keruntuhan rumahtangga ini, namun sumber tempatan telah menafikannya sebagai mitos tidak berbahaya dan tiada kisah asal usul dalam budaya Bali itu sendiri. -CARI

Sumber: mStar Online

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Kurex 18-11-2021 01:56 PM
Sesuai letak bod mitos / mistik
Quote MarissaMiller88 18-11-2021 04:34 PM
dia yg dtinggalkan selepAS dguna, org lain dia sumpah...napa x sumpah ja putera itu...dasarrrr
Quote Lagubestbest 21-11-2021 02:11 PM
mitos ni diperbesar atas faktor pelancongan je. selling point semata. kalau takde pelancongan, takdenye mitos2 ni kekal wujud. ibarat kuil batu caves yang makin berkuasa auranya selepas bertahun2 dihadiri pengunjung.
Quote mbhcsf 28-11-2021 12:24 PM
Mana boleh percaya entiti lain affect relationship especially bebenda macam ni khurafat  , for Muslims you cannot  pun.
nama pun myth.

Kalau macam tu senanglah apa aberlaku senangnye manusia tu dok blame entiti lain daripada tengok kesalahan sendiri.
lagipun i think mitos tu bertujuan pre emptive - iaitu mencelah perlakuan maksiat dua org yg belum halal .

Lihat semua komen(4)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2021 02:42 AM GMT+8 , Processed in 0.073183 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top