CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Persepsi Buruk Dan Tekanan, Punca Hana Tajima Dah Tak Berhijab

16-11-2021 02:26 PM| Diterbitkan: ameenarara| Dilihat: 4691| Komen: 96|Original author: ameenarara

Description: Pereka fesyen terkenal, Hana Tajima secara rasmi mengumumkan untuk tidak lagi berhijab seperti yang dikatakan oleh seorang pengguna Twitter.
Pereka fesyen terkenal, Hana Tajima secara rasmi mengumumkan untuk tidak lagi berhijab seperti yang dikatakan oleh seorang pengguna Twitter.

Kritikan negatif kepada Hana menyebabkan dia tidak mahu lagi meneruskan niat untuk berhijab walaupun suatu ketika dahulu pernah menjadi inspirasi kepada anak muda untuk berhijab dengan kepelbagaian fesyen.


Foto: Twitter


Foto: Twitter

Terdapat seorang netizen berkongsi luahan Hana menerusi IGTV dan merasa sedih dengan pendedahan Hana yang bergelut dengan persepsi sesetengah masyarakat.


Foto: Instagram Hana Tajima

Ada juga yang berpendapat bahawa bukan tudung itu sendiri yang menjadi isu, namun ia menjadi berat bila orang yang memakai tudung itu dianggap sebagai ikon muslimah.

Foto: Twitter

Berdasarkan komen-komen yang diberikan, Hana merasakan dia seperti membawa persepsi buruk kepada wanita muslim dengan cara dia berfesyen.

Foto: Twitter

Terdapat juga pengikut Hana Tajima yang memakai hijab sehingga ke hari ini adalah disebabkan kemunculan ikon fesyen ini yang membawa kelainan dalam berhijab.

Foto: Twitter

Harap Hana Tajima dapat cari semula semangat untuk berhijab dan mulakan hidup yang lebih positif tanpa fikir persepsi orang. Abaikan kata-kata buruk yang tiada kesudahan dalam hidup ini. Teruskan memberi inspirasi. - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih
1

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote helicornia 16-11-2021 02:40 PM
kenapa peduli dgn mulut org? ko berhiab sbb apa sebenarnya?
Quote missyL 16-11-2021 02:42 PM
Kemain lg liyanajasmay me beri sokongan pada hana
Haha
Tp i suke hana ni. Lembut org nye.
Semoga dpt hidayah balik.
Bkn senang as a convert nk ikut ajaran Islam lg2 di negara bkn Islam..
Quote musangbodoh 16-11-2021 02:46 PM
suke ko lh labu kan kan..kalo dgr guruh jgn keluar rumah ye...ade petir tau
Quote tupai 16-11-2021 02:50 PM
Ramai sgt polis aurat yg sibuk dok check aurat org & kondem serbi serba la x kena di mata dorang....patut netizen ni support bukan dok kondem segala benda...budaya kondem aurat org ni makin menjadi2....x salah nk menyebarkan dakwah tp sebarkan secara berhemah yg menyebabkan org x terus lari jauh dr agama...ramai sgt yg mentang2 die bertudung litup terus rasa ade tiket ke syurga & start dok judge org sana sini
Quote Meiizu 16-11-2021 02:58 PM
Edited by Meiizu at 16-11-2021 03:02 PM

Sejak ledakan fb ig ni..kadang...bukan kadang2 lagi dah meluat dgn polis aurat nmpk bentuk sikit bash,kerap nau menegur dosa wanita akan ditangung makpak,suami ,adik badik laki.
Siyess menyampah
Korang expect apa ye jantan2 sekalian.
Nak mcm nilopak skrg ke
Quote Meiizu 16-11-2021 03:02 PM
tupai replied at 16-11-2021 02:50 PM
Ramai sgt polis aurat yg sibuk dok check aurat org & kondem serbi serba la x kena di mata dorang.... ...

Diorang nmpk style HT ni diorang suka ckp apa tau..."kalau pakai mcm tu baik takyah pakai terus!"  bertutup nmpk biji mata sekali lalu odor kepam.pitam org
Quote Masukkeluar 16-11-2021 03:07 PM
helicornia replied at 16-11-2021 02:40 PM
kenapa peduli dgn mulut org? ko berhiab sbb apa sebenarnya?

kan..mksdnya mmg tak fhm lagi la tu apa maksud menutup aurat dlm islam.

sblm ni pakai tudung sbb lain la kot.
Quote tupai 16-11-2021 03:20 PM
Meiizu replied at 16-11-2021 02:58 PM
Sejak ledakan fb ig ni..kadang...bukan kadang2 lagi dah meluat dgn polis aurat nmpk bentuk sikit bas ...

Jantan2 yg sibuk nk menyukur aurat org tu pdhal irl, pantang nmpk pompuan seksi...lelaki yg baik xkan melalak kt fb ig kutuk aurat org sana sini....lg pun otak tu xde pikir benda lain selain dok telek aurat org..:serius meluat dgn jantan2 yg acah2 terpaling alim
Quote kotakominami 16-11-2021 03:44 PM
Org luar ni kekadang melebih...dah member tu bertudung ko expect dia nak kena baju size 5XL, pakai purdah...suke nak hukum org. Rase macam puas bila dapat tegur salah org...
Quote nellyberry 16-11-2021 03:45 PM
Dulu sampai uniqlo ada collection Hana Tajima.
Quote CARI-MRO 16-11-2021 03:51 PM
[em:24:] test test test
Quote Wimoon 16-11-2021 04:12 PM
Bpe umur Hana ni sekarang?.iols ikut style dia masa umur iols awal 20an la ni iols pon dah masuk 30.
Terkejut jugak tgok style dia sekarang.tp nak heran ape org melayu islam dekat msia ni pon ade mcm tu.lg teruk dr dia pon ade.
Quote mclaren 16-11-2021 04:15 PM
Moga one day dia kembali berhijab.
Quote SpyLeman 16-11-2021 04:20 PM
Aku je ker tak tau asal usul leluhur dia ni dari mana. Aku cuma tau dia icon hijab tu je
Quote dagusengett 16-11-2021 04:30 PM
heh...bukan ke dia mendunia dulu sbb design baju tudung utk hijabi
and dia bukannya rajin show off lifestyle dia pun sendu je ig
whatever lah
Quote cruz2 16-11-2021 04:32 PM
Habis tu dia masih collab ke dgn uniqlo?iols ada beberapa koleksi hana tajima ni.cuma thn ni jarang masuk uniqlo leceh asyik que panjang jer.dpt masuk pon mostly shopping pakaian anak2 dgn suami.iols senang lg dgn online shopping
Quote Genkidesuka 16-11-2021 05:03 PM
semoga yg berkenaan mendpt hidayah dn faham dgn sebenar2 fhm erti islam.  
Quote Kera2020 16-11-2021 05:29 PM
pls pakai sebab kesedaran ye.. bukan sebab org cakap itu ini.. bila tekanan hijab terbang.. abaikan tohmahan org.. niat lillahitaala semata
Quote umbut 16-11-2021 05:55 PM
Mcm netz jantan malaysia lah. Kau satu sumbangan pun tarak.. Yg ko reti komen aurat tudung org. Padahal kau jantan x guna. Aku tgk janna baby shima kena serang polis aurat. Knp malaysia ni.. Rimas lah. Baik hidup zaman dulu xda medsos. Aman tenang hidup

Lihat semua komen(96)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2021 01:43 AM GMT+8 , Processed in 0.069656 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top