CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Ikan puyu serang perairan Australia

3-6-2015 01:22 PM| Diterbitkan: CMFreporter2| Dilihat: 12119| Komen: 22

Description: Awas! Ikan ini dikategorikan sebagai haiwan pemangsa kini 'menyerang' Aussie!
Oleh: CMFreporter2

Jika dahulu ikan jerung sering menghantui ketika berada di tengah lautan, kini ikan puyu juga memberi ancaman di perairan di Australia.


Berita yang dilaporkan dalam Harian Metro hari ini mengatakan bahawa Jabatan Pertanian dan Perikanan Australia mengambil langkah berjaga-jaga selepas satu spesies ikan pyu mula menawan perairan negara itu. 

Memetik laporan itu lagi, saintis Dr Nathan Waltham percaya ikan puyu yang boleh membesar sepanjang 25 cm itu berasal dari Papua New Guinea dan kini menjadi ancaman kepada hidupan air tempatan.

"Ancaman ikan ini sangat besar kerana ia boleh bergerak dari Selat torres menuju ke utara Australia," ujarnya yang dipetik menerusi portal Harian Metro.

Gambaran ikan puyu yang memiliki sirip tajam, berbahaya kepada manusia dan haiwan lain. (Sumber foto: Portal MYsains)


Ternyata ikan puyu atau nama saintifiknya Anabas testudineus bukanlah ikan sebarangan dan langkah keselamatan sentiasa diberikan. Menurut portal MYsains, ikan puyu dikategorikan sebagai haiwan pemangsa. Ia boleh menyebabkan kematian di kalangan haiwan lain kerana memiliki sirip yang sangat tajam.

"Bertambahkan sifat pemangsa ikan puyu, ikan ini diharamkan di beberapa tempat di luar habitat asalnya seperti di Queensland, Australia di mana denda yang tinggi akan dikenakan jika ikan ini dimiliki tanpa lesen," memetik laporan portal MYsains. - CARI Infonet


Sumber berita: Harian Metro / MYsains 
18

Bagus
21

Marah
16

Terkejut
11

Sedih
22

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (101 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote amon_79 3-6-2015 01:14 PM
xda gambo ikan tu kat aussie ke...
Quote cmf_blingblings 3-6-2015 01:35 PM
Betullah mak aku cakap baru-baru ni kalau bela ikan puyu jgn letak sekali dgn ikan haruan, mati ikan haruan tu kena sirip puyu
Quote amyainsamad 3-6-2015 04:31 PM
xde gambar ke
Quote Artemesiaa 3-6-2015 06:37 PM
Wah 25 cm lebih besar dari puyu biasa tapi kalau dapat kat orang Malaysia habis dah di asam pedaskan.
Quote wizardLy_boy 3-6-2015 07:36 PM
Artemesiaa replied at 3-6-2015 06:37 PM
Wah 25 cm lebih besar dari puyu biasa tapi kalau dapat kat orang Malaysia habis dah di asam pedaskan ...

asam pdas?? 1st dgar

ikan pekasam biasa la
Quote missDollie 3-6-2015 11:47 PM
sedapnya pekasammm...makan dengan nasi panas2..goreng skali bawang dengan cili padi..
Quote red_cattleya 4-6-2015 12:17 AM
org mesia tgkap bela buat halau setan
Quote ijan_jenin 4-6-2015 09:30 AM
Artemesiaa replied at 3-6-2015 06:37 PM
Wah 25 cm lebih besar dari puyu biasa tapi kalau dapat kat orang Malaysia habis dah di asam pedaskan ...

tu lah heran sungguh , lain macam ikan betuk kat aussie ni... ikan betuk yang paling beso kat parit dgn sawah pun tak sampai 25 cm... spesis lain kot dari msia punya

Quote elmen 4-6-2015 11:37 AM
sepat ronggengggg
Quote sya_sugar_sugar 4-6-2015 10:13 PM
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=879261

NI GAMBAR NYA
Quote Ayu61279 5-6-2015 03:57 PM
sedapnya ikan puyu pekasam!!!
mau carik utk stok bln pose
Quote JohnDeSouza 6-6-2015 02:19 PM
mintak link
Quote alphawolf 7-6-2015 10:26 AM
Ikan puyu dalam bahasa inggeris climbing perch tu yang kata boleh panjat pokok
Quote ice_sky92 7-6-2015 11:32 AM
Quote umbut 22-7-2017 09:41 PM
Ikan ni boleh lompat keluar aquarium
Quote chauky314 25-7-2017 11:19 AM
puyu buat pekasam mmg best
Quote libra_gurlz 28-7-2017 10:59 AM
kalau goreng garing pun sedap makan dgn nasi panas...
Quote hdon 29-7-2017 04:09 PM
ice_sky92 replied at 7-6-2015 11:32 AM

Uish.. gendutnya ikan ni.. mcm sedap je..
Quote ice_sky92 29-7-2017 07:01 PM
hdon replied at 29-7-2017 04:09 PM
Uish.. gendutnya ikan ni.. mcm sedap je..

Punya la aku recall balik bila ak komen kat thread ikan puyu..rupanya tahun 2015...how time flies...

Lihat semua komen(22)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 04:46 AM GMT+8 , Processed in 0.097549 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top