CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7157|Reply: 22

Ikan puyu serang Aussie!

  [Copy link]
Post time 3-6-2015 12:44 PM | Show all posts |Read mode
dah pulak... eh ikan puyu boleh hidup dalam laut ke?

tengok berita ni ha..




Canberra: Jabatan Pertanian dan Perikanan Australia mengambil langkah berjaga-jaga selepas satu spesies ikan puyu mula `menawan’ perairan negara itu.

Satu kajian oleh Universiti James Cook mendapati ikan itu dikesan di Selat Torres di Queensland dan membiak di dua sungai di sana.

Saintis, Dr Nathan Waltham percaya ikan puyu yang boleh membesar sepanjang 25 sentimeter itu berasal dari Papua New Guinea dan kini menjadi ancaman kepada hidupan air tempatan.

“Ancaman ikan ini sangat besar kerana ia boleh bergerak dari Selat Torres menuju ke utara Australia,” katanya.

Jabatan Pertanian dan Perikanan Australia dalam laman sesawangnya memberitahu ikan puyu boleh menyebabkan ikan atau burung yang cuba memakannya tercekik.

“Ikan ini mempunyai sisik kasar dan duri tajam yang boleh menyebabkan haiwan lain tercekik jika cuba memakannya,” katanya.

Ikan puyu boleh hidup tanpa air selama beberapa hari dan boleh bergerak di darat dengan menggunakan insangnya yang tajam. - AFP



sumber: Harian Metro
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2015 01:14 PM | Show all posts
xda gambo ikan tu kat aussie ke...
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 01:35 PM | Show all posts
Betullah mak aku cakap baru-baru ni kalau bela ikan puyu jgn letak sekali dgn ikan haruan, mati ikan haruan tu kena sirip puyu
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 04:31 PM | Show all posts
xde gambar ke
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 06:37 PM | Show all posts
Wah 25 cm lebih besar dari puyu biasa tapi kalau dapat kat orang Malaysia habis dah di asam pedaskan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 07:36 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 3-6-2015 06:37 PM
Wah 25 cm lebih besar dari puyu biasa tapi kalau dapat kat orang Malaysia habis dah di asam pedaskan ...

asam pdas?? 1st dgar

ikan pekasam biasa la
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 11:47 PM | Show all posts
sedapnya pekasammm...makan dengan nasi panas2..goreng skali bawang dengan cili padi..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 12:17 AM | Show all posts
org mesia tgkap bela buat halau setan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-6-2015 09:30 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 3-6-2015 06:37 PM
Wah 25 cm lebih besar dari puyu biasa tapi kalau dapat kat orang Malaysia habis dah di asam pedaskan ...

tu lah heran sungguh , lain macam ikan betuk kat aussie ni... ikan betuk yang paling beso kat parit dgn sawah pun tak sampai 25 cm... spesis lain kot dari msia punya

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 11:37 AM | Show all posts
sepat ronggengggg
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 10:13 PM | Show all posts
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=879261

NI GAMBAR NYA
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 03:57 PM | Show all posts
sedapnya ikan puyu pekasam!!!
mau carik utk stok bln pose
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2015 02:19 PM | Show all posts
mintak link
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2015 10:26 AM | Show all posts
Ikan puyu dalam bahasa inggeris climbing perch tu yang kata boleh panjat pokok
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2015 11:32 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2017 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikan ni boleh lompat keluar aquarium
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-7-2017 11:19 AM | Show all posts
puyu buat pekasam mmg best
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2017 10:59 AM | Show all posts
kalau goreng garing pun sedap makan dgn nasi panas...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2017 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
ice_sky92 replied at 7-6-2015 11:32 AM

Uish.. gendutnya ikan ni.. mcm sedap je..
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2017 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
hdon replied at 29-7-2017 04:09 PM
Uish.. gendutnya ikan ni.. mcm sedap je..

Punya la aku recall balik bila ak komen kat thread ikan puyu..rupanya tahun 2015...how time flies...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 06:31 AM GMT+8 , Processed in 0.124913 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list