CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Selebriti Tempatan Lihat artikel

'Patut Malu Orang Lain Nak Belajar, Ini Dah Tua Pun Bodoh' - Boy Iman

5-7-2021 04:39 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 6424| Komen: 22

Description: Apa sahaja perkara melibatkan pelakon dan ahli perniagaan Boy Iman, entah mengapa di akhirnya pasti akan dinilai sebagai kontroversi murahan.
Apa sahaja perkara melibatkan pelakon dan ahli perniagaan Boy Iman, entah mengapa di akhirnya pasti akan dinilai sebagai kontroversi murahan.

Hal ini bukan baru. Malah sejak dari zaman dia berjinak-jinak dalam dunia perniagaan khususnya dalam bidang pembinaan, Boy Iman pernah sahaja menerima kecaman dan kutukan hebat kerana dituduh sebagai scammer atau penipu.



Kredit foto: IG Boy Iman

Kontroversi juga diselang-selikan dengan kisah lain dan yang paling diingati adalah bagaimana dia menggemparkan negara menerusi pengakuannya memiliki Ijazah Sarjana dan Doktor Falsafah (PhD) selain gelaran Datuk yang didakwa telah dibeli.

Boy juga kembali menimbulkan kehairanan orang ramai apabila baru-baru ini berkongsi dalam Instagram bahawa dirinya kini sedang mendalami bidang profesional pembinaan di peringkat Diploma.

PhD, Ijazah Sarjana dan kemudian Diploma? Ini jawapan Boy.


"Memang saya sedang sambung pengajian sekarang. Iyalah, tak tahu hendak buat apa selain bekerja dari rumah. Macam-macam kursus juga yang saya sertai termasuk motivasi, kontraktor dan terbaharu dalam bidang pembinaan di Universiti Teknologi Malaysia (UTM SPACE). Semua pembelajaran sekarang secara atas talian dan saya baru sahaja ambil kursus itu awal Jun lalu. Selepas setahun sertai kursus ini saya akan sambung pula ke peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang yang sama selama setahun enam bulan lagi," katanya.



Menjawab persoalan ramai yang pelik dengan struktur atau peringkat pendidikannya yang dikatakan semakin mengundur ke belakang, katanya dia hanya mencuba selepas melihat ada kursus secara atas talian itu.

"Saya ada empat syarikat pembinaan dan Alhamdulilah semua okey, berjaya. Tapi bila pandemik ini, mana boleh beroperasi sebab kita bukan sektor keperluan. Sejak berlaku musibah yang dulu itu, cita-cita dan karier bidang ini agak terbantut buat saya. 

"Tapi itu tidak membuatkan saya putus asa untuk terus belajar sebab, selama ini pun secara praktikalnya memang saya sedang buat. Jadi, saya mula belajar semula dari asas, ambil masa untuk jana semula semangat beserta ilmu. Saya bukannya nak jadi scammer.

"Tak kisahlah kalau ada Ijazah Sarjana, PhD dalam bidang lain. Saya nak tanya, adakah salah untuk seseorang itu nak sambung pengajian yang berbeza? Inilah salah faham yang harus diperbetulkan. Macam saya katakan tadi, banyak sahaja kursus jangka pendek ditawarkan dan dibenarkan mengikuti. 

Saya tak buat benda salah. Saya ikut segala prosedur yang ditetapan pihak universiti, mohon dengan saluran betul dan bayar yuran. Bukannya saya beli. Itulah bezanya selebriti dengan orang lain. Walaupun kita ikut saluran betul, atau buat perkara baik sekali pun, orang tetap akan nampak salah. Yang baik pun orang kata buruk," jelasnya.

Katanya, dia sudah penat melayan pandangan negatif dan perlian terhadap dirinya.

"Sepatutnya kalau dengar usaha seseorang itu mahu belajar, kita sokonglah, bukan menjatuhkan semangatnya. 

"Patut rasa malu dengan diri sendiri sebab sekurang-kurangnya dia ada usaha nak perbaiki dan naik taraf diri dengan ilmu berbanding sibuk cakap buruk pasal orang lain tapi diri sendiri dah tua pun bodoh," ujarnya.


Sumber: Utusan


Bagus
1

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sharlenetexas 5-7-2021 04:45 PM
Hebat. Dah finis phd baru ambil diploma. Lepas tu boleh masuk tadika main belon
Quote tagas 5-7-2021 04:52 PM
Memang saya sedang sambung pengajian sekarang. Iyalah, tak tahu hendak buat apa selain bekerja dari rumah.

Bukan mmg ko bewak scammer ka

gheja mende lu ada haha
Quote Skuau 5-7-2021 04:55 PM
sharlenetexas replied at 5-7-2021 04:45 PM
Hebat. Dah finis phd baru ambil diploma. Lepas tu boleh masuk tadika main belon


boleh la...bidang ilmu berlainan.Mana tau pasni dia amik diploma in 'panjat pokok kelapa'...pulak.
Quote dino 5-7-2021 04:55 PM
ko tu scammer layak la kena maki pun
Quote Kurex 5-7-2021 04:55 PM
Vutooo kau belon
Quote dino 5-7-2021 04:56 PM
tagas replied at 5-7-2021 04:52 PM
Memang saya sedang sambung pengajian sekarang. Iyalah, tak tahu hendak buat apa selain bekerja dari  ...

kan phd konon.. segala menda title nak letak
mmg layak kena kutuk
Quote NonaNaga 5-7-2021 04:57 PM
Benjamin Button ke ni..
Quote Mulotkoyak 5-7-2021 05:01 PM
Pelik ak org scammer ni kkdg xtau die tu scammers... Mcm org opis aku... Asyik laaa duk sebut akan dpt berjuta-juta dari 2015 lg. Dptnye tidak... Had tu je die...
Quote sharlenetexas 5-7-2021 05:11 PM
Skuau replied at 5-7-2021 04:55 PM
boleh la...bidang ilmu berlainan.Mana tau pasni dia amik diploma in 'panjat pokok kelapa'...pula ...

Diploma in ambil pingat kat pagar istana.
Quote nakkomenjugak 5-7-2021 05:25 PM
nanti habis dip ada belon lagi ke boy?
Quote BoongaKertas 5-7-2021 05:41 PM
kiranya dia tak muflis lg eh? iols ingatkan sebab kes2 banglo dia dulu dia jadi muflis. tp kalau betul allegation tu, keji dohhh scam org.
Quote laksmanabentan 5-7-2021 05:46 PM
title DATO' dia tu valid lagi ker?
Quote exclusive_vvip 5-7-2021 05:54 PM
tak ahhh...kitorg bijak...sebab tu kitorang study masa muda2 lagi..
Quote Buritan 5-7-2021 06:19 PM
sharlenetexas replied at 5-7-2021 04:45 PM
Hebat. Dah finis phd baru ambil diploma. Lepas tu boleh masuk tadika main belon

Jahak hang.. koh koh koh...
Quote slyfynx 5-7-2021 07:15 PM
Ko ckp depan cermin ke belon?
Quote LadyCarefree 5-7-2021 08:24 PM
Apa nak pelik. Orng camni pon dapat dato.
Quote SalenaGomez 5-7-2021 09:28 PM
sharlenetexas replied at 5-7-2021 04:45 PM
Hebat. Dah finis phd baru ambil diploma. Lepas tu boleh masuk tadika main belon

Terkekek SG gelak baca komen sharlene …hahahah
Quote CiliPadiSedap 5-7-2021 09:41 PM
dino: kan phd konon.. segala menda title nak letakmmg layak kena kutuk

Jumpa yusuf azmi muka terus jadi tapai. Kaka gelak je.

Quote CiliPadiSedap 5-7-2021 09:46 PM
Mulotkoyak: Pelik ak org scammer ni kkdg xtau die tu scammers... Mcm org opis aku... Asyik laaa duk sebut akan dpt berjuta-juta dari 2015 lg. Dptnye tidak... Had  ...

Duit wasiat kerajaan melayu emas kt london ke? Forumer ramai masuk joint siap ajak kaka masuk.

Konon dpt duit tu kena zakat semua. Ala uto habuk pun xde. Kalau duit tu wujud takde lah balak bauksit kena sakau. Duit tu trillion dollar dh boleh cover duit 1mdb.

Ekonomi malaysia gdp xsampai 1 trillion masih ada org bingai percaya deposit banyak tu.

Biarlah mereka percaya cerita ilusi tersebut.

Lihat semua komen(22)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-6-2024 06:36 PM GMT+8 , Processed in 0.063180 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top