CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Jho Low Mengaku Jadi Kambing Hitam Skandal 1MDB

7-1-2020 11:10 AM| Diterbitkan: natrahn| Dilihat: 2832| Komen: 16|Original author: Oleh: natrahn

Description: Pembiaya Malaysia dalam buruan, Jho Low telah ditawarkan suaka oleh sebuah negara pada Ogos tahun lepas atas dasar berlaku penganiayaan politik dan pencabulan hak asasi manusia yang berterusan terhada ...
Pembiaya Malaysia dalam buruan, Jho Low telah ditawarkan suaka oleh sebuah negara pada Ogos tahun lepas atas dasar berlaku penganiayaan politik dan pencabulan hak asasi manusia yang berterusan terhadapnya, lapor akhbar The Straits Times pada Isnin.



Kredit Foto - straitstime.com

Dalam wawancara eksklusif dengan akhbar harian Singapura, The Straits Times melalui e-mel, beliau turut menafikan dirinya adalah perancang utama skandal berbilion dolar tersebut kerana beliau bukanlah terdiri daripada kalangan ahli politik dalam skandal yang bermotifkan politik ini.

Jho Low turut mengakui beliau menjadi kambing hitam dalam skandal kewangan terbesar itu.

Jho Low menggambarkan dirinya sebagai orang tengah yang diminta dalam 'membantu' urusan manfaat kerajaan Malaysia dengan satu pihak di Asia Barat berikutan hubungan baik yang dimiliki dengan beberapa pembuat dasar.


Low berkata demikian ketika menjawab soalan Koresponden Serantau akhbar itu di Kuala Lumpur, Leslie Lopez menerusi temu bual e-mel mengenai tawaran suaka yang diterimanya. 

"Seperti diketahui, saya mempunyai kebimbangan terhadap keselamatan peribadi yang serius, oleh itu tidak akan menyentuh mengenai lokasi saya atau maklumat lain seumpamanya.

"Bagaimanapun, saya boleh mengesahkan bahawa saya telah menerima tawaran suaka pada Ogos 2019 daripada sebuah negara yang mematuhi prinsip-prinsip Deklarasi Sejagat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Hak Asasi Manusia dan Konvensyen Eropah berkaitan Hak Asasi Manusia atas dasar berlaku penganiayaan politik dan pencabulan hak asasi manusia yang berterusan ke atas saya," kata Low yang dipetik dari Bernama.


Kredit Foto - Bernama

Menjadi temu bual pertama kali yang dibalas Jho Low tanpa perantara firma perhubungan awam, Jho Low dikatakan lebih meyakini sistem keadilan Amerika Syarikat yang mana kedaulatan undang-undang dihormati dan dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya.

Pada 4 Disember 2018, Mahkamah Majistret di Malaysia telah mengeluarkan waran tangkap terhadap Low bagi membantu siasatan dalam skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Sejak itu, pelbagai usaha dilakukan pihak berkuasa Malaysia untuk membawa pulang ahli perniagaan berusia 38 tahun tersebut sepanjang tahun lepas.

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador mendedahkan bahawa Jho Low telah ditawarkan suaka oleh sebuah negara, namun tidak menyatakan nama negara itu.

Jho Low bukan sahaja dikehendaki pihak berkuasa bagi pembabitannya dalam kes penyelewengan dana 1MDB, tetapi juga merupakan saksi penting perbicaraan yang melibatkan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Ahli perniagaan yang dilahirkan di Pulau Pinang itu dikatakan menetap di beberapa lokasi termasuk Hong Kong, Macau, Shanghai, Shenzhen, Beijing dan Hainan di China. 

Kalau betul dikambing hitamkan, balik Malaysia lah bersihkan nama, kan? - CARI
3

Bagus

Marah
1

Terkejut

Sedih
2

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (7 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote gaara_X 7-1-2020 11:27 AM
balik dulu.....sembang melalui emal...macam sembang lembu pun boleh terbang...ahaks!!
Quote baghal_bortuqal 7-1-2020 11:33 AM
dia yg membabi hitamkan org lain... banyak songeh la pulak
Quote kucingitam 7-1-2020 11:55 AM
kau tuduh dia, dia tuduh kau...sampai AJM pun tak selesai gini
Quote Victorioussss 7-1-2020 12:12 PM
Kambing hitam atuk kau la

Bagi miranda ker macam2..
Dasarr
Quote palmolive 7-1-2020 12:38 PM
dia pun nak jadi kambing...kah kah kah
Quote zorrro_03 7-1-2020 01:24 PM
kau mana sesuai kambing..  babi sesuai lah.  dajjal.  
Quote ogata 7-1-2020 01:54 PM
Victorioussss replied at 7-1-2020 12:12 PM
Kambing hitam atuk kau la

Bagi miranda ker macam2..

bagi apa tuh, nak tahu lerr...
Quote MadameOnion 7-1-2020 03:43 PM
wowww wawancara melalui email..btw more tu beruang kutub..bukan kambing
Quote belilies 7-1-2020 04:19 PM
Sapa yang kambinghitamkan kau, bibir merah or bibir hitam?
Quote dizekni 7-1-2020 04:21 PM
boleh pulak perbicaraan guna email

kahkah

kelako punya rule of pundet
Quote natrahn 7-1-2020 05:09 PM
Semua ngaku nak jadi kambing sekarang..

Jho Low kata dikambing hitamkan.

DSN kata Jho Low tipu dia... hmmm
Quote creep_bite 7-1-2020 05:19 PM
Jho Low tak salah...jd Pok Jib ker yg salah...yg untung Che Det gak dpt peluang jd PM blk...
Quote RumiMenari 7-1-2020 07:09 PM
Cari jho low di kampung sinaran baru.. dia guna nama Abu & menyamar sbg petani


Quote ikankeringmurah 7-1-2020 07:10 PM
RumiMenari replied at 7-1-2020 07:09 PM
Cari jho low di kampung sinaran baru.. dia guna nama Abu & menyamar sbg petani

bukan dh jd beruang ke
Quote ikankeringmurah 7-1-2020 07:12 PM
natrahn replied at 7-1-2020 05:09 PM
Semua ngaku nak jadi kambing sekarang..

Jho Low kata dikambing hitamkan.

x kisah la.. yg penting bwk je balik Jho Low tu ke Malaysia.. yg nampak sekarang kerajaan PH yg takut nk ekstradisi Jho Low balik, habis la game kerajaan PH sebelum PRU15 dh tkde modal

ni pun nk up balik modal basi Altantuya
Quote harizs 7-1-2020 07:13 PM
mcmn akhbar boleh cari jho low tapi hamid bador cari tak jumpa.   kesian pdrm bwh hamid bador.

Lihat semua komen(16)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-7-2024 01:24 PM GMT+8 , Processed in 0.058606 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top