CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pasukan Polis Masih Lagi Dilihat Sebagai Institusi Paling Korup

1-3-2017 11:40 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 2581| Komen: 15

Description: Tinjauan barometer korupsi global Transparency International-Malaysia (TI-M) menunjukkan pasukan polis masih lagi dilihat sebagai institusi paling korup di negara ini.
Tinjauan barometer korupsi global Transparency International-Malaysia (TI-M) menunjukkan pasukan polis masih lagi dilihat sebagai institusi paling korup di negara ini.

Menurut Presiden TI-M, Datuk Akhbar Satar, kira-kira 57 peratus dari 1,009 peserta tinjauan berkenaan merasakan pasukan itu paling korup.

Memetik laporan FMT, tinjauan itu turut menunjukkan 13 peratus dari responden pernah merasuah kakitangan polis.

Bagaimanapun, tinjauan tahun ini menunjukkan peratusan orang yang merasakan polis paling korup berkurangan berbanding tinjauan 2013.

Dalam tinjuan sebelum ini, 3/4 atau 76 peratus dari 1,000 responden melihat pasukan itu sebagai paling korup.

Institusi lain yang dilihat korup adalah “kakitangan percukaian” seperti Kementerian Kewangan dan pengutip cukai pihak berkuasa tempatan (48%), ahli majlis pihak berkuasa tempatan (48%), eksekutif perniagaan (46%) dan kakitangan kerajaan (45%).- CARI


sumber foto: http://en.zinggadget.com

18

Bagus
16

Marah
10

Terkejut
14

Sedih
31

Lawak
33

Bosan

Friends Rank (122 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kentel 1-3-2017 12:07 PM
supply and demand
Quote zorrro_03 1-3-2017 12:27 PM
Kita tidak hairan. Sebab memang ada di kalangan merek yang jahat. Tapi pegawai yang ikhlas dan bersih sangat ramai.

Harap kpn bersihkan imej buruk ni. Supaya kita lebih dihormati.
Quote Defcon2 1-3-2017 12:49 PM
zorrro_03 replied at 1-3-2017 12:27 PM
Kita tidak hairan. Sebab memang ada di kalangan merek yang jahat. Tapi pegawai yang ikhlas dan bersi ...

Setuju dengan pandangan ini. Masih ramai lagi polis yang baik dan ikhlas dalam melaksanakan tugas.

Media lebih suka menggembar-gemburkan mengenai salah laku polis. Tapi kebaikan yang dilakukan oleh polis setiap hari jarang diberi liputan.

Malah disebabkan oleh polislah kita boleh tidur nyenyak setiap hari. Terima kasih polis, terima kasih PDRM!



Quote rikiruj 1-3-2017 01:37 PM
Tangan yang memberi tu yg salah in the first place.... saya pun bersalah gak dulu2... last rasanya 2 abad lepas.. lepas tu hanya mintak maaf, kalau tak jalan baru minta disaman walaupun beriya2 depa repeat"kesalahan ni minimun saman RM300 encik" sampai berkali2... sambil buat mcm tak paham sambil jawab "takpe Tuan, apa nak buat memang saya bersalah bawak laju"... 1 time out of 2 times depa lepaskan with warning.  Yg lebihnya dapatla surat cinta tu... apa lagi beratur bayo laa... in a way bagus gak pengajaran pada diri sendiri bila nak bayo saman tu menyumpah diri sendiri... kalu bawak ikut had laju takla kena saman, takdela nak keluo duit sia2 ni... kalu 3 saman dah makan RM450... macam2 bole buat..   
Quote gaara_X 1-3-2017 01:44 PM
masih banyak yg korup...
Quote WhiskeyScotch 1-3-2017 04:02 PM
Apa kata Tan Sri Khalid?

Quote manjalara_01 1-3-2017 06:00 PM
Defcon2 replied at 1-3-2017 12:49 PM
Setuju dengan pandangan ini. Masih ramai lagi polis yang baik dan ikhlas dalam melaksanakan tugas. ...


Bad news lebih m'dpt tempat di hati pembaca dari good news
Quote samasam90 1-3-2017 09:00 PM
tak heran pun. tahun ne jah dah 3x i nak kena pau oleh lahanat tu. bodoh.
Quote sebu 1-3-2017 09:11 PM
Tahniah le mereke ni selalu pau duit warge asing:zz
Quote 32kW 1-3-2017 09:42 PM
rikiruj replied at 1-3-2017 01:37 PM
Tangan yang memberi tu yg salah in the first place.... saya pun bersalah gak dulu2... last rasanya 2 ...

I pulak pernah kena time eksiden. Masa buat report kat balai tak habis2 polis tu cakap kalau ada saman kena bayar dulu repeat banyak kali dengan muka lahanatnya. Husband i memang pemandu berhemah (dulu) so kitorang agak yakin memang takde saman. Dahlah eksiden masa tengah travel, kereta kena tarik masuk bengkel.. Nak balik rumah jauh kena pi naik train.. Berhemah lah sikit.. Belum apa2 dah nak takutkan kitorang.. Pastu polis tu check memang takde saman.. I rasa nak hempuk je muka polis lahanat tu.. Dahlah dengar from polis lain kat balai kecik tu bergosip pasal dia kawen dua.. Diorang pon meluat dengan dia..
Quote zorrro_03 2-3-2017 12:42 AM
Defcon2 replied at 1-3-2017 12:49 PM
Setuju dengan pandangan ini. Masih ramai lagi polis yang baik dan ikhlas dalam melaksanakan tugas. ...

Betul tu. Spt pepatah kata. Sebab nila setitik susu habis rosak.

Saya pernah cadangkan ke pengurusan PDRM supaya buat satu cabang publisiti dalam jabatan tersebut. Supaya penyaluran maklumat lebih berkesan dan meluas. Spt bomba dgn Abg sado nya...


Dan dlm masa sama usaha membenteras dan bertindak tegas terhadap anggota yang menjadi "nila".
Quote pyropura 2-3-2017 02:34 AM
Defcon2 replied at 1-3-2017 12:49 PM
Setuju dengan pandangan ini. Masih ramai lagi polis yang baik dan ikhlas dalam melaksanakan tugas. ...

Memang tugas polis harus dihargai, tapi perlu ke kita timakasih? kan Duit kita dah bayar gaji depa, duit kita juga buat bayor benefit2 dia sampai mampu buat mahligai 5jota di kpg Gebok    
Quote pyropura 2-3-2017 02:36 AM
...paling sedih lihat pasukan polis dikerah ditekan oleh umngok pegi lanyak pumbangkang
Quote stingerattacks 2-3-2017 05:39 AM

Masih terkawal...kami masih tetap commited to serve the people and upholding the law....without fear and favour.

Kahkahkahkahkahkah
Quote Defcon2 2-3-2017 09:36 AM
pyropura replied at 2-3-2017 02:34 AM
Memang tugas polis harus dihargai, tapi perlu ke kita timakasih? kan Duit kita dah bayar gaji depa ...

Terima kasih tu aku tuju pada abang2 polis yang jujur dan bekerja dengan ikhlas sahaja. Polis yang korup dan suka pau orang tu boleh gi jahanam.

Bagi aku tak salah nak terima kasih kepada abang-abang polis ni. Contoh kalau polis trafik tolong tolak kereta kita di tepi jalan, takkan la kita nak belah macam tu aje tanpa mengucapkan terima kasih. Sedangkan dia dah mengeluarkan kederat untuk membantu kita. Rasa ralat la.

Berbeza dengan ahli politik. Ahli politik ni jual air liur je. Dia hanya menyelaraskan agihan bantuan dan peruntukan. Bukan guna kederat dia. apa-apa hal pun tak salah ucapkan terima kasih pada sesiapa yang membantu kita.

Tapi janganlah melampau macam kebanyakan penyokong umno/bn.  



Lihat semua komen(15)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-3-2024 07:38 AM GMT+8 , Processed in 0.063639 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top