CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1679|Reply: 15

Pasukan Polis Masih Lagi Dilihat Sebagai Institusi Paling Korup

[Copy link]
Post time 1-3-2017 11:40 AM | Show all posts |Read mode
Tinjauan barometer korupsi global Transparency International-Malaysia (TI-M) menunjukkan pasukan polis masih lagi dilihat sebagai institusi paling korup di negara ini.


Menurut Presiden TI-M, Datuk Akhbar Satar, kira-kira 57 peratus dari 1,009 peserta tinjauanberkenaan merasakan pasukan itu paling korup.


Memetik laporan FMT, tinjauan itu turut menunjukkan 13 peratus dari responden pernah merasuah kakitangan polis.


Bagaimanapun, tinjauan tahun ini menunjukkan peratusan orang yang merasakan polis paling korup berkurangan berbanding tinjauan 2013.


Dalam tinjuan sebelum ini, 3/4 atau 76 peratus dari 1,000 responden melihat pasukan itu sebagai paling korup.


Institusi lain yang dilihat korup adalah “kakitangan percukaian” seperti Kementerian Kewangan dan pengutip cukai pihak berkuasa tempatan (48%), ahli majlis pihak berkuasa tempatan (48%), eksekutif perniagaan (46%) dan kakitangan kerajaan (45%).- CARI

sumber foto: http://en.zinggadget.com
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-3-2017 12:07 PM | Show all posts
supply and demand
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 12:27 PM | Show all posts
Kita tidak hairan. Sebab memang ada di kalangan merek yang jahat. Tapi pegawai yang ikhlas dan bersih sangat ramai.

Harap kpn bersihkan imej buruk ni. Supaya kita lebih dihormati.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 12:49 PM | Show all posts
zorrro_03 replied at 1-3-2017 12:27 PM
Kita tidak hairan. Sebab memang ada di kalangan merek yang jahat. Tapi pegawai yang ikhlas dan bersi ...

Setuju dengan pandangan ini. Masih ramai lagi polis yang baik dan ikhlas dalam melaksanakan tugas.

Media lebih suka menggembar-gemburkan mengenai salah laku polis. Tapi kebaikan yang dilakukan oleh polis setiap hari jarang diberi liputan.

Malah disebabkan oleh polislah kita boleh tidur nyenyak setiap hari. Terima kasih polis, terima kasih PDRM!



Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 01:37 PM | Show all posts
Tangan yang memberi tu yg salah in the first place.... saya pun bersalah gak dulu2... last rasanya 2 abad lepas.. lepas tu hanya mintak maaf, kalau tak jalan baru minta disaman walaupun beriya2 depa repeat"kesalahan ni minimun saman RM300 encik" sampai berkali2... sambil buat mcm tak paham sambil jawab "takpe Tuan, apa nak buat memang saya bersalah bawak laju"... 1 time out of 2 times depa lepaskan with warning.  Yg lebihnya dapatla surat cinta tu... apa lagi beratur bayo laa... in a way bagus gak pengajaran pada diri sendiri bila nak bayo saman tu menyumpah diri sendiri... kalu bawak ikut had laju takla kena saman, takdela nak keluo duit sia2 ni... kalu 3 saman dah makan RM450... macam2 bole buat..   
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 01:44 PM | Show all posts
masih banyak yg korup...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-3-2017 04:02 PM | Show all posts
Apa kata Tan Sri Khalid?

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Defcon2 replied at 1-3-2017 12:49 PM
Setuju dengan pandangan ini. Masih ramai lagi polis yang baik dan ikhlas dalam melaksanakan tugas. ...


Bad news lebih m'dpt tempat di hati pembaca dari good news
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-3-2017 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
tak heran pun. tahun ne jah dah 3x i nak kena pau oleh lahanat tu. bodoh.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah le mereke ni selalu pau duit warge asing:zz
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2017 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
rikiruj replied at 1-3-2017 01:37 PM
Tangan yang memberi tu yg salah in the first place.... saya pun bersalah gak dulu2... last rasanya 2 ...

I pulak pernah kena time eksiden. Masa buat report kat balai tak habis2 polis tu cakap kalau ada saman kena bayar dulu repeat banyak kali dengan muka lahanatnya. Husband i memang pemandu berhemah (dulu) so kitorang agak yakin memang takde saman. Dahlah eksiden masa tengah travel, kereta kena tarik masuk bengkel.. Nak balik rumah jauh kena pi naik train.. Berhemah lah sikit.. Belum apa2 dah nak takutkan kitorang.. Pastu polis tu check memang takde saman.. I rasa nak hempuk je muka polis lahanat tu.. Dahlah dengar from polis lain kat balai kecik tu bergosip pasal dia kawen dua.. Diorang pon meluat dengan dia..
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 12:42 AM | Show all posts
Defcon2 replied at 1-3-2017 12:49 PM
Setuju dengan pandangan ini. Masih ramai lagi polis yang baik dan ikhlas dalam melaksanakan tugas. ...

Betul tu. Spt pepatah kata. Sebab nila setitik susu habis rosak.

Saya pernah cadangkan ke pengurusan PDRM supaya buat satu cabang publisiti dalam jabatan tersebut. Supaya penyaluran maklumat lebih berkesan dan meluas. Spt bomba dgn Abg sado nya...


Dan dlm masa sama usaha membenteras dan bertindak tegas terhadap anggota yang menjadi "nila".
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 02:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Defcon2 replied at 1-3-2017 12:49 PM
Setuju dengan pandangan ini. Masih ramai lagi polis yang baik dan ikhlas dalam melaksanakan tugas. ...

Memang tugas polis harus dihargai, tapi perlu ke kita timakasih? kan Duit kita dah bayar gaji depa, duit kita juga buat bayor benefit2 dia sampai mampu buat mahligai 5jota di kpg Gebok    
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 02:36 AM From the mobile phone | Show all posts
...paling sedih lihat pasukan polis dikerah ditekan oleh umngok pegi lanyak pumbangkang
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 05:39 AM | Show all posts

Masih terkawal...kami masih tetap commited to serve the people and upholding the law....without fear and favour.

Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 09:36 AM | Show all posts
pyropura replied at 2-3-2017 02:34 AM
Memang tugas polis harus dihargai, tapi perlu ke kita timakasih? kan Duit kita dah bayar gaji depa ...

Terima kasih tu aku tuju pada abang2 polis yang jujur dan bekerja dengan ikhlas sahaja. Polis yang korup dan suka pau orang tu boleh gi jahanam.

Bagi aku tak salah nak terima kasih kepada abang-abang polis ni. Contoh kalau polis trafik tolong tolak kereta kita di tepi jalan, takkan la kita nak belah macam tu aje tanpa mengucapkan terima kasih. Sedangkan dia dah mengeluarkan kederat untuk membantu kita. Rasa ralat la.

Berbeza dengan ahli politik. Ahli politik ni jual air liur je. Dia hanya menyelaraskan agihan bantuan dan peruntukan. Bukan guna kederat dia. apa-apa hal pun tak salah ucapkan terima kasih pada sesiapa yang membantu kita.

Tapi janganlah melampau macam kebanyakan penyokong umno/bn.  



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

17-4-2024 05:10 PM GMT+8 , Processed in 0.155027 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list