CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Suka Hati Guna Ubat Mata Di Farmasi Tanpa Nasihat Doktor, Beginilah Jadinya

27-2-2017 01:35 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 14157| Komen: 50|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: "Duit banyak mana pun tak akan mampu beli kesihatan dik. Jagalah sebaiknya."
"Duit banyak mana pun tak akan mampu beli kesihatan dik. Jagalah sebaiknya."

Demikianlah kata seorang gadis yang berkongsi kisahnya menderita kerosakan pada mata disebabkan luka pada korneanya.





Ngeri dan ngilu apabila melihat gambar yang dimuat naik memaparkan matanya berwarna merah, malah anak mata yang lazimnya berwarna hitam kini berwarna putih. 

Menurut Nurul Atiqa, keadaan itu pada awalnya berlaku apabila dia perasan matanya kabur selepas bangun dari tidur. 


"Gosok mata dengan kuat sehingga kornea tercalar. Bila letak ubat yang dibeli di farmasi tanpa nasihat doktor, beginilah jadinya.

"Lepas dah buat kornea transplant, kuman langsung tiada, tapi kornea masih luka besar di dalam," tulisnya.



Nurul turut menasihati orang ramai supaya tidak membeli ubat di farmasi tanpa nasihat doktor dan jangan mencuci mata menggunakan air kerana bimbang kornea terluka.

Perkongsian itu meraih simpati pembaca selain meminta Nurul supaya bersabar dan tabah menghadapi dugaan itu.

"Sabar, ya dik Ika. Semoga adik cepat sembuh dan dapat melihat seperti sedia kala. Aamiin," komen netizen.


Foto: FB Nurul Atiqa

Jagalah diri anda sebaik mungkin dan dapatkan nasihat daripada doktor sebelum mengambil sebarang ubat. - CARI
9

Bagus
13

Marah
25

Terkejut
10

Sedih
16

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (83 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote felinecat 27-2-2017 01:42 PM
acanthamoeba is an amoeba, bukan bakteria. tp salah satu mikroorganisma..dlm air la tempat hidupnya, hati2 guna air..acanthamoeba xberbahaya, tp once masuk dlm mata, habis dimakannya.paling seram acanthamoeba naegleria fowleri...
Quote prettyuglybabe 27-2-2017 02:16 PM
cerita berbelit-belit.. kata bukan pasal lens..
tapi nasihatkan orang jangan pakai lens..
agaknya before memang pakai lens pastu jenis melawa tapi malas jaga kebersihan..
siap cakap lagi masuk balik wad sebab tak jaga elok lepas surgery..
alih-alih salahkan eye drop farmasi, make up, lens bla bla bla..
klu nak melawa jangan kedekut..
beli mekap yang elok dengan lens kat kedai optik berlesen..
bukan kat uptown downtown ig bagai tu..
Quote seri_mawr 27-2-2017 02:22 PM
dah lama berhenti pakai lens....walaupun x pernah beli lens yang bukan dr kedai mata....apatah lagi lens kat uptown...riso wei....mata klu buta...nyesal sepanjang hayat sat gi...
Quote jazaa100 27-2-2017 02:49 PM
prettyuglybabe replied at 27-2-2017 02:16 PM
cerita berbelit-belit.. kata bukan pasal lens..
tapi nasihatkan orang jangan pakai lens..
agaknya  ...

Ha..ha...akk tak baca pun babe...

Tapi tgok rupa & umur akk dah agak ni mesti guna contact lens....

Bebudak besar ni nk melaram tapi duit tak de....

Pakai lens ni duit byk gak hbis...lens pun dah beratus...pastu kena beli saline, solution & 3hari sekali kena letak pill rendam.  

Dorang ni main bantai je rendam guna saline sbb saline tu murah...3botol - rm10...solution tu rm40++ sebotol...pill tu tak ingat berapa....
Quote zamzarai 27-2-2017 02:55 PM
mata dia buta ke x
Quote Andyscenes 27-2-2017 02:59 PM
Bakal bini lanun la ni
Quote Sandal 27-2-2017 03:32 PM
xleh cuci ngan air, abih nak cuci ngan apa?
Quote terpaku 27-2-2017 03:57 PM
Sandal replied at 27-2-2017 03:32 PM
xleh cuci ngan air, abih nak cuci ngan apa?

ada special solution utk cuci contact lens. pergi farmasi/optometrist. kalau utk cuci mata macam eyemo tu ada brand yang elok dia punya consistency lebih kurang air mata kita. tak ingat brand apa. tears naturale ke ape tah. ni info dr kakak meols (pakar mata)
Quote prettyuglybabe 27-2-2017 04:02 PM
jazaa100 replied at 27-2-2017 02:49 PM
Ha..ha...akk tak baca pun babe...

Tapi tgok rupa & umur akk dah agak ni mesti guna contact lens ...

kan.. kita pun seriau kak gi uptown downtown tgk lens jual macam tu je..
yang beli opkos budak budak acah hispter and hijabster..
tak sayang mata kot beli benda murah nak letak dalam mata..
kelmarin masuk toilet, ada dua hijabster ni..
acah-acah tunjuk bekas rendam lens bagai..
sekali nak pakai lens pun fail..
terkial-kial nak pakai kat mata..
kita nak gelak pun kena tahan..
ada sorang india ni sampai terlepas 3 4 turn nak masuk jamban..
ralit dok tengok hijabster tu nak cucuh lens masuk mata punya pasal..


Quote jazaa100 27-2-2017 04:07 PM
Sandal replied at 27-2-2017 03:32 PM
xleh cuci ngan air, abih nak cuci ngan apa?

Dgn saline syg....

Actually tak blh kena air sbb dlm air ada bakteria....

Nak cuci tu kena cuci tgn dulu bg bersih...pastu lap tgn bg kering...then baru cabut lens &;cuci dgn saline....

Dah cuci tu kena rendam dlm solutions...esok pg nk pakai kena cuci lg dgn saline, baru pakai...


Quote Nokiaman 27-2-2017 04:13 PM
Sandal replied at 27-2-2017 03:32 PM
xleh cuci ngan air, abih nak cuci ngan apa?

ayoaq koncing
Quote zameyla 27-2-2017 04:18 PM
scarynya tengok mata dia...
Quote jazaa100 27-2-2017 04:20 PM
Pakai lens ni senang sbb klu hari hujan, tak susah ...keluar keta tak de lah kalut sbb spek berkabus...

Tapi klu outstation tu leceh sbb nk angkut segala benda tu...

Aku stop guna sbb selalu terbawak tidur...bangun pagi mata merah &,kabur...memang tak pakai lens lah hari tu...menggagau cari spek balik....
Tu lah...mata ni klu rosak,,memang tak de ganti....lebih baik aku stop.  
Quote prettyuglybabe 27-2-2017 04:23 PM
terpaku replied at 27-2-2017 03:57 PM
ada special solution utk cuci contact lens. pergi farmasi/optometrist. kalau utk cuci mata macam e ...

yup.. yang bagus untuk eye drop dorang panggil artificial tears..
Quote CardiGans85 27-2-2017 04:33 PM
Penah pakai lens selama 3 hari n lps tu give up..mmg la colour2 tp lg rela pakai spek mata lgpun dl keje long hours.renyah la
Quote merrissa 27-2-2017 05:03 PM
erk ngeri lak tgk mata dia.
Quote WhiskeyScotch 27-2-2017 05:30 PM
Scary nyaaa!!! Boleh buta kot.
Quote WajibulGhunah 27-2-2017 05:41 PM
Sebab nak mata kaler2 je bebudak ni pkai
Konon cntek
Mcm i mata ceklat tp x nmpk sngt walaupun ceklat cerah
Tp kalau nmpk org pki lens tu dah nmpk sebatu mata dia pki lens
Beza sngt
Sbb tu org yg dah asal mata berkaler2 lun pki lens sbb nk ksi lg nmpk
Quote EvieWanKenobi 27-2-2017 05:55 PM
takutnya tengok mata dia..

Lihat semua komen(50)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 11:15 PM GMT+8 , Processed in 0.068451 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top