CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Rendam Muka Terus 'Flawless', Jom Cuba Teknik Solekan Jamsu Dari Korea

27-2-2017 02:21 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 6413| Komen: 12|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Memang tidak dinafikan banyak tips kecantikan dan teknik-teknik solekan datangnya dari Korea.
Memang tidak dinafikan banyak tips kecantikan dan teknik-teknik solekan datangnya dari Korea. Selepas Dewy Skin dan Ombre Lips, kali ini Korea memperkenalkan pula teknik Jamsu.


Dalam bahasa Korea Jamsu membawa maksud selam atau rendam. Teknik ini dilakukan dengan cara menenggelamkan wajah yang telah disolek ke dalam air sejuk tidak melebihi dari 30 saat. 

Foto: www.bebeautiful.in
Jom lihat cara-caranya:

Aplikasikan solekan wajah terlebih dahulu
Solek wajah anda seperti biasa, bermula dengan menggunakn primer, foundation dan concealer.


Gunakan bedak bayi ke seluruh wajah.
Selepas selesai solekan tadi, sapukan pula bedak bayi di wajah. Ini memang kelihatan aneh dan tidak biasa dilakukan, tetapi inilah keistimewaan yang ada pada teknik Jamsu.

Sediakan air sejuk
Air sejuk adalah kunic utama untuk teknik ini. Tuangkan air sejuk dalam bekas atau besen besar, lalu masukkan muka anda ke dalamnya. Tahan selama lebih kurang 30 saat.

Keringkan wajah dengan kain lembut sebelum mengaplikasikan solekan mata dan gincu.
Selepas 'menyelam', keringkan muka dan aplikasikan celak, maskara dan gincu.

Foto: www.cosmopolitan.com
Hasilnya? Sangat menakjubkan! Teknik ini mampu membuatkan solekan anda kelihatan matte, tiada cela dan tahan seharian.

Ada yang berminat untuk mencubanya? Kalau tak percaya, buktikan dengan melakukannya sendiri. -CARI

4

Bagus
9

Marah
14

Terkejut
18

Sedih
10

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (67 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 28-2-2017 06:33 PM
Macam2 teknik tapi mungkin tak sesuai dinegara lain atas factor cuaca
Quote haryatie 6-3-2017 10:54 AM
satu keje lak nak merendan muka
malassss laaaa...
Quote mesmerize 6-3-2017 11:37 AM
tak kuasa aku nak mendera kulit muka aku sedemikian rupa
Quote mamamia13 6-3-2017 11:51 AM
tempat dieorg sejuk boleh la.. kena tang malaysia panas ting ting acaner
Quote vanillaninja 7-3-2017 12:06 PM
Banyaknya kerja. Kosser la nak rendam muka bagai.
Quote mademosselle 17-3-2017 10:17 AM
Korea mmg inovatif sangat. Macam2 teknik dorang ada. Recently saya beli gel aloe vera dari Jayeon. Gel korea jugak. Bila malas nak buat teknik jamsu saya guna je aloe vera gel campur dengan Vaseline. Works jugak. Kalau korang nak tahu full details meh la quote saya. Teknik jamsu pun bagus jugak.
Quote carlalily 17-3-2017 10:29 AM
korean rajin betul bab jaga kulit...
Quote esbok 18-3-2017 07:47 PM
surprisingly. aku da lama buat benda ni. cause air buat powder/foundation aku blend dgn muka.
Quote mbhcsf 19-3-2017 06:30 AM
pardon me?

u soleh dahlah tutup lapisan kulit muka tu

rendam dengan iar sejuk ? u tutup pores?

aiyoo tak ada spots ke nanti?

Quote tengah_bosan 3-7-2017 01:38 PM
esbok replied at 18-3-2017 07:47 PM
surprisingly. aku da lama buat benda ni. cause air buat powder/foundation aku blend dgn muka.

ohh... memang rendam muka terus ke>
Quote esbok 4-7-2017 12:31 AM
tengah_bosan replied at 3-7-2017 01:38 PM
ohh... memang rendam muka terus ke>

aku takde la rendam. biasa aku ambik hos air kat bilik air tu. sekadar lalukan skali bagi seluruh muka kene air(atau kat sinki ,tadah air paip dgn tangan dan splash ke muka) lepas tu aku ambik tisu bukak jadi empat segi besar. sekadae letak pada satu muka tanpa tekan pada muka dan angkat. siap.
Quote tengah_bosan 5-7-2017 11:04 AM
esbok replied at 4-7-2017 12:31 AM
aku takde la rendam. biasa aku ambik hos air kat bilik air tu. sekadar lalukan skali bagi seluruh  ...

Ohhh... mcm ala2 org duk spray water mist tu la ehhh...

Lihat semua komen(12)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-5-2024 03:43 PM GMT+8 , Processed in 0.285351 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top