CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Benarkah Dapat Respon Positif? Kempen Hari Tanpa Plastik Tetap Diteruskan

24-1-2017 04:41 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 6738| Komen: 90

Description: Susulan isu 'pengharaman' beg plastik di Selangor yang mengundang pelbagai reaksi daripada pengguna, Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong bertegas akan menerus ...
Susulan isu 'pengharaman' beg plastik di Selangor yang mengundang pelbagai reaksi daripada pengguna, Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong bertegas akan meneruskan kempen Hari Tanpa Beg Plastik itu.



Foto: Astro Awani

Menurut Elizabeth dalam satu sidang media, walaupun ramai pengguna bersungut, kempen berkenaan berjaya mendapat respon positif daripada kalangan penduduk.

"Kempen ini memang mendapat maklum balas yang sangat positif. Kalau kita pegi pasar, kita boleh lihat orang bawa beg sendiri ke pasar, pasaraya dan kedai.

"Jadi kita akan teruskan program pendidikan ini," katanya.


Astro Awani melaporkan, Elizabeth menegaskan matlamat utama yang mahu dicapai adalah bukan untuk menggantikan penggunaan beg plastik dengan medium lain, sebaliknya untuk mengurangkan penggunaan beg plastik itu sendiri.

"Jadi, kalau cadangan hendak menggantikan dengan kertas, beg yang lebih besar atau kecik dan sebagainya, sebenarnya ia tidak mencapai matlamat tersebut.

"Justeru, kita menyeru semua orang membawa beg sendiri (ke pasaraya) bagi mengurangkan penggunaan beg plastik sebelum ini," tegasnya.

Pengguna yang mahukan beg plastik dikehendaki membayar 20 sen bagi setiap beg plastik dan perkara ini menyebabkan segelintir pihak mempertikaikan ke mana 20 sen berkenaan disalurkan. - CARI

12

Bagus
13

Marah
6

Terkejut
9

Sedih
15

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (66 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kentel 24-1-2017 04:44 PM
aku ok je...xde halangan pun....
Quote putehkundor 24-1-2017 04:47 PM
sesetengah tempat tak bagi kita bawak beg masuk ke dalam, kena tinggal kat kaunter...
Quote shanshero 24-1-2017 05:07 PM
dalam tv3 semalam cakap kempen tu dah
di hentikan. sekarang terpulang pada peniaga
Quote WhiskeyScotch 24-1-2017 05:10 PM
I am super duper okeyh with the campaign. I takda masalah dengan campaign tanpa plastik ini.
Quote wajevo 24-1-2017 05:23 PM
Tak praktikal pun.  
Kedai kedai kecik,  pasar malam,  pasar tani still pakai beg plastik. Bungkus barang basah still pakai plastik.
So,  apa motip sebenarnya ye? Environment katanya.
Ke takat attention seeker politaik aje?
Quote black.hitam 24-1-2017 05:29 PM
idea bangang yg menyusahkan..... partai haramjadah  
Quote fuzzyfuzzy 24-1-2017 05:42 PM
aku okay je..pegi pasar basah mmg tak bole elak utk guna plastic diorang..
tapi setakat barang kering di speedmart or sewaktu dengannya...aku okay je guna shopping bag/recycle bag...

Quote akuwell 24-1-2017 05:46 PM
Melaka dah lama kan buat? rakyat melaka meroyan macam rakyat selangor tak? Kat Selangor ada jugak option ko nak plastik bayar 20 sen, Melaka tak de kan? Gi Aeon mall Melaka aritu dorang tak de plastik. Nasib baik beli barang sikit.
Quote manjalara_01 24-1-2017 09:02 PM
akuwell replied at 24-1-2017 05:46 PM
Melaka dah lama kan buat? rakyat melaka meroyan macam rakyat selangor tak? Kat Selangor ada jugak op ...

x tau pulak melaka dah start lebih awal...

actually pd manja la, kalau guna plastik byk kelebihannye. kite sbg pengguna ni pun berjimat cermat jgk
bukannye dpt beg plastik terus buang. kite recycle ok beg plastik tu. mcm2 bleh guna..kalau ade sampah dlm kreta ke kite guna beg plastik kecik balik
kalau beg plastik besar pulak kite bleh guna as beg plastik sampah. see..byk kegunaan kan...?? lagi2 dpt free , bleh la kurangkan penggunaan beg plastik yg mmg kite beli utk sampah2 ni semua..

x puas hati sbb kena byr 20sen kalau terlupe bwk beg tote or tertinggal dlm kreta, kreta pulak park jauh..
now every single thing have to pay..
kalau yg every saturday no beg plastic day manja ok je...walaupun kadang x ingat jgk nak bwk beg, kalau brg x byk angkut je la



Quote deezeck 24-1-2017 09:06 PM
Eluzabeth wong dah kowtim dengan persatuan peniaga cina dapigs dan pengilang plastik cina

Silap2 bagi setiap 20 sen harga plastik, 10 sen masuk dalam tabung dana politik dapigs

Padan muka melayu perasan urban yang undi dapigs jadi gomen di selangor
Quote elbecks 24-1-2017 09:07 PM
yang kedai pun satu..diorg amik kesempatan untuk jual plastik.setahu aku plastik yang harga 20 sen tu untuk yang biodegradable sahaja.bukan plastik merah bodoh tu.so kalau pekedai tak mau supply plastik bio tu diorg patut tak boleh jual plastik langsung.

ni semua nak jaga alam sekitar lah.kat mana2 pun dah banyak praktis idea ni.aku pun tak paham apa yang susahnya bawa beg sendiri.kat speedmard tu boleh minta kotak akalu korang beli barang berat2 dan banyak
Quote qumbu 24-1-2017 09:19 PM
satu pendekatan yang baik..
Quote umbut 24-1-2017 10:29 PM
Aku ok je.. lagi bagus.. terutama shopping brg kering kat hypermarket. Kat pasar kena lah pki plastik, takkan bawak besen..
Quote sebu 24-1-2017 10:33 PM
WhiskeyScotch replied at 24-1-2017 05:10 PM
I am super duper okeyh with the campaign. I takda masalah dengan campaign tanpa plastik ini.

Kamu duk Selangor eh wiski
Quote sebu 24-1-2017 10:34 PM
Aku mmg x oke dengan kempen ni
Quote WhiskeyScotch 24-1-2017 10:35 PM
sebu replied at 24-1-2017 02:33 PM
Kamu duk Selangor eh wiski

I duduk tengah-tengah sebu antara Selangor dan Kuala Lumpur. Kenapa ye?
Quote sebu 24-1-2017 10:35 PM
WhiskeyScotch replied at 24-1-2017 10:35 PM
I duduk tengah-tengah sebu antara Selangor dan Kuala Lumpur. Kenapa ye?

Saje tanye
Quote WhiskeyScotch 24-1-2017 10:37 PM

Kenapa you tak okeyh dengan campaign nie?
Quote sebu 24-1-2017 10:41 PM
WhiskeyScotch replied at 24-1-2017 10:37 PM
Kenapa you tak okeyh dengan campaign nie?

Susah aku nak beli barang banyak2 .Hari Tu Aku Pi speedmart aku susah nk bawa segala barang. Ada sorang makcik dgn anaknya bawak bag balik kg tu untuk barang2 yg mereka beli. Lepas ni aku kena beli raga la kut. Senang  

Lihat semua komen(90)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-6-2024 04:03 PM GMT+8 , Processed in 0.062399 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top