CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5586|Reply: 90

Benarkah Dapat Respon Positif? Kempen Hari Tanpa Plastik Tetap Diteruskan

[Copy link]
Post time 24-1-2017 04:41 PM | Show all posts |Read mode
Susulan isu 'pengharaman' beg plastik di Selangor yang mengundang pelbagai reaksi daripada pengguna, Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong bertegas akan meneruskan kempen Hari Tanpa Beg Plastik itu.


Foto: Astro Awani




Menurut Elizabeth dalam satu sidang media, walaupun ramai pengguna bersungut, kempen berkenaan berjaya mendapat respon positif daripada kalangan penduduk.


"Kempen ini memang mendapat maklum balas yang sangat positif. Kalau kita pegi pasar, kita boleh lihat orang bawa beg sendiri ke pasar, pasaraya dan kedai.

"Jadi kita akan teruskan program pendidikan ini," katanya.


Astro Awani melaporkan, Elizabeth menegaskan matlamat utama yang mahu dicapai adalah bukan untuk menggantikan penggunaan beg plastik dengan medium lain, sebaliknya untuk mengurangkan penggunaan beg plastik itu sendiri.

"Jadi, kalau cadangan hendak menggantikan dengan kertas, beg yang lebih besar atau kecik dan sebagainya, sebenarnya ia tidak mencapai matlamat tersebut.

"Justeru, kita menyeru semua orang membawa beg sendiri (ke pasaraya) bagi mengurangkan penggunaan beg plastik sebelum ini," tegasnya.


Pengguna yang mahukan beg plastik dikehendaki membayar 20 sen bagi setiap beg plastik dan perkara ini menyebabkan segelintir pihak mempertikaikan ke mana 20 sen berkenaan disalurkan. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-1-2017 04:44 PM | Show all posts
aku ok je...xde halangan pun....
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 04:47 PM | Show all posts
sesetengah tempat tak bagi kita bawak beg masuk ke dalam, kena tinggal kat kaunter...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
dalam tv3 semalam cakap kempen tu dah
di hentikan. sekarang terpulang pada peniaga
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 05:10 PM | Show all posts
I am super duper okeyh with the campaign. I takda masalah dengan campaign tanpa plastik ini.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak praktikal pun.  
Kedai kedai kecik,  pasar malam,  pasar tani still pakai beg plastik. Bungkus barang basah still pakai plastik.
So,  apa motip sebenarnya ye? Environment katanya.
Ke takat attention seeker politaik aje?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-1-2017 05:29 PM | Show all posts
idea bangang yg menyusahkan..... partai haramjadah  
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 05:42 PM | Show all posts
aku okay je..pegi pasar basah mmg tak bole elak utk guna plastic diorang..
tapi setakat barang kering di speedmart or sewaktu dengannya...aku okay je guna shopping bag/recycle bag...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-1-2017 05:46 PM | Show all posts
Melaka dah lama kan buat? rakyat melaka meroyan macam rakyat selangor tak? Kat Selangor ada jugak option ko nak plastik bayar 20 sen, Melaka tak de kan? Gi Aeon mall Melaka aritu dorang tak de plastik. Nasib baik beli barang sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 09:02 PM | Show all posts
akuwell replied at 24-1-2017 05:46 PM
Melaka dah lama kan buat? rakyat melaka meroyan macam rakyat selangor tak? Kat Selangor ada jugak op ...

x tau pulak melaka dah start lebih awal...

actually pd manja la, kalau guna plastik byk kelebihannye. kite sbg pengguna ni pun berjimat cermat jgk
bukannye dpt beg plastik terus buang. kite recycle ok beg plastik tu. mcm2 bleh guna..kalau ade sampah dlm kreta ke kite guna beg plastik kecik balik
kalau beg plastik besar pulak kite bleh guna as beg plastik sampah. see..byk kegunaan kan...?? lagi2 dpt free , bleh la kurangkan penggunaan beg plastik yg mmg kite beli utk sampah2 ni semua..

x puas hati sbb kena byr 20sen kalau terlupe bwk beg tote or tertinggal dlm kreta, kreta pulak park jauh..
now every single thing have to pay..
kalau yg every saturday no beg plastic day manja ok je...walaupun kadang x ingat jgk nak bwk beg, kalau brg x byk angkut je la



Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Eluzabeth wong dah kowtim dengan persatuan peniaga cina dapigs dan pengilang plastik cina

Silap2 bagi setiap 20 sen harga plastik, 10 sen masuk dalam tabung dana politik dapigs

Padan muka melayu perasan urban yang undi dapigs jadi gomen di selangor
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 09:07 PM | Show all posts
yang kedai pun satu..diorg amik kesempatan untuk jual plastik.setahu aku plastik yang harga 20 sen tu untuk yang biodegradable sahaja.bukan plastik merah bodoh tu.so kalau pekedai tak mau supply plastik bio tu diorg patut tak boleh jual plastik langsung.

ni semua nak jaga alam sekitar lah.kat mana2 pun dah banyak praktis idea ni.aku pun tak paham apa yang susahnya bawa beg sendiri.kat speedmard tu boleh minta kotak akalu korang beli barang berat2 dan banyak
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 09:19 PM | Show all posts
satu pendekatan yang baik..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku ok je.. lagi bagus.. terutama shopping brg kering kat hypermarket. Kat pasar kena lah pki plastik, takkan bawak besen..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 24-1-2017 05:10 PM
I am super duper okeyh with the campaign. I takda masalah dengan campaign tanpa plastik ini.

Kamu duk Selangor eh wiski
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku mmg x oke dengan kempen ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-1-2017 10:35 PM | Show all posts
sebu replied at 24-1-2017 02:33 PM
Kamu duk Selangor eh wiski

I duduk tengah-tengah sebu antara Selangor dan Kuala Lumpur. Kenapa ye?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 24-1-2017 10:35 PM
I duduk tengah-tengah sebu antara Selangor dan Kuala Lumpur. Kenapa ye?

Saje tanye
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 10:37 PM | Show all posts

Kenapa you tak okeyh dengan campaign nie?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 24-1-2017 10:37 PM
Kenapa you tak okeyh dengan campaign nie?

Susah aku nak beli barang banyak2 .Hari Tu Aku Pi speedmart aku susah nk bawa segala barang. Ada sorang makcik dgn anaknya bawak bag balik kg tu untuk barang2 yg mereka beli. Lepas ni aku kena beli raga la kut. Senang  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 01:29 AM GMT+8 , Processed in 0.204389 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list