CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Runsing Kesan Gigitan Nyamuk Pada Si Kecil? Ini Rawatan Paling Mudah

8-11-2016 05:30 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 4409| Komen: 10|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Risau sungguh dibuatnya kalau si kecil terkena gigitan nyamuk dan jika kulitnya sensitif, ia boleh membawa kesan buruk seperti kegatalan, bengkak dan ruam merah.
Risau sungguh dibuatnya kalau si kecil terkena gigitan nyamuk dan jika kulitnya sensitif, ia boleh membawa kesan buruk seperti kegatalan, bengkak dan ruam merah.


Kebanyakan ubat moden sekarang memang boleh digunakan untuk menghilangkan kesan tersebut, namun ada sesetengah kulit yang tidak serasi dengannya.

Oleh itu, lebih baik memilih rawatan yang lebih semula jadi kerana pastinya cara ini adalah yang paling bagus untuk menghilangkan kesan gigitan tersebut.

Paling menarik dan seronok adalah bahan-bahan yang diperlukan sangat mudah didapati kerana ada di dalam dapur rumah anda.

Sumber Foto: fitnessfusions.co.uk
1. Bawang putih

Caranya dengan meletakkan sedikit bawang putih pada kawasan yang terkena gigitan nyamuk dan biarkan beberapa minit sehingga rasa gatal hilang. Kemudian bilaskannya dengan menggunakan air yang bersih.

2. Ubat gigi
Pepermint yang ada dalam ubat gigi boleh membantu menyejukkan kulit. Caranya dengan menyapu sedikit ubat gigi di tempat gatal dan biarkannya hingga kering sebelum bilasnya dengan air.

3. Cuka
Paling baik ialah gunakan cuka sider epal. Caranya, rendam bebola kapas dalam cuka dan lekapkan di kawasan gigitan nyamuk.

Sumber Foto: www.healthyfoodhouse.com

4. Madu
Sapukan sedikit madu kerana bahan ini mampu mengelakkan jangkitan dan mengurangkan kegatalan akibat gigitan.

5. Lemon
Perahkan sedikit jus lemon atau limau nipis ke kawasan gigitan. Boleh juga sapukan kulit lemon ke atasnya kerana hasilnya tetap sama.

6. Aloe Vera
Caranya adalah dengan meletakkan sedikit gel aloe vera dan bukan sahaja ia menghilangkan kesan kegatalan, malah membantu mempercepatkan proses penyembuhan kulit.

Sumber Foto: www.stylecraze.com
Mudah sahaja rupa-rupanya untuk menghilangkan kesan gigitan nyamuk kan? 

Selepas ini, tak payahlah ibu bapa berasa rungsing bila anak-anak menangis kerana terkena gigitan nyamuk. Bukan sahaja jimat, mudah, ianya juga sangat praktikal. Tak begitu? -CARI

31

Bagus
24

Marah
30

Terkejut
32

Sedih
30

Lawak
24

Bosan

Friends Rank (171 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Nenasketum 8-11-2016 05:53 PM
Pengalaman sendiri, guna cuka apple cider yang ada ibu, tambah air ratio 1:3 sembur pada anak2, nyamuk lari lintang pukang. Pada orang Ddewasa pun berkesan juga.
Quote siskepoh 8-11-2016 06:27 PM
betul sis penah cuba yg bawang putih tu
Quote cik-jaja 8-11-2016 06:31 PM
o yeke? slalu letak ais je
Quote Ellaminy 8-11-2016 08:44 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Quote mirandanicky1 9-11-2016 09:24 AM
Good sharing tq
Quote Lolalala 19-11-2016 12:01 AM
Selalu salu vicks. berkesan jugak la
Quote Umiaxy 25-11-2016 08:36 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Quote izzarishaiqal 13-1-2017 03:36 PM
tips yg sangat2 berguna

Lihat semua komen(10)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-5-2024 12:51 PM GMT+8 , Processed in 0.049107 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top