CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Pengarah Urusan Syarikat Proksi Antara Yang Ditahan Reman SPRM

29-8-2016 09:41 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4674| Komen: 19

Description: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan reman seorang pengarah urusan syarikat proksi kepada sebuah syarikat penerbitan bagi membantu siasatan berhubung kes penyalahgunaan kuasa dan peny ...
Oleh : TS LOO


sumber foto: mstar


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengadakan penahanan reman seorang lelaki berusia 42 tahun bagi membantu siasatan berhubung kes penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan dana bernilai RM15 juta.

Difahamkan lelaki terbabit merupakan seorang pengarah urusan syarikat proksi kepada sebuah syarikat penerbitan, perintah reman telah dikeluarkan Majistret Nik Isfahanie Tasnim Wan Ab. Rahman kelmarin terhadapnya bermula hari ini sehingga 2 September itu.


Lelaki tersebut ditahan pada pukul 11.09 malam tadi ketika hadir di Ibu Pejabat SPRM bagi memberi keterangan.

Sementara itu, mahkamah turut membenarkan tempoh reman empat individu yang disiasat berhubung kes sama disambung dua hari lagi bermula esok sehingga 30 Ogos ini.

Penahanan reman selama tiga hari ke atas mereka telah dibuat pada Khamis lalu.

Empat individu tersebut terdiri daripada seorang pengarah urusan sebuah bank bergelar Datuk, seorang bekas pegawai di bank yang sama serta dua kakitangan syarikat penerbitan.

Berikutan itu jumlah keseluruhan individu yang direman berhubung kes berkenaan adalah enam orang sehingga kini.

Semalam, Mahkamah Majistret membenarkan seorang pengarah urusan syarikat penerbitan, 40, direman selama tujuh hari bagi membantu siasatan SPRM berhubung tender pertukaran sistem bank.

Kesemuanya disiasat mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009 atas kesalahan menggunakan kedudukan atau jawatan untuk suapan pegawai institusi awam.- CARI 



sumber berita: Bernama
3

Bagus
11

Marah
8

Terkejut
6

Sedih
5

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (48 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Nenasketum 29-8-2016 01:26 PM
Aku baca blog buku itu adalah biografi mantan pemimpin negara dan anaknya masih ada dalam pemerintahan negara. Ko rasa rasa buku saper tu Marah betul buku tak siap
Quote -electrifying- 29-8-2016 02:43 PM
Makin byk skrg penangkapan dr SPRM ya...
Hope tangkap yg lagi tinggi ya
Quote dizzzek 29-8-2016 02:45 PM
-electrifying- replied at 29-8-2016 02:43 PM
Makin byk skrg penangkapan dr SPRM ya...
Hope tangkap yg lagi tinggi ya

MO2 dan ke bawah sahaja
MO1 tak boleh disentuh
Quote Simunggu 29-8-2016 02:49 PM
Fuhhh...saya pun Pengarah juga...
Quote -electrifying- 29-8-2016 02:59 PM
dizzzek replied at 29-8-2016 02:45 PM
MO2 dan ke bawah sahaja
MO1 tak boleh disentuh

Siapa MO1 tu?
Quote dizzzek 29-8-2016 03:04 PM

@kemaruk tahu
Quote mimiekiut 29-8-2016 03:26 PM
Nenasketum replied at 29-8-2016 01:26 PM
Aku baca blog buku itu adalah biografi mantan pemimpin negara dan anaknya masih ada dalam pemerintah ...

buku biografi siapa ya? teringin juga nak tau

teruk la ..selagi ada peluang mesti nak menyeleweng
Quote drvn182 29-8-2016 03:32 PM
Nk tunjuk ketua pengarah sprm yg lama kena tukar tu simpan kes2 jerung besar ke
Quote zeed 29-8-2016 03:39 PM
Semua ni yg baik dgn tun m ke?
Quote PristineOne 29-8-2016 09:47 PM
zeed replied at 29-8-2016 03:39 PM
Semua ni yg baik dgn tun m ke?

Buku meja kopi tu pasal Tun Razak dan Najib...banyak cerita pasal negeri Pahang. Buku tu main sponsor Bank Rakyat.

Patut malam gala launching buku tu sebelum bulan puasa aritu. Sampai ke sudah hampeh...ada juga yg terkena dah beli meja katanya...

Surat kabor tak payah lah tulih bank GLC...memang Bank Rakyat pun... Jadi tak payah lah nak meneka CEO bank tu yang kena reman..google je la namanya. Pengerusi Bank mantan PAT pun tengah kena suluh kaedahnya.

Mastermindnya budak budak dari Kuantan yang jadi publisher. Tapi penulis asal teks buku tu tak terlibat..dia pun kena kenching kuat dgn company publisher.

Koi pun hampir jugek ler nok kena kenching ngan puok pouk ni....kata grhodong tapi nok kencing jugek orang kampong....guana ni

Notakaki: koi tak payoh nok merangkok bagai ler... fakta...bukan fitnoh.
Quote zeed 29-8-2016 09:55 PM
PristineOne replied at 29-8-2016 09:47 PM
Buku meja kopi tu pasal Tun Razak dan Najib...banyak cerita pasal negeri Pahang. Buku tu main spon ...

Interesting..tq atas pencerahan
Quote kemaruk 29-8-2016 10:00 PM
hampa macai2 bila dapat tahu MO1 yang dimaksudkan oleh DoJ bukan najib
Quote dodolgemok 29-8-2016 10:19 PM
kemaruk replied at 29-8-2016 10:00 PM
hampa macai2 bila dapat tahu MO1 yang dimaksudkan oleh DoJ bukan najib

Memanglah bukan najib. Sapa kata MO1 adalah najib??    
Quote kemaruk 29-8-2016 10:22 PM
tak abis2 macai spam komen bangkem yang maksudkan MO1 yang lain

MO1 yang bangkem maksudkan kat atas tu bukan MO1 DoJ

macai bodo tak paham2 lagi
Quote Steelheart 29-8-2016 10:37 PM
PristineOne replied at 29-8-2016 09:47 PM
Buku meja kopi tu pasal Tun Razak dan Najib...banyak cerita pasal negeri Pahang. Buku tu main spon ...

So, dana 15 jota tu bnk rkyat yg kuar la ye? Mohtip buat buku jibby & daddy tu nk launch hari merdeja ke?   
Quote PristineOne 30-8-2016 12:52 AM
Steelheart replied at 29-8-2016 10:37 PM
So, dana 15 jota tu bnk rkyat yg kuar la ye? Mohtip buat buku jibby & daddy tu nk launch hari merd ...

Yup Steel...Bank Rakyat yg jadi main sponsor buku meja kopi Najib n Daddy Tun. The book about 40 years Najib in politic and all his glory achievement..(achievement bukak 1mdb tak disebut dlm buku tu )

Sponsorship suppose coulple of million not more then 10 mil .... tetiba latest figure 15 mil.

Buku tu dan segala launchingnya patut diselesaikan pada bulan mei lepas termasuk majlis makan malamnya. .....tiba tiba senyap jer sampai lepas raya...buku pun print sikit jer sekadar ada.
Quote PristineOne 30-8-2016 01:04 AM
Krono ceritanya cenggini...

Buku ni ditulis oleh sorang penulis bebas asal pahang. Penulis ni dah bertahun juga tulis dan kumpul material untuk buku dia ni....

Setelah mock up buku siap... maka datang 3 sekawan dari company publisher asal jadi ni datang approach penulis dan pemilik mockup buku tersebut .
Quote PristineOne 30-8-2016 01:10 AM
The 3 sekawan publisher tu berjaya mengayat penulis buku tu dan berjaya mendapat hak penerbitan dan pengedaran buku tersebut tanpa perlu membayar deposit royalti kepada penulis.

Dgn berbekal kan 2-3 naskah mock up yg dah dicetak ...maka the 3 sekawan publisher ni terus bekerja mencari penaja penaja untuk mencetak buku tu..

Rezeki bintang cerah....dlm perjumpaan dgn Bank Rakyat...Bank Rakyat nak jadi Penaja utama buku meja kopi najib ni.
Quote PristineOne 30-8-2016 01:17 AM
Mungkin asal niat bagus buat semua yg terlibat ..nak terbitkan buku pasal 40 tahun najib dlm politik....nak diedarkan pada semua bahagian umno..perpustakaan negeri negeri.... tapi along the way bila duit sponsor dah turun maka timbul la simpton TUMBUK RUSUK dan KAU GARU AKU..AKU GARU KAU...kemudian tak bayar pulak royalti penulis lepas dapat duit...Maka ujungnya jadi lauk SPRM lerr..

Lihat semua komen(19)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 08:56 AM GMT+8 , Processed in 0.101278 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top