CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Pemantauan Dipertingkatkan Bagi Cegah Penularan Virus Zika- KKM

29-8-2016 10:08 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 3346| Komen: 5

Description: Kementerian Kesihatan negara kita telah diberi arahan meningkatkan pemantauan di dua pintu masuk utama melalui selatan tanah air berikutan pengesahan satu kes jangkitan Zika membabitkan rakyat Malaysi ...
Oleh : TS LOO

sumber foto: http://www.sabc.co.za/


Susulan Sabtu lalu, Kementerian Kesihatan Singapura memaklumkan seorang warga Malaysia berusia 47 tahun dijangkiti virus Zika selepas mendapat rawatan akibat demam, ruam dan konjunktivitis sejak 25 Ogos lalu. 

Kementerian Kesihatan negara kita telah diberi arahan meningkatkan pemantauan di dua pintu masuk utama melalui selatan tanah air berikutan pengesahan satu kes jangkitan Zika membabitkan rakyat Malaysia yang bekerja dan menetap di Singapura. 

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Seri Noor Hisham Abdullah, kementerian akan mengedarkan risalah mengenai pencegahan jangkitan Zika di dua pintu masuk sempadan Malaysia-Singapura. 

Tambah beliau, sekumpulan paramedik turut akan ditugaskan di pintu masuk bagi menguruskan perkara selanjutnya jika terdapat pelawat yang menunjukkan tanda jangkitan.

Sehubungan itu, Kementerian Kesihatan Singapura mengesahkan kes wanita Malaysia yang dijangkiti virus Zika di negara itu adalah jangkitan tempatan yang mana pesakit tidak mempunyai sejarah melawat ke negara yang dijangkiti virus berkenaan dan setakat ini sebanyak 41 kes disahkan berlaku.

Tambah beliau, kementerian akan sentiasa berhubung rapat dengan Kementerian Kesihatan Singapura untuk lebih memahami situasi dan mendapatkan maklumat terkini mengenai jangkitan virus Zika berkenaan.- CARI



sumber berita: www.bharian.com.my
9

Bagus
16

Marah
14

Terkejut
12

Sedih
13

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (69 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote arasham 29-8-2016 10:14 AM
Semlm baca one of yg kena jangkitan di singapura malaysian lady. Dkt area anak saya tggl je ada 41 cases of locally transmitted. Malaysia tak de lagikan?
Quote sttingerattack 29-8-2016 10:21 AM
arasham replied at 29-8-2016 10:14 AM
Semlm baca one of yg kena jangkitan di singapura malaysian lady. Dkt area anak saya tggl je ada 41 c ...

Anak ko memang pembawa penyakit...mana sahaja dia duduk.......disitu le penyakit mai....

Wakakaakakakakaka
Quote cikpah27 29-8-2016 05:03 PM
terkejut gak baca yang kat singapore dah ada yang kena..  harap sangat tak menular hingga ke Malaysia..
Quote monxys 30-8-2016 09:22 AM
harap jangan la menular ke malaysia...
Quote dcruins 30-8-2016 09:47 AM
Petanda krisis ekonomi nak datang ke ni?? pattern serupa epidemic + krisis ekonomi 1997-98???

Lihat semua komen(5)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 11:21 AM GMT+8 , Processed in 0.092873 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top