CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

3 Agensi Singapura Siasat Dan Sita Aset 1MDB Bernilai RM715 Juta

22-7-2016 09:15 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9875| Komen: 103

Description: Pihak berkuasa Singapura sudah menyita aset akaun bank dan urus niaga yang bernilai S$240 juta (RM715 juta), anatarnya kira-kira S$120juta adalah dimiliki jutawan Malaysia Jow Low dan keluarga berkait ...
Oleh : TS LOO



Bahang skandal penyelewengan aset Syarikat 1MDB terus membara ! Siasatan Penguasa Kewangan Singapura (MAS), Pejabat Peguam Negara dan Jabatan Hal Ehwal Komersil.mengumumkan perkembangan terkini tentang siasatan kes Syarikat 1MDB. 


Menurut kenyataan bersama ketiga-tiga agensi, pihak berkuasa Singapura sudah menyita aset akaun bank dan urus niaga yang bernilai S$240 juta (RM715 juta), anatarnya kira-kira S$120juta adalah dimiliki jutawan Malaysia Jow Low dan keluarga berkaitannya. 

kenyataan turut menunjukan, bermula bulan Mac tahun lalu, pihak berkuasa Singapura telah menjalankan siasatan dana berkaitan1MDB atas dakwaan pengubahan wang haram, yang mendapati “kelemahan” dalam beberapa bank utama di bandar raya itu.

Aliran wang yang disiasat itu termasuk yang berkait Good Star Limited (Seychelles), Aabar Investments PJS Limited (BVI), Aabar Investments PJS Limited (Seychelles), dan Tanore Finance Corp. (BVI).


Kerajaan Singapura telah meminta negara yang berkaitan untuk mendapatkan maklumat tentang proses menerima penyimpan dan mengawal selia transaksi bagi aset berkenaan, sebahagian permintaan telah mendapat respond daripada negara yang berkaitan. 

Pihak berkuasa Singapura turut memaklumkan, terdapat beberapa negara memohon bantuan Singapura dalam siasatan aliran aset 1MDB.- CARI






sumber info: http://www.freemalaysiatoday.com/







12

Bagus
7

Marah
6

Terkejut
7

Sedih
3

Lawak
4

Bosan

Friends Rank (39 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Bateesta 22-7-2016 09:29 AM
Spork siasat , 1mdb byk kes songlap , harta kena sita

Switzerland siasat , 1mdb byk kes songlap , harta kena sita

Amerika siasat , 1mdb byk kes songlap , harta kena sita

kat malaysia pulak..x ada apa2 kesalahan

HAHAHA...APA CITER
Quote nirman 22-7-2016 09:30 AM
Swiss authorities acting on a US request have seized three valuable paintings linked to an investigation into scandal-hit Malaysian state fund 1MDB, they said today.
A spokesperson for the Federal Office of Justice said the paintings ordered seized were van Gogh's La maison de Vincent à Arles and Monet's Saint-Georges Majeur and Nympheas avec Reflets de Hautes Herbes.
She was confirming a report by the Neue Luzerner Zeitung newspaper.
"The operation is not over yet so we will not comment at the moment on the location of the paintings," she said.

The US government yesterday filed lawsuits seeking to seize US$1 billion in assets bought with money believed to have been stolen from 1MDB.
Meanwhile, Swiss bank UBS said it was working with authorities investigating banks' ties to scandal-hit 1MDB and that it had reported some deals which it had concerns.
"In this case, UBS self-reported the suspicious transactions and is working closely with regulators to address this matter," it said in a statement.

The Monetary Authority of Singapore earlier said it had completed inspections of DBS, Standard Chartered and UBS and that preliminary findings had shown instances of "control failings" in all three banks and "weaknesses in the processes for accepting clients and monitoring transactions".

- Reuters


Read more: https://www.malaysiakini.com/news/349431#ixzz4F64DHKW2
Quote nirman 22-7-2016 09:30 AM
First US, then Singapore now Swiss, shit has hit the fan!!!!
Quote Bateesta 22-7-2016 09:43 AM
is it time for panic sex yet


Quote namirulmukminin 22-7-2016 09:52 AM
Bateesta replied at 22-7-2016 09:29 AM
Spork siasat , 1mdb byk kes songlap , harta kena sita

Switzerland siasat , 1mdb byk kes songlap , ...

Pasai orang bodoh telah dilantik sebagai AG Malaysia... hahahaha..

Nyampah gile aku tengok muka Apandi tu.. Tak tau knapa..
Quote axl_bach 22-7-2016 09:54 AM
Bateesta replied at 22-7-2016 09:43 AM
is it time for panic sex yet

Tgu @badaksumbu masuk komen.... komen dia agak bernas..... dijek punya komen kosong
Quote Stinger/attack 22-7-2016 09:56 AM
Setiap asset Yang dibekukan/ dirampas, ibarat tusukan pisau kejantung  setiap Rakyat Malaysia.....

Tapi takpa...untuk mengurangkan bisa ini, rakyat dijemput untuk hadiri majlis rumah terbuka aidilfitri satu malaysia disekolah  mennegah padang melintang, perak pada hari minggu ini 24 july...pemimpin no 1 Kita Akan Ada untuk beramah mesra dgn rakyat....

Pemimpin berjiwa rakyat....


Harkkkkkkkkkkk
Quote dizzzek 22-7-2016 09:59 AM
@dcruins kita tak main billion2
Quote Bateesta 22-7-2016 10:04 AM
axl_bach replied at 22-7-2016 09:54 AM
Tgu @badaksumbu masuk komen.... komen dia agak bernas..... dijek punya komen kosong

bernas kerana berhujah dlm mesia ..boleh lah

skrg dah over rules point dia jd beras bernas je

Quote Bateesta 22-7-2016 10:05 AM
namirulmukminin replied at 22-7-2016 09:52 AM
Pasai orang bodoh telah dilantik sebagai AG Malaysia... hahahaha..

Nyampah gile aku tengok ...

najib x akan lantik apandik tu kalau dia pandai

yg najib lantik smua site2 wajib kena penyepak kat muka

Quote dizzzek 22-7-2016 10:06 AM
berita utama media-media kerajaan umno hari ini: zahid ke sri lanka
Quote Bateesta 22-7-2016 10:08 AM
dizzzek replied at 22-7-2016 10:06 AM
berita utama media-media kerajaan umno hari ini: zahid ke sri lanka

suruh wak komidi jgn balik lagi ke sini

Quote -electrifying- 22-7-2016 10:08 AM
tkde makna nya lah dorg nk siasat lg 1mdb tu
Quote namirulmukminin 22-7-2016 10:13 AM
Bateesta replied at 22-7-2016 10:05 AM
najib x akan lantik apandik tu kalau dia pandai

yg najib lantik smua site2 wajib kena peny ...

Hahahha.. betul tu.. Kalu najib jatuh, Apandi orang petama aku nak bagi penyepak kat muka.. Dah lama aku pendam ni..
Quote Bateesta 22-7-2016 10:14 AM
namirulmukminin replied at 22-7-2016 10:13 AM
Hahahha.. betul tu.. Kalu najib jatuh, Apandi orang petama aku nak bagi penyepak kat muka.. Dah la ...

kirimkan skali utk aku bro..jd wakil

Quote namirulmukminin 22-7-2016 10:15 AM
Bateesta replied at 22-7-2016 10:14 AM
kirimkan skali utk aku bro..jd wakil

Bereh.. no problem..
Quote Su-30MKM 22-7-2016 10:20 AM
Kalau tak jaga NajiPIG dan Kak Ros nanti lari
Quote dizzzek 22-7-2016 10:21 AM
Quote dodolgemok 22-7-2016 02:38 PM
@bioessence ni asset kau yg dirampas tu

Lihat semua komen(103)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

23-2-2024 08:25 AM GMT+8 , Processed in 0.370262 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top