CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

1MDB Kesal Dengan Kenyataan Zeti

22-9-2015 04:09 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 13785| Komen: 132

Description: Syarikat pelaburan strategik negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menyatakan rasa tidak puas hati terhadap kenyataan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz yang menyifa ...

sumber foto : http://www.freemalaysiatoday.com/



Menerusi satu kenyataan media yang dikeluarkan hari ini, Syarikat pelaburan strategik negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menyatakan rasa tidak puas hati terhadap kenyataan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz yang menyifatkan kejatuhan nilai Ringgit disebabkan masalah 1MDB.



Dalam kenyataan itu juga, pihak 1MDB menegaskan penyusutan nilai Ringgit dan mata wang lain disebabkan oleh kejatuhan mendadak harga minyak mentah, berikutan kadar peningkatan kadar faedah Amerika Syarikat serta kelembapan ekonomi dunia dalam pasaran pesat membangun.


Malah, 1MDB yang dimiliki sepenuhnya Kementerian Kewangan mengesahkan nilai aset syarikat itu melebihi hutangnya.



Tambahan pula, 1MDB berkata, Zeti menyedari bahawa 1MDB sentiasa memenuhi, tanpa ingkar, obligasi pembayaran asas dan kadar faedah, kepada peminjam domestik dan asing.



Berita selanjutnya : freemalaysiatoday.com


22

Bagus
17

Marah
12

Terkejut
12

Sedih
19

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (94 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Changa 22-9-2015 12:14 PM
asyik sentap jah kan 1MDB ini.

ke zeti pun tengah counting days nak kena buang?? ala ghani patail??
Quote wwwvvvwww 22-9-2015 12:18 PM
Bengap gak zeti tuh
Quote solstice 22-9-2015 12:19 PM
1MDB ni dah macam pondan
Kuat sentap
Maklum lah
Anak manja Najib & Rosmah
Quote GhostWalking 22-9-2015 12:19 PM
amboiii tergurissss macam kapel jah
Quote GhostWalking 22-9-2015 12:20 PM
Changa replied at 22-9-2015 04:14 AM
asyik sentap jah kan 1MDB ini.

ke zeti pun tengah counting days nak kena buang?? ala ghani patail ...

sebab dah involve fbi harusla she needs to save her ass.kena la buat statement gitu
Quote stilla 22-9-2015 12:20 PM
Apa yg tak di sentap?
Quote Munah_sporty 22-9-2015 12:22 PM
Edited by Munah_sporty at 22-9-2015 12:24 PM

jage2 ade jew yg tgh perati kan ko zeti..
Quote dizek 22-9-2015 12:22 PM
the star ni cina MCA punya

cina memang suka sensasikan
segala yang berkait dengan 1MDB
Quote EJALTI 22-9-2015 12:24 PM
Dah "songlap" duit rakyat merhein, buat2 sentap la plakkkkkkkkkkkkk.....
Quote xy_daen 22-9-2015 12:24 PM
Eleh nak bayar hutang interest pun dok mengadap mof gak...cakap banyak plak..
Quote Changa 22-9-2015 12:24 PM
dizek replied at 22-9-2015 12:22 PM
the star ni cina MCA punya

cina memang suka sensasikan

cina MCA itu la batak2 UMNO dok pangkah kalau calon kat tempat mereka takde batak melayu sunni  felda pprt berkerak yang BN letak calon kan????
Quote dizek 22-9-2015 12:26 PM
Changa replied at 22-9-2015 12:24 PM
cina MCA itu la batak2 UMNO dok pangkah kalau calon kat tempat mereka takde batak melayu sunni  fe ...


yellow  jews ada di mana2

Quote EJALTI 22-9-2015 12:27 PM


ooooooooooooooooo....itu pasal gigih jual tanah sana sini?  Dah la tanah beli dari gomen dgn harga 'murah2'....  Bak kata sorang porumer CI, mokcit jual nasik lemak pun boleh piker lagik baik
Quote makneng 22-9-2015 12:27 PM
Aje jilake sentap sentap plak.  Fonen ke hape wanemdibee ni
Quote milot 22-9-2015 12:29 PM
"It said" 1mdb jd entiti yg bole berckp..
Quote dizek 22-9-2015 12:31 PM
milot replied at 22-9-2015 12:29 PM
"It said" 1mdb jd entiti yg bole berckp..

biasa la kalo cina
yang karang artikel

meja pejabat 1MDB pun boleh jadi
sumber jurucakap rasmi

pfftt
Quote harkktuih 22-9-2015 12:32 PM
1MDB kesal kenyataan Zeti mengenai ringgit

KUALA LUMPUR: 1Malaysia Development Bhd (1MDB) menyuarakan rasa kesalnya ke atas kenyataan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz yang seolah-olah menyebut syarikat pembangunan strategik itu sebagai penyebab ringgit lemah.

Penyusutan nilai ringgit dan mata wang lain disebabkan oleh kejatuhan mendadak minyak mentah, unjuran kadar peningkatan kadar faedah Amerika Syarikat (AS) serta kelembapan ekonomi dunia dalam pasaran pesat membangun, katanya.

"Berdasarkan fakta sejarah, belum ada satu syarikat pun yang dikaitkan sebegitu rupa kepada nilai ringgit. Kami yakin fakta yang dikongsi oleh 1MDB dan penjelasan segera yang dikeluarkan setakat ini, akan memberikan penjelasan dan jaminan kepada semua pihak berkepentingan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

1MDB berkata nilai aset syarikat itu adalah melebihi hutangnya.

Tambahan pula, Zeti menyedari bahawa 1MDB sentiasa memenuhi, tanpa ingkar, obligasi pembayaran asas dan kadar faedah, kepada peminjam domestik dan asing. -- BERNAMA

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/83732
Quote chinta89 22-9-2015 12:32 PM
eleh nk terasa hati..

yg rakyat malaysia terasa hati ni, sape mau pk? cuba jawab??
Quote EJALTI 22-9-2015 12:33 PM
1MDB Kepada Zeti Aziz : "Bukan Kami Penyebabnya"

http://www.siakapkeli.my/2015/09 ... ziz-bukan-kami.html



KUALA LUMPUR: 1Malaysia Development Bhd (1MDB) menyatakan kekesalannya ke atas satu kenyataaan yang dikeluarkan oleh Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz yang seolah-olah menyebut syarikat itu menjadi sebab ringgit lemah.

Menurutnya juga, penyusutan matawang ringgit dan matawang lain disebabkan oleh kejatuhan mendadak minyak mentah, unjuran kadar peningkatan kadar faedah Amerika Syarikat serta kelembapan ekonomi dunia.

"Berdasarkan fakta sejarah, belum ada satu syarikat pun yang dikaitkan sebegitu rupa kepada nilai ringgit. Kami yakin fakta yang dikongsi oleh 1MDB dan penjelasan segera yang dikeluarkan setakat ini, akan memberikan penjelasan dan jaminan kepada semua pihak berkepentingan," katanya dalam satu kenyataan hari ini memetik laporan dari Bernama. - Siakapkeli.my

Lihat semua komen(132)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-3-2024 09:36 AM GMT+8 , Processed in 0.056430 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top