CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Pembunuhan Ikan Jerung, Menteri Pelancongan Sabah Jawab: "Apa Boleh Buat?"

20-7-2016 03:57 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6870| Komen: 49

Description: Kawasan yang dikenali sebagai 'syurga menyelam' digemparkan aktiviti pembunuhan ikan jerung untuk mendapatkan sirip ikan itu.
Oleh : TS LOO

Kawasan yang dikenali sebagai 'syurga menyelam' digemparkan aktiviti pembunuhan ikan jerung untuk mendapatkan sirip ikan itu. 


Akibatnya kawasan laut di Pulau Mabul bertukar menjadi merah akibat pembunuhan haiwan laut terbabit.



Gambar berkaitan yang tersebar luas di Facebook semalam mengundang kemarahan para aktivis yang menggalakkan perlindungan habitat ikan jerung termasuk jabatan pelancongan, kebudayaan dan alam sekitar, Datuk Seri Panglima Masidi Manjun. 

Memetik laporan The Malay Mail, Masidi berkata, perbuatan membunuh ikan jerung untuk mendapatkan sirip ikan itu sememangnya keji, tetapi selain mengecam, dia tidak dapat membuat apa-apa kerana negara kita masih tiada fakta undang-undang yang ditulis dengan jelas, penangkapan ikan jerung adalah dilarang.


Apabila ditanya samada kementeriannya akan menjalankan sisatan tentang semua gambar tersebar itu, sebaliknya Masidi pula yang menanya pihak media," apa perbezaannya? Kita tiada undang-undang yang melarang perbuatan yang keji dan kejam itu dilakukan."

Sebenarnya, seawal tahun 2012 negeri Sabah sudah pernah menyeru orang ramai berhenti menangkap ikan jerung. Tetapi disebabkan kerajaan persekutuan, enggan menggubal akta perikanan, sehinggakan seruan larangan menangkap ikan jerung hanya tinggal slogan sahaja.- CARI

14

Bagus
16

Marah
20

Terkejut
12

Sedih
8

Lawak
8

Bosan

Friends Rank (78 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote manjalara_01 20-7-2016 04:06 PM
bijaknye tanye balik media "apa perbezaannye?"
ahahhaaha.what a big joke! if you can't care less just say you can't care less.
Quote epis 20-7-2016 04:23 PM
saya igtkan selama ni perbuatan ni ada kat luar negara je, rupanya di malaysia pon berlaku... ape ke sedap sgt ke sirip berbanding bahagian yg lain?
Quote jejaka00 20-7-2016 04:28 PM
banyak sangat tengok sharknedo ni
Quote TuntungReturn 20-7-2016 04:33 PM
sirip ni sedap. cina suka makan. kdg bos opis aku suka tempah sup sirip ni klo ade jamuan opis..
Quote nuryakmal 20-7-2016 04:36 PM
eh gila ke tak de undang undang? revised balik la undang undang perhilitan tu.idiot. ke da kenyang makan shark fin sup hari2?

Quote kentel 20-7-2016 04:39 PM
epis replied at 20-7-2016 04:23 PM
saya igtkan selama ni perbuatan ni ada kat luar negara je, rupanya di malaysia pon berlaku... ape ke ...

sedap...ai penah mkn...dia akan masak mcm kuah kuey tiow kungfu....cuma ada sirip jerung la..huhu...
Quote epis 20-7-2016 05:10 PM
kentel replied at 20-7-2016 04:39 PM
sedap...ai penah mkn...dia akan masak mcm kuah kuey tiow kungfu....cuma ada sirip jerung la..huhu. ...

saya pernah makan sup lidah ikan je, mmg sedap...
Quote dodolgemok 20-7-2016 05:13 PM
Dah nama menteri, mmg normanya adalah bodoh dan xberakal. Baik bagi babi pegang jawatan tersebut lgi bagus
Quote cmf_blingblings 20-7-2016 05:16 PM
ni semua kerja si gipsy yg tak ada IC tak tau cakap Melayu, tapi cakap Tagalog
Quote bit 20-7-2016 05:35 PM
Pulau pinang dah haramkan sup sirip yu dlm mana mana jamuan, makan la sup labu
Quote JerukBuaya 20-7-2016 05:36 PM
sirip tu bawa tuah katanya


sebab sirip tu mercu

kita yg muslim ni nak siang ikan pun kena cermat dan penuh hikmah.
Quote zach2008 20-7-2016 07:45 PM
Setakat negara2 sekitar SEA ni tak payah gebang hebatla... Kalau kita ditakdirkan jd nelayan pun harua kita buat perkara yg sama.
Quote zach2008 20-7-2016 07:45 PM
Setakat negara2 sekitar SEA ni tak payah gebang hebatla... Kalau kita ditakdirkan jd nelayan pun harua kita buat perkara yg sama.
Quote JohnDeSouza 20-7-2016 08:06 PM
Tahap budak lg jerung tu.x sempat membesar
Quote ShiningStars 20-7-2016 08:22 PM
cmf_blingblings replied at 20-7-2016 05:16 PM
ni semua kerja si gipsy yg tak ada IC tak tau cakap Melayu, tapi cakap Tagalog

Mostly bajau kan yg duduk kat kwsn pinggir laut?
Quote chazey 20-7-2016 09:10 PM
Edited by chazey at 20-7-2016 09:12 PM
ShiningStars replied at 20-7-2016 08:22 PM
Mostly bajau kan yg duduk kat kwsn pinggir laut?


Bajau Laut.

Tapi sekarang ini mostly pilipinoy berIC yang dok tepi pinggiran laut area pantai Timur Sabah ini.

Bangsa Suluk/Tausug, tapi tanpa malu akan mengaku sebagai Bajau/Bajau Laut kalau ditanya.

Quote si-buta 20-7-2016 10:19 PM
Biar saja. Apake bangang nak lindungi binatang bahaya hodoh yang tak diancam kepupusan plak lagi. Fu-k. Kalo pupus spesies jerung yang bahaya semua lagi bagus. Lindungi spesies baik macam nurse shark atau whale shark sudah la

Quote AbukRokok 20-7-2016 11:10 PM
puak berbuat kerosakan
Quote clarizsa 20-7-2016 11:15 PM
Kesiannya sharks... knapa x makan seluruh ikan tu.. bazir betul.. penat dia survive dr kecik comey pstu mati sbb sirip je..

Haihh...

Lihat semua komen(49)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 12:19 PM GMT+8 , Processed in 0.080631 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top