CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Menteri Pendidikan Seru Ibu Bapa Fahami Konsep PT3

14-12-2015 04:29 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 2715| Komen: 4

Description: Setelah dua kali PT3 dilakukan ada peningkatan dari segi pemahaman ibu bapa mengenai keputusan peperiksaan anak-anak mereka
Oleh Izzah Abbasy

Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, ibu bapa mula memahami dengan lebih baik konsep Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) yang diperkenalkan sejak tahun lepas.




Setelah dua kali PT3 dilakukan ada peningkatan dari segi pemahaman ibu bapa mengenai keputusan peperiksaan anak-anak mereka dan masyarakat mula menerima sistem baharu ini.

PT3 adalah salah satu daripada empat komponen di bawah Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) dianalisis oleh pihak sekolah dan bukan dilakukan secara  berpusat. 

Selain PT3, yang turut diambil kira ialah Pentaksiran Sekolah (PS); Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK) dan Pentaksiran Psikometrik (PPsi).  - CARI Infonet

Info : Sinar Harian



9

Bagus
9

Marah
14

Terkejut
8

Sedih
9

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (59 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote laboost 14-12-2015 06:27 PM
Apa justifikasi yang kata mak bapak makin faham?...sapa-sapa yang faham boleh tolong terang..kenapa
1) Tiada penerangan jumlah (%) soalan KBAT yang akan ditanya dalam setiap mata pelajaran dalam peperiksaan? Saya rasa jumlah dan bentuk soalan agak keterlaluan dalam menguji kemampuan pelajar.  Saya tak kata semua pelajar tetapi adakah PT3 HANYA untuk pelajar pintar sahaja?

2) Pernahkah diuji kemampuan semua (SEMUA) pelajar dan sekolah dalam berhadapan dengan soalan-soalan berbentuk KBAT ini?
3) Adakah semua (SEMUA) sekolah telah menukar bentuk pengajaran (bukan setakat menghabiskan syllabus sahaja) terhadap pelajar2 yang berhadapan dengan PT3?
4) Apakah rasionalnya menunjukkan markah kepada pelajar sebelum keputusan keluar?...kalau di universiti, pelajar ditunjukkan carry-marks suppaya mereka dapat merancang bagaimana untuk target grades dalam final exam... tetapi PT3? kenapa?  bukankah itu hanya akan menjatuhkan motivasi mereka apabila mereka tahu markah mereka terutama yang menghampiri gred yang lebih baik?

Saya berpendapat mungkin PT3 berkesan untuk trace pelajar-pelajar pintar tetapi saya khuatir jangka masa panjang..lebih ramai pelajar yang akan tercicir

Quote rospinki 14-12-2015 06:32 PM
Entah..byk nau keretas sijil mcm2 ditulis. Yg aku berminat nk tengok A tu je.
Quote lyza2474 20-7-2016 04:05 PM
soalan Kbat ni susah yang amat aku  yg dah tua bangka ni pin takleh nak berkbat ..  kesian kat budak2 , klu di bagi pilihan  tak perlu nak berkBat  ..cikgu yg ngajor pun tak reti nak xplain kat budok2.  camana nak hasilkan pelajar yg bijak
Quote elnor_81 20-7-2016 04:20 PM
Aku ajar math 3level. UPSR, PT3 ngan SPM.skang math upsr eerr.bkn math je la.sains,bm upsr menghampiri level pt3.aku pernah bg soalan math upsr pd bdk pt3.dorg pun png.jd aku rse susah sket nk ajr level upsr sbb dorg masih budak,nk cope  ngan kbat tu mkn mse.even spm pya kbat pun x susah mne.cuma mslh bdk kita,xnk membce.tgk soalan pjg sket,trus kata susah.
Ni pndgn aku dlm konteks subjek math je la.

Lihat semua komen(4)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 08:18 PM GMT+8 , Processed in 0.077334 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top