CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pendaki Tertua Juga 'Ulat Buku', Lee Mulakan Pendakian Tawan Everest

22-4-2016 09:47 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 3419| Komen: 6

Description: Bekas jurutera itu berkata latihan pendakian akan dibuatnya secara berulang kali
Oleh Izzah Abbasy

Pendaki lelaki tertua Malaysia James Lee James Chong Meng 68, bersemangat menyertai "Lions Mount Everest Expedition" (MEE) 2016.

Pada Jumaat beliau memulakan pendakiannya ke Kem Satu Everest yang terletak pada ketinggian 6,000 meter dari paras laut.

Lee berkata pendakian untuk ke kem berkenaan akan mengambil masa selama lima jam perjalanan dan terpaksa melalui laluan yang sukar.



"Ini berikutan laluan di kem itu dipenuhi dengan ais glasier, berbatu dan bercuram. Saya kena melaluinya dengan penuh berhati-hati kerana laluan di atas sana licin."

Beliau berkata proses yang sama akan dilakukan untuk ke Kem Tiga dan Empat Everest secara berperingkat untuk melatih diri berada di tempat paling tinggi.

Ekspedisi anjuran Lions Club International District 308 B1 itu bertujuan meningkatkan kesedaran terhadap alam sekitar dalam kalangan masyarakat dan memperlihatkan semangat 'Malaysia Boleh'.

Bekas jurutera itu berkata latihan pendakian akan dibuatnya secara berulang kali di kem-kem berkenaan untuk menyesuaikan diri, sebelum mendaki ke puncak Everest, yang dijangka bulan depan.

Mengenai tahap kesihatan dan kecergasannya, Lee berkata keadaan dirinya sihat dan bersemangat manakala cuaca di sana dilaporkan cerah.

Beliau yang mula mendaki gunung sebagai hobi semasa berusia 40-an, telah mendaki beberapa gunung termasuk Gunung Kinabalu, Gunung Rinjani di Indonesia, Gunung Fuji di Jepun dan Gunung Ama Dablam di Nepal. - CARI Infonet

Kredit : BERNAMA

23

Bagus
20

Marah
28

Terkejut
31

Sedih
41

Lawak
24

Bosan

Friends Rank (167 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ibulava 22-4-2016 09:46 AM
Waahhh.. musim panas begini memang aman kalo dapat ke puncak everes... Nyaman deh..

Teringat gue sama movie Pak Mamat Khalid.. Tajuknya gue nggak tau.. tapi dialognya gue ingat... "Aku orang Indonesia.. Kalo nggak penuh ilmu di dada.. Takkan sampai ke puncak everes"..
Quote blackwidowbae 22-4-2016 10:05 AM
Kahkahkah babak tu lawak bodoh giler!!!
Quote MariaClara 22-4-2016 05:05 PM
salute ini org tua
Quote minahmanja 22-4-2016 05:37 PM
ibulava replied at 22-4-2016 09:46 AM
Waahhh.. musim panas begini memang aman kalo dapat ke puncak everes... Nyaman deh..

Terin ...

hantu kak limah balik rumah...
Quote kemaruk 22-4-2016 05:41 PM
terbatuk-batuk bangkem tadi.. rupanya @CARI-IIN sebut nama bangkem banyak kali

Beliau berkata proses yang sama akan dilakukan untuk ke Kem Tiga dan Empat Everest secara berperingkat untuk melatih diri berada di tempat paling tinggi.

Ekspedisi anjuran Lions Club International District 308 B1 itu bertujuan meningkatkan kesedaran terhadap alam sekitar dalam kalangan masyarakat dan memperlihatkan semangat 'Malaysia Boleh'.

Bekas jurutera itu berkata latihan pendakian akan dibuatnya secara berulang kali di kem-kem berkenaan untuk menyesuaikan diri, sebelum mendaki ke puncak Everest, yang dijangka bulan depan.
Quote sgbuloh 22-4-2016 05:46 PM
baguslah.. lepas ni jadi ulat gunung pulak.. silap2 lepas ni dapat pangkat 'datuk'.

Lihat semua komen(6)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 11:40 PM GMT+8 , Processed in 0.057492 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top