CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

'Group' WhatsApp Sebagai Saluran Komunikasi, Jejaskan Psikologi Pekerja

22-4-2016 10:51 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 10406| Komen: 129

Description: Aplikasi sosial itu turut menjejaskan kualiti masa bersama keluarga dan waktu rehat
Oleh Izzah Abbasy

Menurut Senator Datuk Mariany Mohammad Yit, penggunaan aplikasi media sosial seperti 'Group' WhatsApp sebagai saluran komunikasi di jabatan kerajaan dikhuatiri menjejaskan psikologi penjawat awam.

Terdapat rungutan oleh kelompok penjawat awam yang mendakwa penggunaan aplikasi sosial itu turut menjejaskan kualiti masa bersama keluarga dan waktu rehat mereka.



Katanya terdapat kes ketua jabatan yang mewajibkan penggunaan WhatsApp sebagai saluran komunikasi kepada semua pekerja.

"Pada masa kini, penggunaan aplikasi media sosial seperti Facebook, Twitter, WhatsApp dalam kalangan pengurusan tertinggi dan pegawai-pegawai sektor awam amat popular."


Beliau berkata, tidak dinafikan penggunaan aplikasi media sosial mempunyai kebaikan dan keburukan.

"(Cuma) kita mohon Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk menjelaskan adakah aplikasi WhatsApp telah diwartakan sebagai saluran rasmi komunikasi antara penjawat awam," katanya.

Beliau berkata, JPA juga diminta menjelaskan sama ada pekeliling perkhidmatan awam telah dikeluarkan berhubung penggunaan aplikasi berkenaan bagi memantau standard piawaian dan tatacara serta kredibiliti penggunaannya demi menjamin keselamatan operasi dan keselamatan dokumen yang mungkin menjadi sebahagian daripada dokumen rahsia rasmi kerajaan. – CARI Infonet


Kredit : Bernama

17

Bagus
7

Marah
3

Terkejut
15

Sedih
6

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (63 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dubuk 22-4-2016 10:09 AM
jangan harap kamu worang dapat add dubb masuk group
Quote EncikRhoma 22-4-2016 10:13 AM
@dubuk keje gomen ke? sebagai apa? N17 ke?
Quote dubuk 22-4-2016 10:24 AM
orang gomen sibuk add dubb masuk group

dubb bukan gomen
Quote haryatie 22-4-2016 10:26 AM
mmg pun da jd wajib pulak join..
waktu ofis ker..x waktu ofis ker
ada jerk wasap pasal keje masuk
benci pulak..
hari2 kena baca..kena tengok..kalau tak x tau pulak arahan dr semasa ke semasa
macm ler tipon dgn line tenet tu ofis yg bayar
Quote dubuk 22-4-2016 10:29 AM
haryatie replied at 22-4-2016 10:26 AM
mmg pun da jd wajib pulak join..
waktu ofis ker..x waktu ofis ker
ada jerk wasap pasal keje masuk
...

out saja cakap tak minat join group

macam dubb tegas

Quote sub5zero 22-4-2016 10:32 AM
Kalau dh kena paksa masuk grup  jbtn nih hadap je la post merepek meraban baik dr hadis berantai yg blm ttu sahih, video ntah hape2 + komen2 x masuk akal.....hishhhhh! rimas:::
Quote mirage_46 22-4-2016 10:33 AM
Group CI wassap takdebker

Laba admin
Quote dino 22-4-2016 10:40 AM
haryatie replied at 22-4-2016 10:26 AM
mmg pun da jd wajib pulak join..
waktu ofis ker..x waktu ofis ker
ada jerk wasap pasal keje masuk
...

opis aku ade gak grup... tp tak aktif sgt.... grup hangout pun ade.... tp bos jenis ade hati perut...
bkn waktu keje die tak kacau
Quote rendezrous 22-4-2016 10:44 AM
malang betul bila dapat bos yg hidup nya 24/7 fikir pasal keja je.
so bila dia dapat ilham keja, tak kira pkul 11 mlm or pagi2 weekend, terus nya di blast arahan kat wasap.
tak baca dikata xalert.. macam kampeni boleh runtuh kalau tak reply serta merta.

so sad bos2 camni.. nak kejar kpi sendri, ajak semua staf stress bersama2. nak keje keras pun, keje keras la time opis hour saje.. bukan after opis hour. kat opis stress, balik umah, baca wasap stress, weeken je wasap keje masuk..stress lagi.. abis sume org stress berjemaah...jiwa pon mental

Quote minahsenget 22-4-2016 10:48 AM
klu sekdr info regarding work or regards to the purpose tak pe lah...ini mula la...hai assalam ana jual kek..klu berminat boleh la...hati2 sign peace tu maksudnya yahudi,hok ni haram,mmg kena lah...bengap tak paham tujuan grup

lagi satu,gila grup wasep...benci tul,baru pegi sekali spa dah berkali add masuk grup..lps ni apa pulak,,,grup tempat basuh kereta? ishhh hangin tul aku
Quote wanitajelita 22-4-2016 10:49 AM
Hehe... nasib baik wj takde whatsapp group
Quote tagas 22-4-2016 10:50 AM
Be positive la

bg aku medium yg bagus

utk komunikasi & dari sudut teori ogranization behavior

ikut peredaran zaman skang keje kena pantas

utk boss2 bg arahan& quick decision making

cuma kena tafsir betul2 la ayat whatsapp

sbb penyampaian lain kadang salah erti sesetgh org

yg tak nak follow ni sume sakai gred2 bwh2 jer

gaji nak besaw tp kije malas
Quote R2D2 22-4-2016 11:02 AM
group whatsapp ni
pepagi sure ada kasi salam  
Quote EJALTI 22-4-2016 11:10 AM
R2D2 replied at 22-4-2016 03:02 AM
group whatsapp ni
pepagi sure ada kasi salam

Iols, group watsapp yg tak penting, iols mute kan jerk....
Quote lurve82 22-4-2016 11:10 AM
setakat wasap hakak okek lg..xramai dlm tu...ni kejadah invite masuk telegram smpi ribu2 org dlm tu...semak tau...nk kuar kang datuk kp ckp apa plak...so hakak mute jelah...aman2 hidup...hr tu dh left satu grup ni...lantak la...
Quote potsshine 22-4-2016 11:10 AM
zaman dulu…takde wassup keje jalan lagi superb hasilnya…lau teknologi canggih manggih hasil xde xpayah…menambah sakit lg hati ada baik uninstall je….

#takdewassup
Quote dubuk 22-4-2016 11:12 AM
dino replied at 22-4-2016 10:40 AM
opis aku ade gak grup... tp tak aktif sgt.... grup hangout pun ade.... tp bos jenis ade hati perut ...

boss aku lagi best

kalau pesan kerja terus call. terang dan jelas

senang life aku.

kalau aku online, dia pun online, masing masing tak kacau siapa siapa


nasib lah siapa dapat boss yang suka bagi arahan kat whatsapp



Quote applemy 22-4-2016 11:15 AM
Yg gila glamor & pendakwah jadian je ngadap whats app, facebook bagai.. sebab tak merasa jadi glamor dikala sekolah & IPT dulu.. hikhikhik
Quote aurora273 22-4-2016 11:16 AM
menghabiskan data je wa nih..

Lihat semua komen(129)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 07:52 PM GMT+8 , Processed in 0.058618 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top