CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Suami Jauh Pun, Isteri Tetap Boleh Bahagia!

18-4-2016 06:33 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4860| Komen: 17

Description: Bukan sahaja tak sebumbung malah tinggal berjauhan, terdapat sesetengah suami isteri yang terpaksa menanggung perpisahan hubungan kasih dan sayang yang berjarak beribu batu lantaran terpaksa memenuhi ...



Oleh : TS LOO



Bukan sahaja tak sebumbung malah tinggal berjauhan, terdapat sesetengah suami isteri yang terpaksa menanggung perpisahan hubungan kasih dan sayang yang berjarak beribu batu lantaran terpaksa memenuhi tuntutan kerjaya mahu pun mengejar cita-cita. 

 
Meskipun rindu cukup menebal namun pengorbanan harus dilakukan, habis macam mana nak cipta bahagia kalau pasangan tidak berada di depan mata? 


Perlukah berhenti kerja ataupun meninggalkan sahaja pengajian demi merapatkan jurang kasih sayang yang berjauhan? Teliti empat tips berikut :

sumber foto: http://2.bp.blogspot.com/


1. Kena bertanggungjawab lebih
Memanglah sukar membesarkan anak-anak tanpa kehadiran pasangan. Jika isteri belajar menerima keadaan itu, tiada masalah yang tidak dapat diselesaikan. Belajar daripada pengalaman dan situasi baru membuatkan para isteri lebih berani dan tabah hadapi setiap cabaran. Janji, sama-sama pegang tanggungjawab!
 


2. Jaga emosi
Setiap hari asyik terkenang suami yang jauh di perantauan. Makankah suami, lenakah tidurnya, sedang buat apakah suami ketika ini? Bermacam persoalan bermain di ruang minda. Tak payah risau, zaman sekarang dah canggih. Cubalah rapatkan hubungi dengan internet. Kalau anda tenang dan tidak kelam kabut, anak-anak pun tak buat hal.
 

3. Fokus kepada anak
Tanpa suami para isteri boleh mendidik anak-anak mengikut acuan sendiri. Didikan ibu lebih terfokus dan anak-anak hanya perlu mendengar satu arahan sahaja. Gunakan waktu itu dengan berkualiti untuk membentuk dan melatih anak-anak mengikut acuan yang digariskan oleh landasan agama.
 

4. Jangan malu luah perasaan
Kalau sayang pasangan, cubalah ingatkan diri bahawa pasangan sentiasa dekat. Ada peluang berbual, luahkan rasa sayang, rindu dendam, segala kata-kata yang boleh menguatkan emosi dan dalaman anda. 

Kongsi rasa tentang apa yang anda lakukan dengan anak-anak. Pasti suami akan rasa lebih dihargai dan bahagia walaupun tidak dapat turut serta membesarkan anak-anak bersama anda. - CARI Infonet







sumber info: http://www.caraciriciri.com/


19

Bagus
14

Marah
23

Terkejut
26

Sedih
24

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (121 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote blackwidowbae 18-4-2016 08:01 PM
Buat haper kahwin kalau duduk berjauhann, makcik tak setujukkk!!!

Acaner nak memanjer nantiii
Quote lazyboss 23-4-2016 08:51 PM
blackwidowbae replied at 18-4-2016 08:01 PM
Buat haper kahwin kalau duduk berjauhann, makcik tak setujukkk!!!

Acaner nak memanjer nantiii:m ...

Betull.. Nak manjer lagi...

Sape nak jaga anak2 lgi..
Quote blackwidowbae 23-4-2016 08:54 PM
lazyboss replied at 23-4-2016 08:51 PM
Betull.. Nak manjer lagi...

Sape nak jaga anak2 lgi..

Hitu ler pasal~~

Haper ler nasib jadi perempuan nii, dah kahwin kena tinggal, tabley nak memanjer, kena jaga anak, urus rumahtangga, kena kerja lagi. Jadi lelaki lagi best kott
Quote lazyboss 23-4-2016 09:06 PM
blackwidowbae replied at 23-4-2016 08:54 PM
Hitu ler pasal~~

Haper ler nasib jadi perempuan nii, dah kahwin kena tinggal, tabley nak  ...

Jangan dibagi muka sis... Jauh2 balik sekali sekala je x de kojey lain... Kikikiki

Tang anak,umah,keje kita lagi... Haishh xleh ler klu somi yg jejauh ni...
Ikut ler.. Asalkan bersama kan...
Quote blackwidowbae 23-4-2016 09:18 PM
lazyboss replied at 23-4-2016 09:06 PM
Jangan dibagi muka sis... Jauh2 balik sekali sekala je x de kojey lain... Kikikiki

Tang anak,um ...

Makcik takmooooooo~~~

Makcik nak berkepit 24/7/365/366 till jannahhhhh

Huwaaaaaa!!!~ ahahah
Quote kucingsenyum 23-4-2016 09:30 PM
blackwidowbae replied at 23-4-2016 09:18 PM
Makcik takmooooooo~~~

Makcik nak berkepit 24/7/365/366 till jannahhhhh

Mok cittt ..kalo berkepit 24 jam caner nk buat koje
Quote blackwidowbae 23-4-2016 09:31 PM
kucingsenyum replied at 23-4-2016 09:30 PM
Mok cittt ..kalo berkepit 24 jam caner nk buat koje

Beliau menjadi PA makcik lah nakk oii~~~ kikiki
Quote seeriesagain 23-4-2016 09:51 PM
Ada sorang, hubby dia engineer kat dubai, dia kat kl... anak 3... tp masyuk ler lakinya kerja di dubai
Quote lazyboss 23-4-2016 10:23 PM
blackwidowbae replied at 23-4-2016 09:18 PM
Makcik takmooooooo~~~

Makcik nak berkepit 24/7/365/366 till jannahhhhh

Hamboiii.. Manje bebeno tu...
Quote lazyboss 23-4-2016 10:24 PM
seeriesagain replied at 23-4-2016 09:51 PM
Ada sorang, hubby dia engineer kat dubai, dia kat kl... anak 3... tp masyuk ler lakinya kerja di dub ...

Tumpang tanya.. Nape dia x ikut ke dubai yer??
Jauh tu... Dubai kn best
Quote seeriesagain 23-4-2016 10:46 PM
lazyboss replied at 23-4-2016 10:24 PM
Tumpang tanya.. Nape dia x ikut ke dubai yer??
Jauh tu... Dubai kn best

X sure sbb apa... tau pun sbb abgnyer yg bg tau. I guess dia yg x nak ikut kut, maybe ada reason n her husband pun dont mind. Lgpun, dia pun kerja gak kat kl...
Quote seeriesagain 23-4-2016 10:48 PM
blackwidowbae replied at 23-4-2016 09:31 PM
Beliau menjadi PA makcik lah nakk oii~~~ kikiki

X bosan ker makcik 24 hours duk tgk muka yg sama
Quote blackwidowbae 24-4-2016 02:19 AM
lazyboss replied at 23-4-2016 10:23 PM
Hamboiii.. Manje bebeno tu...

Kahkahkah

Manjer nak mintak penampo namanyer tu kott hihihi, tapi mmg makcik nak gituuuu hmmm
Quote blackwidowbae 24-4-2016 02:21 AM
seeriesagain replied at 23-4-2016 10:48 PM
X bosan ker makcik 24 hours duk tgk muka yg sama

Kalau dah chenta matik nakk seeriesagain oii, maner der jemu nyerr~~ uuhuhuhu
Quote mokcikKSKB 24-4-2016 12:01 PM
I dont believe in pjj..baiklah x payah kawen kalau nk dok jauh dr hubby. Sorang2 jaga anak..laki sedap2 lepas tangan...pastu meroyan doplopat jam kat fesbuk betapa dia pasangan yg sporting dan bahagia walau laki jauh xdop depan mata. Ramai yg macam ni...pjj ngan hubby sbb career. sudahnya senirik meroyan keletihan...
Quote Artemesiaa 24-4-2016 05:47 PM
Rasanya bukan semua yang sangup dengan konsep pjj ni.  Kebanyakan masa mula2 je janji sanggup itu ini akhirnya mula rasa fedup, sunyi dan cemburu dengan kawan2 yang tak pjj.  Pas tu datang office mula le meroyan manjang semuanya tak kena.  Kadang2 gigih paksa org jantan kat opis tlg teman gi makan bila habis waktu kerja.  Asyik nak raih simpati dengan alasan laki jauh.  Walaupun dia tahu dia tak boleh nak dok pjj lagi tapi masih nak bertahan dengan alasan sayang kerja dan tak sanggup pindah daerah.
Quote seeriesagain 24-4-2016 09:25 PM
mokcikKSKB replied at 24-4-2016 12:01 PM
I dont believe in pjj..baiklah x payah kawen kalau nk dok jauh dr hubby. Sorang2 jaga anak..laki sed ...

Yup same here... pjj masa tgh bercintun ok lg itu pun rasa mcm insecure jer. Once married, apa barang nak pjj2 ni... hahaha

Lihat semua komen(17)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 06:47 PM GMT+8 , Processed in 0.094049 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top