CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Barang Wajib Ada Di Beg Si Suami, Menjelang Hari Isteri Bersalin!

9-5-2016 04:28 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6751| Komen: 33

Description: Selalunya kita sibuk memikirkan persediaan bakal ibu. Sebenarnya bukan isteri yang mengandung sahaja perlu mempersiapkan barang keperluan untuk bersalin di hospital tetapi suami juga mesti ada begnya ...


Oleh : TS LOO


Selalunya kita sibuk memikirkan persediaan bakal ibu. Sebenarnya bukan isteri yang mengandung sahaja perlu mempersiapkan barang keperluan untuk bersalin di hospital tetapi suami juga mesti ada begnya sendiri.

Maklumlah suami juga perlu menemankan isteri di hospital. Oleh itu ketahui apa yang perlu dibawa dii dalam beg.



1. Kelengkapan peribadi
Jangan lupa segala keperluan peribadi seperti pakaian, seluar, pakaian dalam, shampu rambut dan gel mandian kegemaran peribadi serta lain-lain bahan keperluan suami yang mungkin diperlukan si suami jika menemani isteri di hospital (terutama jika isteri bersalin di hospital swasta).



2. Gajet keperluan
Pastikan anda tidak tertinggal kamera digital, telefon pintar atau kamera video. Ia penting untuk merakamkan momen pertama kelahiran bayi terutama jika anda berada di sisi isteri ketika dia melahirkan bayi.

Bagaimanapun jangan merakam gambar yang tidak sepatutnya dan dikongsi di laman sosial. Cukup untuk simpanan peribadi sahaja. Sebelum itu pastikan anda sudah mendapat keizinan daripada pihak hospital berkenaan hal tersebut.



3. Bahan bacaan untuk mengisi masa waktu
Untuk menghilangkan rasa bosan menunggu, pastikan anda mempunyai bahan bacaan kegemaran. Sekurang-kurangnya hilang seketika rasa gementar menunggu kelahiran orang baru.



4. Snek dan minuman
Wajib ada supaya tidak berasa kelaparan.


5. Check list dan barang yang diperlukan isteri

Pastikan anda dan isteri sudah mempersiapkan ia 3-4 hari sebelum hari bersalin. Apa sekali pun, yang paling penting bagi si suami ketika bini mahu bersalin, jangan pula takut lihat darah dan tak berani berada di sisi untuk memberi semangat kepada isteri ketika beranak. 



18

Bagus
19

Marah
20

Terkejut
14

Sedih
22

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (111 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote cmf_tupaihangus 9-5-2016 04:45 PM
You got to be kidding.....
Quote Mannak 9-5-2016 05:02 PM
Inflatable bibik.....

Quote carly_lah 9-5-2016 09:30 PM
time carly bersalin, husband carly datang hantar g dewan bersalin, pastu dia balik, sbb carly mmg suruh balik dulu, x de makna nak tunggu... barang yg carly stand by kt spital, baju bb sepasang, diapers, barang dlm beg stand by kt husband, baju 2 persalinan, baju baby dlm 3 pasang, diapers, minyak telon, pad, ikan bilis sangai dan lada hitam (bekal lepas bersalin, lapor ooo... mmg nk cari nasi), gelas, sudu, air mineral, minyak herbanika (best pakai) tu je kot.... husband datang bila carly call suruh hantar makanan dan suruh stand by sbb carly dh nk bersalin... senang x kerja husband carly???
Quote Mannak 10-5-2016 07:01 AM
carly_lah replied at 9-5-2016 09:30 PM
time carly bersalin, husband carly datang hantar g dewan bersalin, pastu dia balik, sbb carly mmg su ...

Masyallah...isteri mithali hang nie carla..........memahami keadaan suami yang punyai tanggunjawab lain( pada isteri lain) sehingga tidak mahu menyusahkan nya untuk berada disisi hang walau dalam keadaan hang yang bakal bertarung nyawa...melahirkan...

Tahniah carla...semoga kebaikan hang ini jadi pembuka mata pada isteri isteri yang bermadu yang baca posting hang ini......



























Quote Mannak 10-5-2016 07:05 AM

hang lain burntsquirrel............layeeeennnnnn...orang orang kita bukan hang tak tahu....Kalau boleh isi perut satu rumah semua nak bawak kedalam labour room.....mana fridge, Tv, ipad...yelah sometimes nak tunggu perut menetas nie can take many many hours kan,kan,kan???


Quote carly_lah 10-5-2016 08:07 AM
Mannak replied at 10-5-2016 07:01 AM
Masyallah...isteri mithali hang nie carla..........memahami keadaan suami yang punyai tanggunjawab ...

Mithali kan carly... so manak kalau nak cari bini lagi, cari lah bini yang ada ciri mithali macam carly ni.... 1 dlm sejuta....
Quote Mannak 10-5-2016 08:48 AM
carly_lah replied at 10-5-2016 08:07 AM
Mithali kan carly... so manak kalau nak cari bini lagi, cari lah bini yang ada ciri mithali macam  ...

Untung bakal madu hang yang ketiga lepas ini.......maybe @singlemum boleh buat permohonan???


Quote Ezzie 10-5-2016 09:17 AM
masa bersalin dulu, tak sempat nk pk pasal bahan bacaan ke apa. yg tau bawak keperluan baby n diri sendiri je. kebetulan suami pulak masa tu dok jauh....so kelengkapan semua standby sendiri dengan nasihat 'pakar'...mak la tu....
Quote Mannak 10-5-2016 09:28 AM
Ezzie replied at 10-5-2016 09:17 AM
masa bersalin dulu, tak sempat nk pk pasal bahan bacaan ke apa. yg tau bawak keperluan baby n diri s ...

Madu hang dok obersea kah?? Giliran TOK laki hang ngannya??


Quote carly_lah 10-5-2016 12:08 PM
Mannak replied at 10-5-2016 08:48 AM
Untung bakal madu hang yang ketiga lepas ini.......maybe @singlemum boleh buat permohonan???

...

sekarang ni duk bermadu kan madu lebah aje la manak... sedap madu tu... manis aje...
Quote Mannak 10-5-2016 12:43 PM
carly_lah replied at 10-5-2016 12:08 PM
sekarang ni duk bermadu kan madu lebah aje la manak... sedap madu tu... manis aje...

MANUKA HONEY atau madu lebih dalam botol kaca pprt yang hang beli kat pasar malam kampong baharu?????

So are you ready to sign on the dotted line....untuk menerima @singlemum_4 sebagai madu hang?????


Quote singlemum_4 10-5-2016 12:54 PM
Mannak replied at 10-5-2016 12:43 PM
MANUKA HONEY atau madu lebih dalam botol kaca pprt yang hang beli kat pasar malam kampong baharu?? ...

why u mention my name mannak...i prefer to be yours mannak..ambik lah ibu tunggal sebagai isteri mannak
Quote singlemum_4 10-5-2016 12:57 PM
Mannak replied at 10-5-2016 08:48 AM
Untung bakal madu hang yang ketiga lepas ini.......maybe @singlemum boleh buat permohonan???

...

mannak kenapa i harus buat permohonan sedangkan maybe masih ada jejaka atau duda yang masih sudi..ni pun dah ramai yang pm
Quote carly_lah 10-5-2016 01:13 PM
Mannak replied at 10-5-2016 12:43 PM
MANUKA HONEY atau madu lebih dalam botol kaca pprt yang hang beli kat pasar malam kampong baharu?? ...

singlemum_4 dah rejek dah carly utk jd calon madu... dia nk manak... so... apa lg, p la masuk meminang
Quote Mannak 10-5-2016 01:26 PM
carly_lah replied at 10-5-2016 01:13 PM
singlemum_4 dah rejek dah carly utk jd calon madu... dia nk manak... so... apa lg, p la masuk memi ...

Hang jangan nak kaberline boleh tak??? Of course ler dia cakap camtuh....in anticipation/ awaiting for your answer.....
Jangan korner korner ler....awat hang nie kedekut nak mamps kongsi laki nee???

So sekali lagi Manak tanya...hang dah bersedia kasi sign itu form utk beliau kongsi daging batang Pinang laki hang secara halal TOYIBBAN tak???

Yes or No???

Very straight forward question for a very straight forward answer......







Quote Mannak 10-5-2016 01:31 PM
singlemum_4 replied at 10-5-2016 12:54 PM
why u mention my name mannak...i prefer to be yours mannak..ambik lah ibu tunggal sebagai isteri m ...

Hang diam jer ler..... Manak tak mintak pun bayaran untuk jadi agent cinta hang tau....

I know what I am doing hokay....hang tuh just fokus kat anak anak hang tuh dulu...jangan sibuk how Manak handle isteri isteri Dalam FD nie......

Hang ingat nak release TOK laki derang senang kah???

Hang tengok sarahmirza, cobbler, HANAH tuh senyap jerk ngan Manak sekarang...tuh tengah dok pikir panjang ler tuh......

Hang sabar ok???







Quote Mannak 10-5-2016 01:42 PM
singlemum_4 replied at 10-5-2016 12:57 PM
mannak kenapa i harus buat permohonan sedangkan maybe masih ada jejaka atau duda yang masih sudi.. ...

Hang I ingat Manak nak aniaya hang kah??? Dgn rekomen hang dgn selected laki laki isteri isteri orang dalam FD nie???

harlowwwwww........hang ingat laki  Si cobbler , sarahmiza, HANAH tuh calang calang orang kah??? DAN yang terbaru nie Si Carly......semua tengah macam bateri baru yang tengah charge tau.....menggelitik tunggu isteri kasi green light...hang apa tau????...cuma isteri isteri derang jerk yang tengah bolak balik hati derang.....while all others isu tak masalah...logistik semua....cuma Itulah...that part of sharing that piece of meat tuh jer yang buat derang masih Berat untuk relent...

Hang Rileks  one corner ler dulu...Manak tahu ler apa yang Manak buat




Quote singlemum_4 10-5-2016 01:52 PM
Mannak replied at 10-5-2016 01:31 PM
Hang diam jer ler..... Manak tak mintak pun bayaran untuk jadi agent cinta hang tau....

I know  ...

even if you want to be my agent cinta why should i share with them...hang carilah yang satu2 nye utk i mannak yang tak perlu nak share..mannak kan ada
Quote carly_lah 10-5-2016 04:48 PM
Mannak replied at 10-5-2016 01:26 PM
Hang jangan nak kaberline boleh tak??? Of course ler dia cakap camtuh....in anticipation/ awaiting ...

laki x bg pun borang nak sign.... cemana nak sign?

Lihat semua komen(33)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 08:29 AM GMT+8 , Processed in 0.092497 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top