CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Isu Kasut Kulit Babi "New Balance" Pengguna Dinasihat Lebih Hati-Hati

15-12-2015 12:33 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 15468| Komen: 35

Description: Mengambil Langkah Berhati-Hati Dengan Membungkus Kasut Tersebut Dengan Plastik...


Oleh : Fyruz Hanna

Lagi kisah yang mencuri tumpuan netizen apabila kasut keluaran 'New Balance' yang diperbuat daripada kulit babi.


Kalau awal tahun dahulu, isu kasut NB ini pernah juga menjadi viral dek kerana tidak sensitif dengan pengunjung beragama islam yang meletakkan kasut diruangan hadapan, kini ia sekali lagi menjadi viral.


Facebook Friends of BN menasihati pengguna terutamanya Islam untuk lebih berhati-hati dan peka untuk mencuba kasut keluaran 'New Balance".


Walaupun bukan semua kasut keluaran jenama ini dilapiskan dengan lapisan kulit babi namun ia tetap perlu diberi perhatian oleh pengguna terutamanya orang Islam supaya tidak membeli produk mengandungi bahagian haram ini.


Namun ada juga netizen tidak bersetuju untuk memboikot jenama ini kerana pihak 'New Balance' sendiri telah mengambil langkah berhati-hati dengan membungkus kasut tersebut dengan plastik untuk keluaran yang mengandungi kulit babi.

Walaubagaimana pun, ada juga yang menyatakan sebagai pengguna yang pihak dan beragama islam, kita harus mengelak daripada memilih perkara yang syubhah (was-was).



Apa kata anda? -CARI Infonet.
13

Bagus
13

Marah
20

Terkejut
9

Sedih
10

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (80 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote stilla 15-12-2015 12:57 PM
Sebab Malas nak baca, ‘mencuri perhatian' ingat kasut kulit babi pun ada org nak curi hahaha.
Quote Acong 15-12-2015 12:59 PM
lain kali pengeluar kasut boleh mohon sijil halal jakim....... kalau darurat, boleh laa rebus kasut tu utk dimakan  
Quote krustykrab 15-12-2015 12:59 PM
Babi je takut....rasuah...culas keje...ambik brg opis tu semua coool
Quote gaara_X 15-12-2015 01:14 PM
banyak pilihan lain....jangan cari penyakit
Quote pooh~key 15-12-2015 01:30 PM
Alah aku tengok geng2 tak pakai babi ni kulitnya tetap berkerak berkematu jugak...
Quote fifie_olin 15-12-2015 01:40 PM
kalo dh siap bg tau camni xpe....org akan alert..
yg jns diam2 ni jek...nk kne bg mkn pelempang
Quote brownstone 15-12-2015 01:47 PM
tak pakai kasut kulit babi pon, duit anak yatim pon tetap nk songlap jugak....fi sabilillah katanya.
Quote alieyrina 15-12-2015 03:20 PM
Kalau x nampak x sedar tu lain cita..kalau dah terang2 mcm ni dah bgtau tu x payahla p belek..brambus jah p kedai lain..
Quote bluehedgehog 15-12-2015 04:39 PM
kalau bersalam dgn si rasuah tu..halal ke haram?
Quote MeghanK 15-12-2015 04:43 PM
i rasa ni isu lama..i dah cek page fobn takde pon isu ni..TT kutip kat mana
Quote comel91 15-12-2015 04:55 PM
new balance ni memang dah lame ade lining pic skin.. well kasut die pun x la murah.. yg melayu2 nk beli ni.. beli kasut lain la klo kaya sangat pun
Quote mayaBB 15-12-2015 07:21 PM
mcm takde isu sengaja nk cari isu.. dah letak plastik kan.. nak apa lagi...
Quote mbhcsf 15-12-2015 07:28 PM
bagulah dia letak tag

i mean who cares kalau ada pun cumanya letak tag

senang market share orang islam yg banyak pi kedai lain.

tu je.

Quote LolaLoly 15-12-2015 07:29 PM
bagus jugak la atleast alert makcik-makcik yang tak tau pasal ni.. takde la isu lagi lepas ni
Quote skystrike 15-12-2015 07:43 PM
bende ni dah lama....apsl sekarang jadi isu? bukan takat new balance je....adidas pon ada kasut kulit babi....biasanya kedai kasut akan wrap kasut tu dengan plastic dan letak label pig skin....paling koman pon letak label pig skin....
Quote missus_meow 15-12-2015 07:49 PM
kalo dah letak "warning sign" kat situ shd be gud enuf ....
Quote ultra78 15-12-2015 08:17 PM
Orang yg beli jenama import ni sepatutnya sudah arif dengan apa yg nak dibeli. Jadilah pengguna yg berilmu dan bijak. Buat research sendiri terlebih dahulu dan jangan hanya harapkan peniaga tu tolong bagitahu kepada kita. Kalau nak maklumat detail, silalah tanya di facebook New Balance Malaysia. Orang kita ni suka sangat nak tuduh orang lain cuba nak menipu orang islam dengan menjual produk menggunakan kulit babi padahal produk itu sememangnya sebegitu.
Quote kemaruk 15-12-2015 08:20 PM
ehhh..

ajaran melayu je kan pegang babi haram dan perlu samak?
Quote Pajeri_Nenas 15-12-2015 11:12 PM
Bbnu suka kasut Ni,tp yg pirate

Lihat semua komen(35)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-7-2024 12:58 AM GMT+8 , Processed in 0.049270 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top