CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Serangan Di Paris: Malaysia Tapis Pelarian Syria

17-11-2015 10:27 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 7751| Komen: 60

Description: Pelarian dari timur tengah yang akan dibawa masuk ke negara ini perlu menjalani proses saringan bagi mengelak daripada berlakunya sebarang ancaman keselamatan.


Oleh : TS LOO

sumber foto : http://www.mstar.com.my/



Pelarian dari timur tengah yang akan dibawa masuk ke negara ini perlu menjalani proses saringan bagi mengelak daripada berlakunya sebarang ancaman keselamatan.


Demikian ulasan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamad apabila ditanya oleh pemberita di lobi Parlimen semalam berhubung pendirian kerajaan ke atas penerimaan pelarian Syria. 


Tegas beliau, walaupun dengan insiden serangan pengganas di Paris, ia tidak bermaksud kerajaan akan mengubah pendiriannya untuk menerima masuk seramai 3,000 pelarian dari Syria seperti yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam ucapannya pada Perhimpunan Agung PBB ke-70 di New York pada 1 Oktober lalu.


Tambahnya, melihat kepada kejadian yang berlaku di Paris, kita perlu lakukan tapisan itu apabila ada khabar angin berkata ia berpunca daripada pelarian yang diterima.


"Inilah risiko yang kita perlu ambil apabila kita terima pelarian daripada Timur Tengah, jadi kita akan tapis dahulu dan lihat latar belakang mereka."





Berita selanjutnya: mstar.com.my


3

Bagus
18

Marah
14

Terkejut
6

Sedih
5

Lawak
4

Bosan

Friends Rank (50 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote melinda_kerr 16-11-2015 03:54 PM
Habis yg dah masuk mcmana? Diaorg ni dah start masuk bukankah sejak 1-2 tahun yg lepaskot.  I tahu sbb ada pertubuhan yg bagi derma untuk pelarian ni survive in Malaysia. Mungkin yg ni yg jenis berduit dan sempat kuar.
Quote ladydutch 16-11-2015 03:57 PM
sepatutnya jangan ambil risiko

Quote leylapple 16-11-2015 04:01 PM
jgn syria jer tapis..

bangla, indon, afrika, china tu semua tapis...
Quote kentel 16-11-2015 04:51 PM
sibuk nak host pelarian...kat msia ni sndri ramai pelarian..tak cukup makan lagi nk lindung pelarian
Quote FOTHER-MUCKER 16-11-2015 05:00 PM
Akhirnya ummah malasie akur dengan kenyataan... Bahawa ummah suchi timur tengah adalah terrorist!
Quote FOTHER-MUCKER 16-11-2015 05:07 PM
Tapi sebenarnya dia orang ni ramai juga yang menipu. Ada yang telah lama duduk turkey...tapi kekononya jadi mangsa di Syria, pergolokan di Syria menjadi ticket untuk mereka keluar dari turkey untuk ke negara maju seperti Germany. Kat turkey gaji kecil. Salah sorangnya yang menipu .. Yang mana anak dia mati terdampar di pantai dahulu.
Quote blackwidowbae 16-11-2015 06:12 PM
Itu ada yang kacak tu..sila tapis yang tidak kacak saja
Quote Metana 16-11-2015 08:05 PM
Kita terlalu cepat bersangka..hari ni berita pasal fake passport..harap malaysia menapis segala golongan manusia yg masuk dlm negara..

byk sgt teori2 mata kasar..sedangkan tragedi september 11 pun masih ragu2
Quote Peterpan17 16-11-2015 08:07 PM
FOTHER-MUCKER replied at 16-11-2015 05:07 PM
Tapi sebenarnya dia orang ni ramai juga yang menipu. Ada yang telah lama duduk turkey...tapi kekonon ...

Kumpulkan setempatkan. Ksh bom semua smp licin. Hidup menyusahkan org saja. Dahlah merempat tmpt org, lg besar kepala.
Quote HannahMontana 16-11-2015 08:14 PM
sibuk nak bela rakyat org lain

rakyat sendiri ko buat tahi
Quote HannahMontana 16-11-2015 08:14 PM
we love OBAMA
Quote ladydutch 16-11-2015 08:17 PM
kalau boleh ambil syria kristian sahaja

selamat sedikit
Quote Bedah.Cun 16-11-2015 08:35 PM
Hello, udah2 ler masukkan orang asing! Bahaya untuk keselamatan negara bodoh!!
Quote fire_place 16-11-2015 08:54 PM
Nak tapis menda,henti2 lah amik org asing masuk.
Indon masuk jd maling,jd perompak.vietnam gaduh bunuh2
Curi binatang org,kebas nangka org.org arab kaki gaduh pula.
Cukup2 lah dgn bangsa sdiri yg tak terbela ni.
Quote Bedah.Cun 16-11-2015 08:55 PM
Tanah Melayu for Melayu, lobby please!
Quote kelapaparut 16-11-2015 08:59 PM
Ni mesti sbb jibby dah terberjanji nak amik plarian syria,nak tarik balik malu, nak xnak kene terime dah memandai buat keputusan xtanye pendapat rakyat, skrg ni abisla kite kalu 4-5 ekor yg betul2 terrorist menyelit sekali
Quote naina 16-11-2015 08:59 PM
Cukupla ambk org asing msuk cni
Quote Bedah.Cun 16-11-2015 09:02 PM
Rentikan larr sentimen agama haper tue. Sama agama ker tak sama ker, orang asinggg tethaaappp orang asing!
Quote pasemboq 16-11-2015 09:03 PM
ahkak pasrah jah kalo jejantz stok2 nim nak masuk sis..
sis merkel pun sampai tersenyum simpul malu naik merenyam sis

Lihat semua komen(60)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 01:39 AM GMT+8 , Processed in 0.071396 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top