CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Hanya Kerana 1 Gambar, Cerita Berbeza Versi Tersebar

10-8-2015 05:56 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 14646| Komen: 72

Description: Biasakan, dizaman moden dan canggih ini, dengan kepantasan internet dengan tagline semua dihujung jari ini...
Oleh Fyruz Hanna

Biasakan, dizaman moden dan canggih ini, dengan kepantasan internet dengan tagline semua dihujung jari ini, sukar membendung masyarakat menyebar fitnah tanpa terlebih dahulu mengesahkan maklumat.

Ini yang berlaku dalam insiden seorang wanita berbangsa India yang berniaga di hadapan Hospital Raja Permaisuri Bainun yang diminta menghentikan perniagaannya oleh Majlis Bandaraya Ipoh (MBI).

Dengan sekelip mata kisah tersebut di ruangan sosial dengan paparan imej wanita India itu yang terduduk sambil memandang jualannya yang berselakkan di lantai.

Kesempatan ini diambil netizen dengan mengeji tindakan MBI namun ada juga yang mengaku sebagai saksi dan mendakwa wanita terbabit yang menabur makanan itu sendiri.

Walau apa pun kisah yang berlegar, sebagai manusia yang waras, janganlah kita mempercayai kisah-kisah viral ini membuta tuli kerana ia tergolong didalam  'khabar angin'.-CARI Infonet.

Sumber dan imej:mynewshub
8

Bagus
9

Marah
18

Terkejut
6

Sedih
9

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (65 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote GhostWalking 10-8-2015 02:17 PM
life is already stressful kot for her.kalau aku jadi abam2 ni aku tutup mata jela...bangla sampai boleh bukak restoren rilek jah kot kat bandor lain
Quote obelisk 10-8-2015 02:19 PM
GhostWalking replied at 10-8-2015 02:17 PM
life is already stressful kot for her.kalau aku jadi abam2 ni aku tutup mata jela...bangla sampai bo ...



http://www.ohmedia.my/2015/08/ki ... pah-atas-jalan.html
Quote haryatie 10-8-2015 02:20 PM
biar btulll...
x kan la kejam sgt dia org tu..
Quote idadzira 10-8-2015 02:21 PM
possible juga aci tu yang provoke. kalau ikut sejarah la.
Quote cekelatkopi 10-8-2015 02:22 PM
gambar dia pegang plastik tu dah nampak dia yg campak murukuuu karipole atas jalan
Quote cucuq 10-8-2015 02:27 PM
GhostWalking replied at 10-8-2015 02:17 PM
life is already stressful kot for her.kalau aku jadi abam2 ni aku tutup mata jela...bangla sampai bo ...

PATI xpe berniaga xde lesen sis jangan rakyat tempatan yang niaga tanpa lesen...ape2 pown bertabahlah aci kalo salah tetap salah
Quote girlfriday 10-8-2015 02:28 PM
kat facebook ramai dok back up aunty ni based on gambar dia duduk menangis je.sedangkan aunty ni yang mengamuk style filem tamil baling sendiri muruku
Quote obelisk 10-8-2015 02:30 PM
Edited by obelisk at 10-8-2015 02:32 PM

Bukan MBI Yang Menyepahkan Makanan Perniaga Ini Seperti Yang Diviralkan - Saksi


Sebelum ini tersebar dilaman sosial gambar seorang mak cik berbangsa India yang kononnya telah dianiaya oleh pihak penguatkuasa Majlis Bandaraya Ipoh(MBI) yang telah menghalau dan menjatuhkan barang peniagaan beliau kerana berniaga tanpa lesen.

Kelihatan tiga orang pengutkuasa sedang berdiri dihadap mak cik berkenaan yang sedang meratap barangnya yang telah 'dijatuhkan' oleh pihak MBI di hadapan Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh.





Rata-rata netizens melahirkan rasa marah terhadap tindakan penguatkuasa MBI tersebut kerana ia dianggap tindakan kurang bertanggungjawab,

Tetapi setelah gambar tersebut dimuatnaik ke laman sosial, maka segala jawapan sebenar kejadian akhirnya terjawab apabila hadir beberapa individu yang menjadi saksi di tempat kejadian yang mengatakan fakta gambar telah diputar belit.







Menurut saksi yang tampil, kejadian itu sebenanrnya berlaku apabila pihak berkuasa menerima laporan tentang ada perniaga tidak berlesen yang berniaga di hadapan hospital di mana ia mengganggu laluan keluar dan masuk Ambulan ke hospital berkenaan.

Menurut saksi, makanan yang bersepah tersebut bukanlah dilakukan oleh pihak MBI tetapi dilakukan sendiri oleh mak cik berkenaan kerana memprotes tindakan MBI berkenaan.

Jadi kita tidak haruslah mudah membuat kesimpulan hanya berdasarkan gambar, lebih-lebih lagi gambar yang dimuatnaik berkenaan tidak menunjukkan lansung pun pihak MBI memegang atau menyentuh barangan atau mak cik berkenaan. - Siakapkeli.my
Quote pittjie 10-8-2015 02:32 PM
drama tamil ni.
Quote dubuk 10-8-2015 02:33 PM
hidup ada sistem

ikut lah sistem
Quote Decaffeinated 10-8-2015 02:41 PM
mesti ada komen 'walau pun berlainan bangsa dan agama bla bla bla....'

senyap sahaja bab tu tak boleh ka?... rasis cover detected

Quote kipaslaju00 10-8-2015 02:42 PM
Aku tak caya la diorg rosakkn brg jualan mkcik ni. Klu mkcik ni tabur sendiri aku caya.
Mmg bagus la halau mkcik ni. Klu tak makin ramai la penjaja dtg buka table
Quote Modngengade 10-8-2015 02:42 PM
akak syak aci ni buat drama tamil....
lenkali aci..kot yer pun nk berniaga biarlah ditempat yg dibenarkan....
ujung2 ko drama queen konon2 penguatkuasa campakkan barang jualan ko yer.....drama tamil sangat...cittttttt! podahhhhh
Quote Modngengade 10-8-2015 02:45 PM
kan kalaichelvam selvam ada post tu........aci tu sundrik campakan barangan tu....ayoyo kadawaleh....padan muka kau....
Quote Star_el 10-8-2015 02:46 PM
and that's why aku dah maleh nak komen benda2 viral ni. Hujung2 senanya benda lain yg berlaku.
Quote sayang_mulut 10-8-2015 02:47 PM
ummah yindia ni mmg terkenal dengan panas baran dan being dramatic...
Quote Modngengade 10-8-2015 02:52 PM
Edited by Modngengade at 10-8-2015 06:53 AM

UNTUK HIBURAN ACI YG TONGGANGKAN MARUKU BELIYAU, TERIMALAH:
Hello miss hello miss engae pOreenga ?
aen indha kobam konjam nillunga
Hello miss hello miss engae pOreenga ?
aen indha kobam konjam nillunga
Hello miss hello miss engae pOreenga ?

thanandhaniyaagha pOgadheenga unga
thaLathaLa udambukku aagadhunga
thanandhaniyaagha pOgadheenga unga
thaLathaLa udambukku aagadhunga
vazhi thunaiyaagha vaarenungha
indha vaaliba manasai miss pannadheenga

Hello miss hello miss engae pOreenga ? - indru
aen indha kobam konjam nillunga
Hello miss hello miss engae pOreenga ?

kaNNazhagai kaNdaal koottam saerunga
kaaLayargaL nenjil aasai thOnunga
kaNNazhagai kaNdaal koottam saerunga
kaaLayargaL nenjil aasai thOnunga
maapiLLai polae naan varum podhu
paarppavar uLLam aaraadhunga

Hello miss hello miss engae pOreenga ? - indru
aen indha kobam konjam nillunga
Hello miss hello miss engae pOreenga ?

aasaiyudan paarththaal mosam illenga
aadharavai kaettal paavam illenga
aasaiyudan paarththaal mosam illenga
aadharavai kaettal paavam illenga
naattukku naadu veettukku veedu
nadappadhu thaane Oodadheenga

Hello miss hello miss engae pOreenga ? - indru
aen indha kobam konjam nillunga
Hello miss hello miss engae pOreenga ?









Quote shernazz 10-8-2015 02:54 PM
katok keling dolu sebelom katok ular
Quote trewqwert 10-8-2015 02:55 PM
Ayoyoo thanggachi!!

Lihat semua komen(72)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

29-5-2024 05:17 AM GMT+8 , Processed in 0.126125 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top