CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Kerajaan Tidak Bercadang Laksana Tambatan Ringgit - Ahmad Husni

10-8-2015 10:02 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4339| Komen: 7

Description: Kerajaan tidak bercadang untuk melaksanakan tambatan ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) bagi menangani penyusutannya. Menurut Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, keraj ...


Oleh : TS LOO


Kerajaan tidak bercadang untuk melaksanakan tambatan ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) bagi menangani penyusutannya.

Menurut Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, kerajaan menjangka ringgit akan stabil berdasarkan hakikat asas ekonomi Malaysia yang kekal kukuh.

Ahmad Husni berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan mesyuarat perwakilan UMNO Bahagian Tanjong Karang Sabtu lalu. 


Ketika diminta mengulas saranan pihak tertentu supaya ringgit ditambat untuk menangani penyusutan nilai berikutan harga minyak jatuh di bawah paras US$50 setong (kira-kira RM200),  jelas beliau, pergerakan harga minyak yang dilihat sekarang sebahagian besarnya daripada pengukuhan dolar yang turut mempengaruhi mata wang serantau seperti dolar Singapura dan rupiah Indonesia.


Tambahnya lagi, walaupun pergerakan mata wang berdasarkan dua perkara iaitu asas ekonomi dan sentimen, tetapi asas ekonomi kita sangat kukuh manakala sentimen tidak akan menjejaskan negara.

Tegasnya, ketika ini, kesemua mata wang menyusut berbanding dolar Amerika 

Ringgit terus mencatat aliran harga menurun dan ditutup rendah berbanding dolar Amerika pada Jumaat dengan 3.9220/9250, berbanding 3.9005/9035 pada khamis. - CARI Infonet


18

Bagus
16

Marah
23

Terkejut
15

Sedih
20

Lawak
27

Bosan

Friends Rank (119 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote leylapple 10-8-2015 09:40 AM
tak payah tambat... biar jadi 1usd rm10..biar msia jauh mundur dari vietnam, thailand sebab pelabur2 asing tak percaya pada msia...

masa tu baru lah 47% sedar bahawa nilai RM sekadar hanya duit pisang sahaja
Quote roy3 10-8-2015 09:48 AM
menuju ke arah 1 rupiah = RM 1
Quote dcruins 10-8-2015 09:51 AM
ada benda lahhh yang top 20-30 Forbes versi M'sia tak boleh buat seperti biasa ketika capital control, tuuu maksud tersembunyi nyerrrr, cuba tengok muka2 yang ada dalam forbes list malaysia tuuuu.....

Greece sebelum collapsed mana ada GDP growth macam kita di Asia, trade deficit pulak tu, hutang luar negeri pun dipegang German etc dalam bentuk bond matawang asing dan macam2 lagi jenis. Nasib baik bond hutang(sukuk) luar negeri kita kebanyakan nya dalam bentuk ringgit, jatuh ringgit automatik hutang berkurangan lagi....
Quote kak_sue 10-8-2015 11:42 AM
Ringgit stays near 17-year low as Malaysia's forex reserves fall below US$100b



SINGAPORE (REUTERS) - The ringgit stayed near a pre-peg 17-year low on Monday after news Malaysia' foreign exchange reserves fell below US$100 billion (S$138.38 billion) threshold, raising doubts over the currency's ability to withstand further political fallout and low commodity prices.

The ringgit stood at 3.9245 per US dollar as of 0109 GMT, compared to the previous close of 3.9220.

The currency on Friday hit 3.9280, its weakest since Sept. 2 1998, the day before the government pegged it at 3.8000 per dollar to put a floor under the currency during the Asian financial crisis. Malaysia lifted the peg in 2005.

Malaysia's international reserves fell to US$96.7 billion as of July 31 from US$100.5 billion on July 15, the central bank data showed on Friday.

"It now becomes a question of when does the bleeding stop?" asked Stephen Innes, senior trader for FX broker Oanda in Singapore. "No doubt BNM (Bank Negara Malaysia) will continue to sell USD to temper the move higher but at what cost can they to do so as further drops in reserves will likely accelerate the move higher."

The central bank has been selling US dollars and buying ringgit since June in an attempt to stem the ringgit's slide, traders said, but the ringgit has still been Asia's worst-performing currency this year, losing some 11 per cent of its value against the US dollar.

The ringgit has been under pressure from sliding commodity prices, and its declines accelerated after a graft scandal linked to Prime Minister Najib Razak and the indebted 1MDB state fund.

The ringgit's weakness has hit foreigners' appetite for local bonds, with five-year government bond yields rising to 3.856 per cent, the highest level since Jan. 16.

Quote trewqwert 10-8-2015 11:57 AM
Kalo nak laksanakan takde hal. Terus boleh buat. Cuma taknak timbulkan kesulitan sistem kewangan negara jer. Selain punya keyakinan jangka panjang dengan matawang sendiri
Quote trewqwert 10-8-2015 12:01 PM
dcruins replied at 10-8-2015 09:51 AM
ada benda lahhh yang top 20-30 Forbes versi M'sia tak boleh buat seperti biasa ketika capital contro ...

Mereka bukan tandingan GLC ,MNC
Quote mommymonster82 10-8-2015 12:44 PM
Ramai yg simpan duit lam usd kot.??.so kalu turun lagi..lagi byk hasil tukar...senanglah nak cover hutang2 mana yang ada..hutang lam RM...iye dak?

Lihat semua komen(7)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-7-2024 03:07 AM GMT+8 , Processed in 0.043575 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top