CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Bahasa Melayu Semakin Mekar Di Celahan Bahasa Inggeris

5-8-2015 03:05 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 10847| Komen: 44|Original author: CARI-MAMS

Description: Bahasa Melayu semakin mekar di celah-celah Bahasa Inggeris, tidak seperti sesetengah bahasa lain yang telah hilang,ujar seorang rakyat Britain. Joshua Parfitt, seorang rakyat Britai ...
Oleh Adib Za

"Bahasa Melayu semakin mekar di celah-celah Bahasa Inggeris, tidak seperti sesetengah bahasa lain yang telah hilang," ujar seorang rakyat Britain.

Joshua Parfitt, seorang rakyat Britain menarik perhatian hadirin ketika majlis resepsi peserta Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM), memetik laporan Bernama. Siapa sangka suara yang menuturkan bahasa Melayu ini adalah seorang orang asing yang sangat menyanjungi bahasa rasmi negara Malaysia.

Bahasa Melayu umumnya pernah menjadi bahasa pengantara dunia (lingua franca) suatu masa dahulu.

1. Kini ia dituturkan 300 juta orang dan menjadi bahasa keempat terbesar di dunia selepas Mandarin, bahasa Inggeris dan Hindi.

bm.jpg
(Sumber foto: ajiraksa)

2. Paling menarik, kini terdapat 140 buah universiti dan institut pengajian tinggi di seluruh dunia yang mengajar subjek bahasa Melayu.

3. Malah, pendedahan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka, kecenderungan untuk mempelajari bahasa Melayu di Eropah telah berjaya melahirkan sebilangan tokoh bahasa dan budaya Melayu di sana (Eropah) seperti Prof Kratz dan Dr Men Murtagh.

4. Prof Kratz ini merupakan pakar dalam bidang filologi tradisional Melayu, tulisan Jawi dan sejarah Melayu.

5. Manakala, Dr Ben Murtagh merupakan pakar penyelidik dalam kesusasteraan Melayu tradisional.

hqdefault.jpg
(Sumber foto: youtube)

Betapa perkembangan ini merupakan satu berita yang sangat baik bagi dunia Melayu itu sendiri.

Namun, persoalannya, bagaimanakah penerimaan dan penerapan bahasa Melayu itu sendiri di kalangan penduduk dan masyarakat Malaysia? Adakah anda berbangga dengan bahasa Melayu seperti bangsa Korea dan Jepun yang berbangga dengan bahasa ibunda mereka?

Tepuk dada, tanya selera. Semoga bahasa Melayu semakin bercambah ke seluruh dunia seiring dengan sifat dinamik bahasa Melayu itu sendiri. - CARI Infonet


(Sumber: Bernama, Sinar Harian, Dewan Bahasa dan Pustaka)

18

Bagus
10

Marah
12

Terkejut
12

Sedih
17

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (90 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote bellaa 5-8-2015 03:06 PM
idup melayu! jgn lupa cium keris
Quote Atata 5-8-2015 03:13 PM
Bahasa Melayu bukan Bahasa Malaysia.....
Quote Atata 5-8-2015 03:16 PM
Most Widely Spoken Languages in the World

Chinese tops the list of most popular world languages, with over one billion speakers. English trails in third place, with 335 million speakers. This data represents first-language speakers.

Language1
Approx. number
of speakers
1. Chinese2
1,197,000,000
2. Spanish
414,000,000
3. English
335,000,000
4. Hindi
260,000,000
5. Arabic3
237,000,000
6. Portuguese
203,000,000
7. Bengali
193,000,000
8. Russian
167,000,000
9. Japanese
122,000,000
10. Javanese
84,300,000

Source: Ethnologue, 2014.

1. May encompass multiple dialects.
2. The macrolanguage Chinese [zho] includes 13 individual languages with at least 1 million speakers.
3. The macrolanguage Arabic [ara] includes 18 individual languages with at least 1 million speakers.


source: http://www.infoplease.com/ipa/A0775272.html


Quote Atata 5-8-2015 03:19 PM
Mana Bahasa Melayu? Aku cari2 dlm list ni tp xda.
Ke yg no 10 tu considered as B.Melayu?
Quote finesse 5-8-2015 04:06 PM
Edited by finesse at 5-8-2015 04:14 PM

Ada artikel yang ambil kira bilangan rakyat indonesia, Malaysia dan Brunei utk bahasa Melayu. Ada yang hanya ambil bilangan rakyat Malaysia shj. Walaupun asal bahasanya sama tapi perkembangan bahasa tetap berbeza sebab dipengaruhi oleh penyerapan dialek tempatan, bahasa penjajah dan bahasa Inggeris.Mungkin ini yang menjadi sebabnya kenapa ada artikel(senarai) yang memasukkan bahasa Melayu dalam senarai bahasa dengan penutur natif yang terbanyak dan ada yang tidak. Kebanyakan istilah-istilah antara bahasa Indonesia dan bahasa Malaysia berbeza. Brunei biasanya ikut apa-apa istilah yang digunakan Malaysia bagi istilah2 teknikal dan sains.
Quote finesse 5-8-2015 04:16 PM
Atata replied at 5-8-2015 03:19 PM
Mana Bahasa Melayu? Aku cari2 dlm list ni tp xda.
Ke yg no 10 tu considered as B.Melayu?

Itu bahasa Jawa.

Quote Atata 5-8-2015 04:42 PM


Quote Atata 5-8-2015 04:46 PM
finesse replied at 5-8-2015 04:06 PM
Ada artikel yang ambil kira bilangan rakyat indonesia, Malaysia dan Brunei utk bahasa Melayu. Ada ya ...

Owww Brunei ikut Malaysia eh? Boleh tahan jugak la malaysia tanah tumpah darahku ni?
Quote bluehedgehog 5-8-2015 04:49 PM
gi tanya jawa indon, mereka ngaku x mereka ni melayu dan ckap melayu?
Quote sekngucing 5-8-2015 04:51 PM
bahasa indonesia dikira bahasa melayu sebab ia berasalnya dari sumatera
Quote kekure 5-8-2015 05:08 PM

Bahasa ibunda Wak Jahid
Quote Kerêta_Angin 5-8-2015 05:23 PM
Kini ia dituturkan 300 juta orang dan menjadi bahasa keempat terbesar di dunia selepas Mandarin, bahasa Inggeris dan Hindi.


dari 300 juta tersebut, majoriti penutur "bhs melayu" adalah org jawa yg berjumlah lebih kurang 100.000.000 orang ...
Quote finesse 5-8-2015 05:32 PM
Kerêta_Angin replied at 5-8-2015 05:23 PM
dari 300 juta tersebut, majoriti penutur "bhs melayu" adalah org jawa yg berjumlah lebih kurang  ...

bang, bising malawi nanti.
Quote Kerêta_Angin 5-8-2015 05:37 PM
finesse posted on 5-8-2015 09:32 AM
bang, bising malawi nanti.

malawi "penuntut lelaki" tu
Quote ipes2 5-8-2015 09:11 PM
bahasa paling penting masih lagi bahasa Inggeris dan ayng mula naik is bahasa Mandarin; ramai org eropah sudah mula belajar bahasa mandarin kerana depa tahu ini bahas business sekarang. bahasa for international communication is still English.
Quote Ha_Neul 5-8-2015 09:41 PM
ada apa dengan bahasa?

orang indon kata org malaysia pakai bahasa indon..
orang english kata orang amerika tak mengeja dengan betul,
orang spanish kata org america latin pakai istilah yg salah..
org taiwan mengata org china guna tulisan baharu

tapi banyak2 bangsa yg bergaduh pasal bahasa, meleis-indon paling teruk.. org murika ngaku pakai bahasa english, org colombia ngaku pakai bahasa spanish, org taiwan ngaku pakai bahasa cina. tapi meleis-indon, dua2 tak ngaku diorang pakai bahasa yg sama .
Quote spiderman80 5-8-2015 09:45 PM
ipes2 replied at 5-8-2015 09:11 PM
bahasa paling penting masih lagi bahasa Inggeris dan ayng mula naik is bahasa Mandarin; ramai org er ...

Ramai Cina di dunia ini tak reti Mandarin.
Quote revolusi_30 5-8-2015 11:39 PM
Gambar sapa dpn tu tt , x silap akak bini forumer, saman nanti tahu la.
Quote Skuau 5-8-2015 11:52 PM
Tun M kata kita kena berlajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris.

Lihat semua komen(44)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 11:34 AM GMT+8 , Processed in 0.098238 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top