CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

'Jilboobs' Dan 'Hijboobs' Fesyen Menjerat Wanita

7-8-2015 07:03 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 59919| Komen: 163|Original author: CARI-SFG

Description: Cantik memang cantik, manis memang manis, menarik apa tah lagi. Namun apakah yang mencacatkan imej dan kesopanan seseorang yang bergelar wanita Islam? ...
Oleh Fyruz Hanna


Zaman ini menyaksikan perubahan yang amat drastik baik dari segi pembangunan, teknologi, pendidikan dan bermacam lagi. Tidak terkecuali dunia fesyen yang sentiasa pantas berubah mengikut arus perkembangan trend semasa diseluruh dunia.


jeltheboob4.jpg


Dalam dunia Melayu kini, fesyen bertudung menjadi satu trend dan ikutan setiap wanita tanpa mengira umur. Bermacam-macam gaya hijab terkini terdapat dipasaran, ada instant shawl, selendang pari, gaya neelofa, gaya kak faridah dan bermacam-macam lagi. Cantik memang cantik, manis memang manis, menarik apa tah lagi. Namun apakah yang mencacatkan imej dan kesopanan seseorang yang bergelar wanita Islam? 

jeltheboob3.jpg

"Hijab tu... tutup la dada kak", kata adik pada kakaknya.

"Sayang..labuhkan selendang you tutup dada." kata si suami.

jeltheboob1.jpg


Namun, sesetengah wanita tetap berkeras dan menjadikan trend sebagai alasan. Kalau pakai tutup dada, tak cantik lah katanya!

Tidak kurang yang memberi alasan :

jiltheboob5.jpg


"At least i bertudung...", keluh wanita.

Mungkin ada kaum hawa yang berkata "Arghhh lelaki, mereka harus menjaga pandangan bersandarkan pada Surah An-Nur, ayat 30:

“Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih Suci bagi mereka, Sesungguhnya Allah Maha mengetahui apa yang mereka perbuat“.

Sebagai wanita Muslim yang berpegang pada ajaran Islam adakah kita bebas berpakaian "membalut badan" hanya kerana setiap lelaki perlu menjaga pandangan? Tanggungjawab wanita sebenarnya tidak lepas kerana ia sudah dinyatakan didalam surah An-Nur, Ayat 31

Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka MENUTUPKAN KAIN TUDUNG KE DADANYA, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung."

Syarak telah menetapkan bahawa aurat wanita lebih daripada aurat lelaki. Antara dalil yang menjelaskan batasan aurat wanita ialah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud yang bermaksud ” seorang gadis yang apabila telah kedatangan haid tidak dibenarkan mendedahkan tubuhnya melainkan muka dan dua tapak tangan hingga pergelangan tangan”.

x sakit ke celah pakai fit2-hehehe.jpg

Termasuk di dalam kategori mendedahkan aurat juga ialah memakai pakaian yang nipis. Kerana menurut satu hadis bahawa pada suatu hari Asma’ binti Abu Bakar telah berkunjung ke rumah Rasulullah s.a.w. dengan memakai pakaian yang agak nipis sehingga menampakkan warna kulitnya, lalu baginda menegur ” wahai Asma’, seorang perempuan apabila kedatangan haid tidak harus dilihat kepadanya kecuali ini dan ini sahaja”. Sambil baginda mengisyaratkan ke muka dan tapak tangannya.


Jadi, janganlah kita menjadikan "trend" sebagai alasan untuk kita berpakaian bebas tanpa menjaga adab-adab dan tuntutan agama. Berfesyen tidak salah, namun perlu juga difahami bahawa menutup aurat bukanlah sekadar "menutup rambut" dan "membalut badan". - CARI Infonet.




Nota: Kesemua gambar adalah hiasan semata-mata
17

Bagus
24

Marah
23

Terkejut
34

Sedih
36

Lawak
47

Bosan

Friends Rank (181 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dubuk 7-8-2015 07:03 PM
tak ada gambar baru ka

ini semua gambar lama
Quote Atata 7-8-2015 07:05 PM
entahla labu
Quote saladin780 7-8-2015 07:06 PM
dubuk replied at 7-8-2015 07:03 PM
tak ada gambar baru ka

ini semua gambar lama

amboi..cepat je ko dubuk ehh
Quote estrelle 7-8-2015 07:06 PM
makk aii bulatnye
Quote AbukRokok 7-8-2015 07:15 PM

kan gewww whammmm jew nengoknye
pening adik
Quote estrelle 7-8-2015 07:18 PM
AbukRokok replied at 7-8-2015 07:15 PM
kan gewww whammmm jew nengoknye
pening adik

nak pening apenye abam abuk.jgn lupa mandi wajib.huhu.
Quote mayaBB 7-8-2015 07:23 PM
eeeeee... lelaki suke la tgk kan?....
Quote miabebe 7-8-2015 07:24 PM
Ermmmmmmmm

Ok mia tatau nape mia rase nk temuntah...peliks pulak..slalu wembes..mia dok terimajin muke masing2 berkerak sbb tu dok gigih tayang body...wakakakaka...mia jaat...maap kn mia...
Quote Rajawali 7-8-2015 07:24 PM
Perghh..hilang mengantuk aku.....
Quote kanaganpilley 7-8-2015 07:26 PM



Ini apakah namanya?? Gaya JIltottt aaaaa... manyaakkk pininnnn

Quote liyamariska 7-8-2015 07:28 PM
tak guna bertudung tapi hat bawah sendat mendat seketat2nya...
Quote tricomonas 7-8-2015 07:30 PM
Gua lepak kat sinilah....jemu dah cerita derma billion2...
Quote Orix 7-8-2015 07:30 PM
pape jelaaa... ummah meleis dan aurat freak mmg tak dpt dipisahkan... tak dapek den nak nulun
Quote kanaganpilley 7-8-2015 07:33 PM
liyamariska replied at 7-8-2015 07:28 PM
tak guna bertudung tapi hat bawah sendat mendat seketat2nya...

gambar tadi saya share kalo... bukan sendat juga... tiada itu tutup itu vonto...

Quote ellejo 7-8-2015 07:36 PM
uwaaaa aku penah pakai baju jarang.tak perasan!!! serious.
nasib kat KTM ada kakak tegur baju aku nampak singlet.
terus balik aku tukar baju.
kdg3 yg jrg ni tak perasan. igt xde apa, sekali kene matahari atau lighting terang. hambik kau......
Quote ellejo 7-8-2015 07:37 PM
tapi bab yg bulat2 ranum tu.
aku yg pempuan pun boleh Jd lesbian kikikik

apatah lg laki kalo menengoknya
Quote Knowlee 7-8-2015 07:39 PM
Ai pun sekarang sudah mula pakai tudung yang tutup sampai ke bawah dada. Instant shawl tu bagus sebab boleh adjust.
Quote Knowlee 7-8-2015 07:41 PM
Ai pun sekarang sudah mula pakai tudung tutup sampai bawah dada. Rasa lebih secure dan selesa.
Quote Knowlee 7-8-2015 07:42 PM
STONER replied at 7-8-2015 07:22 PM
abg peratikan je

First picture tu, dia pakai long socks ke?

Second picture tu, punggung mcm pakai silikon.

Lihat semua komen(163)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 10:03 AM GMT+8 , Processed in 0.214823 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top