CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Grand Prix Kuala Lumpur.. Betapa Grand Peritnya Rakyat

10-8-2015 11:40 AM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 12408| Komen: 93|Original author: R2D2

Description: Mereka mencatat masa yang terlambat ke tempat dengan tambahan tekanan menghadapi masalah kesesakan jalan raya demi memberi laluan pada persiapan acara itu....
Oleh Fyruz Hanna

sumber gambar: Astro awani

Menarik baru-baru ini terbaca karya daripada Utusan Online mengenai acara sukan berprestij yang banyak menyusahkan dari memberi faedah kepada rakyat.

Penulis terpanggil untuk sama berkongsi antara 2 juta pengguna jalan raya di Kuala Lumpur yang bukan sedikit tapi BESAR bebanan yang ditanggung hanya kerana Malaysia yang dilihat beria mahu mencatat sejarah 'nasional' itu.

Pada hemat penulis, banyak lagi acara yang mampu kita capai dan catat secara nasional dan acara sebegini sedikit sebanyak seperti menyusukan kera di hutan dan anak sendiri terbiar. Penganjuran serta kawasan yang stategik perlu dimasukkan dalam kira-kira agar tiada pihak rasa begitu terbeban demi menghalalkan apa acara sekalipun.


Demi pelancong asing, rakyat Malaysia dibebani dengan lencongan jalan untuk beberapa buah jalan utama di Kuala Lumpur antaranya Jalan Ampang ke KLCC, Jalan Sultan Ismail, Jalan Raja Chulan, Jalan Perak dan Jalan P. Ramlee. 

sumber imej: AstroAwani


Ini merupakan hadiah paling bermakna buat rakyat yang rata-rata 'terpaksa' menyokong acara ini. Malah ada juga sesetangah syarikat terpaksa ditutup awal demi memberi laluan pada persiapan acara ulung sebegini.

Penulis berasa yakin, mungkin keadaan jalan raya di Kuala Lumpur yang tidaklah sebaik mana mampu memberi 'cabaran' tambahan pada pemandu-pemandu sewaktu membuat 16 pusingan penjuru dengan panjang trek, 3.25km.

Bukan mahu mengeji acara sebegini, tetapi apalah salahnya jika dibuat jauh dari kesesakan kota serta mengapa litar lumba Sepang seperti dijadikan 'gajah putih'?. 

Bukan rakyat membantah, namun jika kena pada tempatnya, penulis yakin rakyat pasti menyokong penuh dan berbangga acara sebegini diadakan di Malaysia. 

Apapun, Grand Prix 2015, Kuala Lumpur dimenangi oleh Naoki Yokomizo dari Jepun yang mencatat masa terpantas 40 minit 13.778 saat.

Sumber imej:AstroAwani


Namun untuk 2 juta rakyat Malaysia yang menggunakan jalan utama di Kuala Lumpur, mereka mencatat masa yang terlambat ke tempat dengan tambahan tekanan menghadapi masalah kesesakan jalan raya demi memberi laluan pada persiapan acara itu.-CARI Infonet.    
9

Bagus
17

Marah
11

Terkejut
11

Sedih
18

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (76 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote pyropura 10-8-2015 02:36 AM
..warga KL tu kan ke terdiri dari ummah Bangla, Burma, Gurka, Vietnam, Indon lombok, Naijeria, Paki jual carpet, Keling madras??? So semua mereka dah jadi ahli Umenoooo???
Quote jengkoil 10-8-2015 05:44 AM
Selayak nya dihencap..
Quote Modngengade 10-8-2015 07:00 AM
Kakak rasa perlumbaan ini sewajarnya dibuat di tengah2 felda agar dpt memeriahkah ummah felda yg dahagakan hiruk pikuk metropolis
Quote milot 10-8-2015 07:23 AM
Sian warga kl. Bygkn jem balik kg rya dirasai 3hri berturut2.wajar dbkl dimaki..
Quote alieyrina 10-8-2015 07:24 AM
Tah..sendu jah pun tgk smlm..heran aku..mcm la hari2 x dak lambo ferari maserati bagai kat kl tu ...
Quote protonpersona 10-8-2015 07:26 AM
aku yg duduk luar KL ni aman2 aja...
Quote Changa 10-8-2015 07:27 AM
Wartawan tu punya tulisan macam pondan pondan emo yang dah lama tak dapat batang jah
Quote Acong 10-8-2015 07:42 AM
patut buat kat PUTRAJAYA laa......... BODOH  
Quote MatDeghem 10-8-2015 07:47 AM
Ini mesti Umno tak dapat share untung. itu sebab meroyan.
Quote famri7 10-8-2015 07:48 AM
Skali jer pon stahun gigeh ko sentap mknyah ...ujung2 korang bergerak dgn public transport jua sebab pprt.
Quote Simunggu 10-8-2015 07:54 AM
org KL tak Patriot dan tak syukur langsung....aku cadangkan bawa acara acara gemilang mcm ini di KK...org KK suka...mcm mana setuju???
Quote atira 10-8-2015 07:54 AM
dah tahu akan sesak gini...
tak masuk KL  pon weekend lepas...
masuk hutan yg tenang dan aman damai
Quote CrowneGlory 10-8-2015 07:58 AM
Circuit sepang bg lembu & kambing je la lepas.. Dah malam byk laluan klcc pulak semua tutup sibuk concert grand prix vangang ni
Quote kentel 10-8-2015 08:01 AM
gigih nya PPRT ni nak hencap...mesti fonen sangkak...
Quote alzan 10-8-2015 08:07 AM
sebelum tu buat2 tak amik tahu. dah mula baru nak melalak ke? spesis umngokla ni....
Quote tagas 10-8-2015 08:21 AM
Best nye la hai hidup di desa indah permai ni

jauh dr kesibukan kota yg huru hara penuh tekanan
Quote kecimpret 10-8-2015 08:28 AM
bukan org lain...menteri dr parti ko gak yg approve
Quote kodokke 10-8-2015 08:36 AM
Bestnya kl grant prix
Quote Decaffeinated 10-8-2015 08:45 AM
point wartawan ni about traffic congestion is overblown. aku rebuke apa yang aku ingat sahajalah malas roll back.

First, event ni buat weekend.


Second, bukan semua 2 juta warga KL kena jam pun.


Third, those who do work around KLCC area ramai yang tak bawa kereta to work.


Fourth, kalau nak kata kerja2 persediaan menganggu tak betul sebab aku tak nampak langsung gangguan tersebut. Hari ini pun traffic dah clear back to normal

Fifth, litar berlopak dan berlobang? dia ni menulis dari London ka? Pls go and check.



Lihat semua komen(93)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 09:30 AM GMT+8 , Processed in 0.106733 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top