CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Selekoh S Dan Z Punca Calon Memandu Gear Automatik Gagal

29-7-2015 12:39 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 22562| Komen: 48

Description: Bagi mereka yang memilih untuk ujian gear automatik, mereka dipadankan dengan ujian kesukaran selekoh S dan Z iaitu ujian di jalan tidak rata....
oleh : Fyruz Hanna


2 selekoh yang dikenalpasti sebagai selekoh 'S' dan 'Z' menjadi punca peratus calon gagal melonjak naik berbanding sebelum silibus baru diperkenalkan April lalu.

Bagi mereka yang memilih untuk ujian gear automatik, mereka dipadankan dengan ujian kesukaran selekoh S dan Z iaitu ujian di jalan tidak rata.

"Peratusan kegagalan sememangnya adalah mengejutkan. Pengenalan selekoh bahaya berbentuk S dan Z dalam ujian memandu telah menyebabkan semakin ramai pelajar kecundang dalam ujian," katanya kepada Sinchew Daily.


Namun ada pemeriksa yang menafikan kesukaran selekoh tersebut menjadi punca.


Selagi tidak melanggar pembahagi jalan bermakna calon dianggap lulus ujian selekoh terbabit. Ini kerana rata-rata calon terburu-buru sehingga tidak sempat menekan brek sebelum memasuki selekoh seperti yang dicadangkan didalam buku teks memandu.

sumber: malaysiagazette.com

11

Bagus
32

Marah
25

Terkejut
16

Sedih
18

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (111 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote BigPanther 29-7-2015 01:36 AM
selekoh s?
slalom course?
Quote Orix 29-7-2015 02:07 AM
bgus lah. kurg sikit pemandu kt msia ni
Quote hanakikan 29-7-2015 02:09 AM
Buat lah mcm usa. Masa high school kena pass drive test. Dah grad dpt lesen keta
Quote kimsa-ra 29-7-2015 03:22 AM
dh strt gear auto ke?
cmne selekoh z?
xprasan plak ada selekoh z..
Quote Acong 29-7-2015 04:12 AM
bagus laa.........

selain tu, banyak bahalol yg tak reti nak berhenti.......

main masuk simpang saja...... jilake  
Quote imransulaiman 29-7-2015 06:58 AM
Silabus ke silibus?

Dah ada ke test guna gear auto?
Quote TuntungReturn 29-7-2015 07:04 AM
yg gagal tu mesti pompuan bnyk
Quote ctaz 29-7-2015 07:07 AM
Edited by ctaz at 29-7-2015 07:08 AM

S ngan Z untuk main koner ker.
untuk main drift?????
Quote ctaz 29-7-2015 07:09 AM
Acong replied at 29-7-2015 04:12 AM
bagus laa.........

selain tu, banyak bahalol yg tak reti nak berhenti.......

dan byk jugak bahalol yg tak reti pakai lampu signal masuk....
terutama keta2 mahal....
bahalol nak mampos

Quote chinta89 29-7-2015 08:32 AM
eleh..mse ujian memandu kemain sopan santun. tapi bila dh start dpt lesen dari jpj..........


NAK BAGI SIGNAL MASA KUA SIMPANG PUN DAH TAK RETI!!!!!
Quote miabebe 29-7-2015 08:38 AM
Owhhhhssssss....

Mia phobia driving.. Tatau napew...
Quote dino 29-7-2015 08:39 AM
kimsa-ra replied at 29-7-2015 03:22 AM
dh strt gear auto ke?
cmne selekoh z?
xprasan plak ada selekoh z..

gear auto lg susah test katanya
Quote dino 29-7-2015 08:41 AM
ctaz replied at 29-7-2015 07:09 AM
dan byk jugak bahalol yg tak reti pakai lampu signal masuk....
terutama keta2 mahal....
bahalol  ...

yg ni mmg terlalu byk sgt spesis tak reti bg signal.... wpun confident jarak pun kena bg gak.....
Quote dino 29-7-2015 08:42 AM
TuntungReturn replied at 29-7-2015 07:04 AM
yg gagal tu mesti pompuan bnyk

klau tanya cikgu ngajor memandu kompom die kata laki lg byk gagal... psl kekonon dah pandai... tak ikut peraturan....
Quote ultra78 29-7-2015 08:48 AM
SELEKOH 'S'

* Penggunaan klac untuk memperlahankan kenderaan hanya digunapakai dalam kedudukan G1 kelajuan di bawah 20km/j SAHAJA!!!. Kls DA(auto) kawalan sepenuhnya mengunakan brek.


(Masuk & melalui S1)


(Menghampiri S2 & Keluar)

1.   RS, GD
2.   Kaki kanan sentiasa di pedal brek, hanya ditekan bila perlu sahaja (KECUALI KLS AUTO)
3.   Kawal klac. Jangan dilepaskan sepenuhnya, tekan klac/brek untuk auto sekiranya kelajuan bertambah.
4.   Fokas kepada lorong masuk, perhatikan buju kenderaan sebelah kanan dan kawal steering.
5.   SELEKOH 1 (S1), fokas kepada bahu/tebing jalan sebelah luar (BUCU KANAN KENDERAAN) melalui cermin hadapan, rapat ke tebing tapi elak dari tayar hadapan kanan tersentuh batu pembahagi jalan, paut steering ke kiri secara sederhana dan konsisten.
6.   SELEKOH 2 (S2), fokas kepada bahu/tebing jalan sebelah luar (BUCU KIRI KENDERAAN) melalui cermin hadapan, rapat ke tebing tapi elak dari tayar hadapan kiri tersentuh batu pembahagi jalan, paut steering ke kanan secara konsisten dan tekan klac/brek untuk auto bagi mengurangkan kelajuan.
7.   Angkat klac dan kawal, fokas semula ke lorong keluar, paut steering ke kiri sebaik kenderaan telah menghala ke lorong keluar dan teruskan keluar.


Selamat mencuba

http://lp-services.blogspot.com/p/bhg-2.html

Quote kentel 29-7-2015 08:51 AM
Edited by kentel at 29-7-2015 08:53 AM
kimsa-ra replied at 29-7-2015 03:22 AM
dh strt gear auto ke?
cmne selekoh z?
xprasan plak ada selekoh z..

ni yolsss

Quote Kambeng_Gurun 29-7-2015 09:10 AM
dah lulus ujian esok, reti-retikan guna signal indicator tu yer..
beli kete mahal-mahal, tp hazabbb kemain nak guna signal indicator tu..
jangan expect pemandu lain tau arah tuju..
Quote revolusi_30 29-7-2015 09:19 AM
ultra78 replied at 29-7-2015 08:48 AM
SELEKOH 'S'

* Penggunaan klac untuk memperlahankan kenderaan hanya digunapakai dalam kedudukan G1 ...

Akak x faham langsung sis apa dorang tulis... English ada ..?
Quote cammie1711 29-7-2015 09:44 AM
ultra78 replied at 29-7-2015 08:48 AM
SELEKOH 'S'

* Penggunaan klac untuk memperlahankan kenderaan hanya digunapakai dalam kedudukan G1 ...

wah.. mencabar!patut la ramai yg kandas kt sini
memang kena ada skill main clutch
tapi kalau setakat main gear 1, senang je pun

Lihat semua komen(48)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 06:49 AM GMT+8 , Processed in 0.096573 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top