CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Cahaya Hijau Melimpahi Empire State New York Sempena Aidilfitri

22-7-2015 01:23 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 6840| Komen: 17

Description: Bersempena sambutan hari raya Aidilfitri, ia bukan sahaja disambut meriah di kalangan negara Islam, namun turut dirasai di Amerika Syarikat.
Oleh Adib Za

Bersempena sambutan hari raya Aidilfitri, ia bukan sahaja disambut meriah di kalangan negara Islam, namun turut dirasai di Amerika Syarikat.


Buktinya, bangunan Empire State, New York mendedikasikan perayaan umat Islam itu dengan memancarkan lampu rona hijau di atas bangunannya. 


Ia merupakan tradisi yang telah menjadi tmpuan sejak beberapa tahun ini. Bukan sahaja perayaan seperti Krismas dan Easter, namun Aidilfitri turut diraikan dengan limpahan cahaya hijau yang sangat sinonim dengan perayaan tersebut.

Cahaya hijau dapat dilihat di seluruh bandaraya New York dan mencetuskan suasana meriah dan begitu ikonik di kalangan penduduk di situ. Menurut jurucakap bangunan ini, telah menjadi kebiasaan pihak mereka memancarkan lampu yang menjadi simbol kepada perayaan atau hari penting tertentu. 


Namun, mereka tidak melayan permintaan daripada ahli politik, tokoh agama atau organisasi dengan tujuan peribadi. - CARI Infonet



(Sumbner foto: Mynewshub)



10

Bagus
26

Marah
20

Terkejut
16

Sedih
18

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (95 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote bluehedgehog 20-7-2015 10:14 AM
islam 1: lbgt 1: kristian 0
Quote c===8 20-7-2015 10:49 AM
PAS 1 : BN 0
Quote delsmomm 20-7-2015 10:59 AM
boleh pegi balut ketupat cucuk kat atas puncak baru bleh raye..
Quote xtahumenahu 20-7-2015 11:04 AM
oklahh...lit green pon...biasa jahh
xleh lawan lampu liplap2 umah acik senah
Quote dodolgemok 20-7-2015 11:57 AM
Jarum2 halus ummah sedang menyelinap masuk ke amareka. Inilah hasilnya!
Quote prettyuglybabe 20-7-2015 12:10 PM
bluehedgehog replied at 20-7-2015 10:14 AM
islam 1: lbgt 1: kristian 0

kan ada merah hijau untuk krismas katanya...
Quote ChildrenOfBodom 20-7-2015 12:15 PM
baru ummah nk takbir islam sudah menang rupanya perayaan lain pon empire state building boh gak lampu
Quote bluehedgehog 20-7-2015 12:36 PM
prettyuglybabe replied at 20-7-2015 12:10 PM
kan ada merah hijau untuk krismas katanya...

jap...kena tunggu smpai disember dlu..
Quote cikrosienona 20-7-2015 12:56 PM
good thing! before this tak pernah light up for Eid

Slalu je ESB light up for macam2 event - st patricks, xmas, cny, 4th of july - dah tu apa je tarikan esb ni selain art deco, the observation deck and various film set ? nan hadoo.. so light up lah untuk mcm2 event tu remain relevant.
Quote Maideen. 20-7-2015 01:21 PM
Semoga Allah SWT akan terus memberi kemenangan kepada Islam di bulan Syawal ini.

Takbirrrrrrrrrrrrrrr.
Quote sayawifenikmie 20-7-2015 01:41 PM
suka lah PAS ..... mengambil sempena warna tema parti PAS ....
Quote senahsanasini 20-7-2015 01:51 PM
islam sudah ES.. hewhewhew
Quote makkaupurple 20-7-2015 03:20 PM
ChildrenOfBodom replied at 20-7-2015 12:15 PM
baru ummah nk takbir islam sudah menang rupanya perayaan lain pon empire state building boh gak lamp ...

Ummah dah lama tahu.kau baru keluar hutan
Quote Decaffeinated 20-7-2015 03:51 PM
bluehedgehog replied at 20-7-2015 10:14 AM
islam 1: lbgt 1: kristian 0

LGBT 1 : Straight hado ?



Quote famri7 20-7-2015 05:20 PM
Wow melayu mencipta hattrick dengan 3-0 sis keatas ummah kaper kokesen.Ko ada sis?
Quote djohan89 23-7-2015 09:00 AM
cantekk hijau ketupat
Quote BebeQ 23-7-2015 12:13 PM
cantik warna hijau nya. klcc bila nak hijau? warna pink pernah.

Lihat semua komen(17)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 08:40 PM GMT+8 , Processed in 0.098827 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top