CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Serbu Farmasi Cari Ubat Cacing Sampai Habis Stok

4-7-2021 10:34 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 5873| Komen: 46

Description: Peningkatan kes Covid-19 di Indonesia menyebabkan permintaan untuk ubat cacing meningkat dalam kalangan rakyat negara itu.
Peningkatan kes Covid-19 di Indonesia menyebabkan permintaan untuk ubat cacing meningkat dalam kalangan rakyat negara itu.

Menurut laporan Suara.com semalam, penduduk republik itu percaya penggunaan ubat cacing dapat membantu mengubati Covid-19.


Ubat yang digunakan untuk menghalang jangkitan cacing parasit dalam tubuh manusia dan haiwan itu semakin mendapat permintaan di farmasi di seluruh negara.


Gambar hiasan/SCMP

“Buat masa ini, stok ubat cacing habis. Sebelum ini, kami jarang menambah stok ubat tersebut kerana tidak ramai yang membelinya,” kata seorang ahli farmasi di Bandung, Heri Hermawan.

Selain ubat cacing, Heri berkata, terdapat juga ubat-ubatan lain dan makanan tambahan yang menjadi permintaan orang ramai.

“Antaranya adalah vitamin C dan D serta oksigen.

“Kedua-dua stok vitamin masih ada, namun stok oksigen telah habis dan kami belum menerima bekalan baharu,” ujarnya.



Sumber: Kosmo!

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote salmon-suki 4-7-2021 10:37 PM
"“Antaranya adalah vitamin C dan D serta oksigen.""

Oksigen tu,refer pd apa?
Quote Samerosie 4-7-2021 10:42 PM
salmon-suki replied at 4-7-2021 10:37 PM
"“Antaranya adalah vitamin C dan D serta oksigen.""

Oksigen tu,refer pd apa?


Maybe yg botol oxigen yg mcm kita tengok kat movie omputih orang tua duduk wheelchair lelah dok sedut oxigen dr portable bottle tu kut.

Tiba2 teringat china jual fresh air dlm botol lak.
Quote Normabaru 4-7-2021 11:13 PM
Bkn dosage binatang beza dgn manusia ke.. Dorg telan ivermectin tu bpe byk??
Quote harkktuih 4-7-2021 11:13 PM
salmon-suki replied at 4-7-2021 10:37 PM
"“Antaranya adalah vitamin C dan D serta oksigen.""

Oksigen tu,refer pd apa?

Medical oxygen tank kot.. Yg portable then boleh refill..
Quote salmon-suki 4-7-2021 11:21 PM
Samerosie replied at 4-7-2021 10:42 PM
Maybe yg botol oxigen yg mcm kita tengok kat movie omputih orang tua duduk wheelchair lelah dok  ...

Ada gugel td.. portable oxygen concentrator..hehe

Ada y dlm citer doremon kan,tin y letak udara musim tu..hihihi
Quote salmon-suki 4-7-2021 11:22 PM
harkktuih replied at 4-7-2021 11:13 PM
Medical oxygen tank kot.. Yg portable then boleh refill..

Aah kot..sbb kt artikel tu ltk oxygen je..hehe..dah gugel td..ada y botol,ada y portable mcm humidifier..maybe beli sbb covid boleh bt sesak nafas kan..
Quote aechae 4-7-2021 11:23 PM
Zentel xda jual kt indonesia ke? Suh dorg beli ni..friska bleh bgtau kt kwn2 mu di sna ye.
Quote insulin 4-7-2021 11:24 PM
Duta ubat cacing dalam forum Cari ini pasti merasa sangat bangga dengan berita ini.
Quote allshares 5-7-2021 12:14 AM
Sekali baca Tajuk ubat cacing dah tau da ubat jenis ape yg deorg beria beli. Tgk2 betul telahan iols
Quote edayildiz 5-7-2021 12:23 AM
ingt blastof yg bkk thread ni
Quote dani-rox 5-7-2021 12:28 AM
ni ubat cacing boleh kongsi dgn anjing dan kucen sekali kan
family pack gittew
Quote little_sis 5-7-2021 12:30 AM
Nak tgk jugak kalau berkesan ke x kat rakyat dorang pulak
Quote marypoppins 5-7-2021 12:58 AM
yA Allah,baca pasal ni baru teringat anak2 tak mkn ubat cacing lagi tahun ni!adesshhhh
Quote LoveSungmin 5-7-2021 01:25 AM
kalau manusia, kena makan berapa biji sehari ni? makan sebelum or selepas kena covid?
Quote nakkomenjugak 5-7-2021 01:33 AM
satu kotak ke yang nak ditelannya?
Quote ajinomotonosuga 5-7-2021 07:17 AM
Ni gara gara dak blastop tu ler

Sat laiii mesia nya parmasi kne serbu
Quote ajinomotonosuga 5-7-2021 07:18 AM
insulin replied at 4-7-2021 11:24 PM
Duta ubat cacing dalam forum Cari ini pasti merasa sangat bangga dengan berita ini.

Dia tgh tidoq sambil sonyum sonyum...mimpi dr hisham nangis rayu ckp vaksin berlambakkkk lagi
Quote ajinomotonosuga 5-7-2021 07:19 AM
dani-rox replied at 5-7-2021 12:28 AM
ni ubat cacing boleh kongsi dgn anjing dan kucen sekali kan
family pack gittew

Mkn anjing n kucing mayb can stop covid gak kut..elok laa mesia de pasar kucing
Quote ajinomotonosuga 5-7-2021 07:20 AM
nakkomenjugak replied at 5-7-2021 01:33 AM
satu kotak ke yang nak ditelannya?

Ko telan sekali penjual tuu..lai afdhal

Lihat semua komen(46)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-7-2024 11:39 PM GMT+8 , Processed in 0.054522 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top