CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Covid-19 Belum Pulih, China Nak Buat Festival Makan Daging Anjing Pula Rai Musim Panas

24-4-2020 02:30 PM| Diterbitkan: rikuren| Dilihat: 6711| Komen: 57

Description: COVID-19 Belum Pulih, China Nak Buat Festival Makan Daging Anjing Pula Rai Musim Panas

Kita pasti pernah mendengar ungkapan, anjing kawan baik kepada manusia. Binatang yang comel dan manja ini menjadi pilihan orang ramai untuk menjadikan mereka sebagai haiwan peliharaan di rumah masing-masing.


Namun sebaliknya yang berlaku di China. Yulin, salah bandar di wilayah Guanxi, China menjadikan anjing sebagai menu utama pesta meraikan kedatangan musim panas.  

Kredit foto:coalpower.co

Festival ini dijangka berlangsung selama 10 hari pada tahun ini bermula pada 21 Jun 2020. Anjing liar dikhuatiri mengandungi penyakit seperti rabies namun nampaknya masalah ini tidak dihiraukan oleh penggemar daging anjing. 

Memetik laporan Independent UK, penduduk Yulin akan menjamu selera dengan daging anjing yang dijual dalam pelbagai jenis masakan, dilengkapi dengan arak atau air laici. Menurut mereka, makan daging anjing ketika musim panas dalah baik untuk kesihatan. 


Kredit foto: Dailymailuk - Ada di antara anjing-anjing yang ditangkap mempunyai kolar pada leher menandakan ia adalah anjing peliharaan

Festival yang dimulakan sejak tahun 2009 ini walau bagaimanapun mendapat tentangan dari sebahagian masyarakat China sendiri serta aktivis negara lain termasuk lah para selebriti untuk menghentikan kekejaman terhadap haiwan ini. Lihat video.


Mana taknya, anjing-anjing ini dipukul bertalu-talu di kepala, disiat kulitnya semasa masih hidup, samada oleh peniaga atau pembeli, disembelih sebelum direbus atau dibakar.

Perkara ini dinafikan penduduk Yulin malah penyokong festival ini menyamakan makan anjing seperti sambutan Thanksgiving ataupun Hari Raya Korban ketika masyarakat dari budaya yang lain makan lembu atau ayam.


Makan anjing, dan membunuh binatang dengan kejam adalah dilarang di dalam agama Islam. 

Hanya di negara China, anda boleh makan apa saja yang terlintas di fikiran anda; kucing, anjing, ular, biawak, buaya, malahan janin bayi pun ada! - CARI 
1

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (3 people)

ADVERTISEMENT

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote aderaderker 24-4-2020 02:35 PM
Baik tuk kesihatan pemenda kalau virus pelik negara ko yg kena dulu...

Hanjj sangat..
Quote buapakperut 24-4-2020 02:39 PM
anjing,vermin, tu semua dia bantai macam pesta. sedangkan kita yang makan haiwan ternakan dan isi laut yang sihat pun berpada2 takut penyakit.
Quote Artemesiaa 24-4-2020 02:42 PM
Baru je wabak nak reda disana dah gigih nak makan macam2 semula tak pernah serik dari kes lalu
Quote mbhcsf 24-4-2020 02:45 PM
mana pejuang hak asasi manusia ? kenapa diam?

yg amnesty tu pulak asyik  bantai  Malaysia halang bot rohingya etc , pandai pulakmana pi gang gang pejuang hak asasi haiwan ni? ini sesuatu yg patut dijuangkan




mana pi pejuang hak asasi yg bebetul  juang haiwan ni?

yg hal malaysia pandai pulak pi seret kat COMANGO ( ni sapa punya angkara semua tahu , kan? )

tak pernah belajar dari sejarah sungguh


Quote Kurex 24-4-2020 02:54 PM
Cam siallll!!!
Quote Buritan 24-4-2020 02:56 PM
aderaderker replied at 24-4-2020 02:35 PM
Baik tuk kesihatan pemenda kalau virus pelik negara ko yg kena dulu...

Hanjj sangat..

Nak mkn anjinh tuu aku tak kisah pun.. dah sedap nak buat cmn.. tp sembelihlaa sian.. aku tengok..
Quote lovelytouch 24-4-2020 02:58 PM
Negara paling chelaka di dunia setanding Israel nilah REPUBLIC PEOPLE OF CHINA CELAKA!
Quote zuuu 24-4-2020 02:59 PM
Adoiii mujurlah bulan puasa kalo x aq dh nk maki dh dyorg ni...x ambik plajaran lngsung dari apa yg dh jadi ngan covid ni...
Quote dudaberhias 24-4-2020 03:00 PM
negara paling tersial rakyatnya... government memang takde kuasa nak halang manusia2 ni buat festival dan makan anjing...

mungkin kena ada outbreak kedua kot tapi sehebat virus nipah, makan anjing terus mati...
tu pun belum tentu deorang tak makan...
Quote dudaberhias 24-4-2020 03:03 PM
zuuu replied at 24-4-2020 02:59 PM
Adoiii mujurlah bulan puasa kalo x aq dh nk maki dh dyorg ni...x ambik plajaran lngsung dari apa yg  ...

makikan ajerr...why bother x1000
Quote teen_angelJB 24-4-2020 03:16 PM
Xde ke kuasa besar yg bole Saman negara China ni..
Banking tahap Max la dorg ni{:dot
Quote Simunggu 24-4-2020 03:19 PM
mereka tahu asal usul virus covid19..apa yg mereka takut makan anjing???
Quote PEPPERMAN 24-4-2020 03:23 PM
Tukar pada makan daging Rohingya lah... Mau? Stok ada banyak
Quote Akumagoukioni 24-4-2020 03:26 PM
lovelytouch replied at 24-4-2020 02:58 PM
Negara paling chelaka di dunia setanding Israel nilah REPUBLIC PEOPLE OF CHINA CELAKA!

US??????




Quote Akumagoukioni 24-4-2020 03:28 PM
Edited by Akumagoukioni at 24-4-2020 03:30 PM

Ni berita bila nie? Mna source? Mna news link? Ni cubaan nk fitnah la nie klu x letak link dan Tarikh. YT dan instagram tu pun 2018 punya post.
Quote nefnefnef 24-4-2020 03:36 PM
Yihhhhhhhhhhh {:cryrun tak pernah insaf set-set ni
Quote Fieza-mira 24-4-2020 03:41 PM
Bukan ke baru2 nih CCP dah haramkan makan anjing dan kucing sebab covid-19??
Quote misuke 24-4-2020 03:58 PM
aku baca pun dh ngeri.. gamaknya gini le gambaran yakjuj makjuj.. asal apa je lalu semua ditelan
Quote slavehunter 24-4-2020 04:00 PM
Lepas tu migrate negara orang suruh orang respect budaya dia,accept jati diri dan food mereka.

Lihat semua komen(57)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 04:14 PM GMT+8 , Processed in 1.758363 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top