CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Bumi Dan Kembarnya? Berita Kewujudan Planet Kepler-452b

19-10-2018 11:57 AM| Diterbitkan: monolog| Dilihat: 10073| Komen: 185|Original author: Oleh: monolog

Description: Saintis terkenal di seluruh dunia berpandangan Marikh adalah planet yang paling hampir untuk dijadikan rumah kedua . Pelbagai kajian telah dilaksanakan ke atas planet ini. Namun terdapat kekangan yang ...

Saintis terkenal di seluruh dunia berpandangan Marikh adalah planet yang paling hampir untuk dijadikan rumah kedua. Pelbagai kajian telah dilaksanakan ke atas planet ini. Namun terdapat kekangan yang membantutkan hajat ini.

Antaranya ialah kandungan udara di bawah lapisan atmosfera Marikh dipenuhi dengan karbon dioksida dan suhu persekitarannya lebih sejuk berbanding bumi.


kredit foto : google


Bagaimanapun memetik laporan akhbar 13 Ogos 2015 ( Berita Harian ),  Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA) pada 23 Julai 2015 mengumumkan mengenai penemuan planet yang diberi nama Kepler-452b .

Namun begitu , hasrat Saintis untuk mengkaji dan menjelajah planet ini terpaksa ditangguhkan seketika.

kredit foto : google


Ini adalah kerana Planet Kepler-452b terletak terlalu jauh  dan diukur dengan jarak sama dengan 1,400 tahun cahaya atau bersamaan 14 juta tahun.

Menerusi kecanggihan teknologi dan kemampuan industri kejuruteraan, kelajuan maksimum kapal angkasa berupaya ditingkatkan kepada 100,000km/j .

Bagaimanapun Saintis menjangkakan peningkatan kelajuan itu tidak menyingkatkan tempoh perjalanan, sebaliknya ia mengambil masa kira-kira 10,000 tahun untuk melengkapkan penjelajahan satu tahun cahaya.

Planet Kepler-452b bersaiz 60 peratus lebih besar daripada bumi dan mempunyai komposisi bahan semula jadi yang sama dengan bumi. Perkiraan jarak ke planet ini sangat jauh iaitu 1,400 tahun cahaya atau bersamaan 14 juta tahun.

Mungkin pada suatu hari dengan kepesatan penyelidikan dan pembangunan teknologi sains diterajui pelbagai saintis terkemuka dari seluruh dunia boleh membuka peluang untuk manusia meneroka suatu hari nanti.

 

kredit foto : google

Berikut adalah maklumat mengenai Planet Kepler-452b dikatakan sebagai rumah kedua selepas bumi :

  • Mengandungi bahan sama seperti bumi iaitu silikon, karbon dan besi
  • Muatan air hampir sama
  • Lapisan atmosfera tepu
  • Topografi berbatu
  • Ditemui oleh NASA pada 23 Julai lalu
  • 60 peratus lebih besar daripada bumi
  • 1.5 bilion tahun lebih tua daripada bumi
  • Graviti 2 kali ganda
  • Jarak, 1,400 tahun cahaya yang bersamaan 14 juta tahun
  • 385 hari setahun
  • Sistem solar memancarkan 10 peratus lebih tenaga
  • Saiz solar 20 peratus lebih besar daripada matahari bumi
  • 1,030 planet sudah dikenal pasti oleh saintis
  • 4,696 planet berpotensi sebagai pengganti bumi
  • 2,165 bintang di angkasa mempunyai sistem putaran tersendiri


Penulis sedar bumi makin hari makin tua dan penuh, bagi umat islam kita sedar akan hari kiamat. Namun begitu pengajian tentang ilmu alam semesta adalah dituntut juga. Mungkinkah suatu hari nanti penduduk bumi akan ke planet lain berikutan pelbagai isu, antaranya dihimpit masalah kepadatan penduduk, pencemaran dan bencana alam? Sama-sama kita renung dan fikirkan bersama. - CARI 

4

Bagus
3

Marah
7

Terkejut
12

Sedih
9

Lawak
8

Bosan

Friends Rank (43 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zulka 19-10-2018 12:03 PM
jom pindah kesana
Quote Artemesiaa 19-10-2018 12:27 PM
Penemuan menarik harap ada info mengenainya lagi
Quote bawangkecik 19-10-2018 12:27 PM
macam mana boleh sampai  kalau nak p sana pun 1400 tahun cahaya
Quote azwanaliori 19-10-2018 12:44 PM
Okla. So berapa tiket utk ke sana? Iols nk bawak kucing2 menetap planet lain
Quote Dwdrum 19-10-2018 12:45 PM
azwanaliori replied at 18-10-2018 08:44 PM
Okla. So berapa tiket utk ke sana? Iols nk bawak kucing2 menetap planet lain

Buat apa bawa kucing bawa lah lobai @JohnnySins akan lebih cepat membiak penduduk planet baru wakakakakakakaka
Quote pokaibanktokyo 19-10-2018 12:46 PM
Graviti 2x ganda. Tak payah la. Kembar pebendenye
Quote kedaikain 19-10-2018 12:57 PM
ada org percaya lg temberang nasa ni? koh3
Quote Dwdrum 19-10-2018 12:58 PM
kedaikain replied at 18-10-2018 08:57 PM
ada org percaya lg temberang nasa ni? koh3

Ada yang pernah buktikan yang nasa temberang ?
Quote kedaikain 19-10-2018 01:14 PM
Dwdrum replied at 19-10-2018 12:58 PM
Ada yang pernah buktikan yang nasa temberang ?

hahahaha ikut mcm mana ko percayalah... aku ttp kata nasa ni temberang... tp aku mls nk explain skrg... tggla bila aku rajin haha
Quote PristineOne 19-10-2018 02:26 PM
Laa apa susah nak travel ke Kepler tuh... 1400 tahun cahaya... dekat ja tu. Pakat naik la kapal Star Trek USS Enterprise...kapal tu ada sistem warps...boleh lalu ikut lohong masa galaksi... kejap ja boleh sampai Kepler
Quote sinalegna 19-10-2018 02:30 PM
JohnnySins replied at 19-10-2018 12:12 PM
pelik jugak planet2 lain yang kosong ni na....hangpa KONONNYA nampak ayaq dari jauh...tak nampak ka  ...

Ni pasal tgk venom le ni
Quote lkick2113 19-10-2018 03:10 PM
gravity 2 kali ganda, teringat cerita superman man of steel tu kripton punya graviiti berkali2 ganda bumi dan tu sebab orgnya bila sampai bumi boleh terbang dan ada super power bila kena solar radiation, macam plenet kembar bumi ni kata mataharinya bagi 2x ganda tenaga....pergh,,,,mungkinkah ada penghuni???? kalau ada....adakah lagi maju dari manusia??? kalau lagi maju mungkinkah dia pun dah tau pasal bumi???? kalau ada penghuninya adakah bila diaorg sampai bumi akan dapat kuasa super strengh sebab gravity bumi lagi rendah dan tenaga matahari sistem solar bumi lagi kurang tenaga???
Quote Dwdrum 19-10-2018 03:25 PM
kedaikain replied at 18-10-2018 09:14 PM
hahahaha ikut mcm mana ko percayalah... aku ttp kata nasa ni temberang... tp aku mls nk explain sk ...

My soalan senang saja u ada e idence nasa itu menipu ? ..... or just air liur meleleh jah kohkohkoh
Quote Dwdrum 19-10-2018 03:31 PM
JohnnySins replied at 18-10-2018 10:07 PM
dah tak boleh jawab secara saintifik pasai TEORI EVOLUSI....nak hingaq kat sini..bowdow punya pend ...

Perlu kah theory science sedang 1.6 bil percaya keturunan ada boleh kecut ....tiada theory penganut kah ? ....atau bacaan theory muqaddam pun boleh berevolusi ke bacaan iqra tau wakakakakkkaa .... alif fathah a ..ba fathah ba ,sa fathah sa kemudian ber evolusi aflif diatas a aliff di bawah .....dadidu ..... hingga lah ke iqra evolution of theory nya wakakakkakaka baru therus lancar bacaan tajwid  .....akan ada tajwid berapa dengungan beberapa harakat nya .......aaaaaaaaa .......
Kenapa u ingat i ini tidak pernah jasi penganut kah ? ......kohkohkoh
Quote Dwdrum 19-10-2018 03:38 PM
Edited by Dwdrum at 18-10-2018 11:39 PM
lkick2113 replied at 18-10-2018 11:10 PM
gravity 2 kali ganda, teringat cerita superman man of steel tu kripton punya graviiti berkali2 ganda ...


Lkick i baca comment u bukan tentang kuasa superman tetapi tentang makhluk alien akan turun takluki bumi akan sedut dan hancurkan golongan tidak beriman .....
Quote JohnnySins 19-10-2018 03:40 PM
Dwdrum replied at 19-10-2018 03:31 PM
Perlu kah theory science sedang 1.6 bil percaya keturunan ada boleh kecut ....tiada theory penganu ...

dah sembang sains nampak bowdow nak sembang agama pulak....wakakakakakkaka
boleh penduboq etis bowdow ni percaya dia ni keturunan binatang..patut la bowdow pun macam binatang...sembang2 kononnya sains..rupanya teori iaitu tanggapan, andaian, kepercayaan dan penerimaan....paling hina dan syumulnya sains yang penduboq etis sembah ni...teori sains disokong oleh teori2 sains yang lain.....dah kecewa ternampak bowdow sains dan tertipu oleh hakikat sains lepaih tu nak sembang topik agama...nampak sangat kat dunia golongan penduboq etis tak percaya agama ni yang suka cari pasai....lepaih tu hati tisu dok menyerang kepercayaan agama orang...wakakakakkakakakakakak

kesimpulannya...dwdumbass admitted the fact that she is a monkey....wakakakakakakakkakaa

itu pun ada lagi penduboq2 bowdow yang kerja baguih kapla akai pandai nak ikut sama bowdow macam dwdumbass ni...wakakakakakkakaka
Quote weezerfan 19-10-2018 03:43 PM
Topik kegemaran sis changa ni.. Kalau dia boleh time travel harus dia cikcur ke sana sambil menelek kotey jantan sana
Quote weezerfan 19-10-2018 03:44 PM
bawangkecik replied at 19-10-2018 12:27 PM
macam mana boleh sampai  kalau nak p sana pun 1400 tahun cahaya

Kena pakai magic sis..
Quote Dwdrum 19-10-2018 03:56 PM
Edited by Dwdrum at 19-10-2018 12:03 AM
JohnnySins replied at 18-10-2018 11:40 PM
dah sembang sains nampak bowdow nak sembang agama pulak....wakakakakakkaka
boleh penduboq etis bo ...


Nah....bukan monkey ummah yang bodoh science jah kata begitu ......sebab kalau ikutkan theory lobai porn di sini i guna cara logic lobai berfikir ...i pun tidak mahu panggil lobai alien tidak sampai hati begitu .... wakakakaka  ....lagi meroyan lagi nampak bodoh nya

Sembang topic agama agak menarik sebab tidak perlu kan akal  hanya iman begitu....... sebab tentang theory pun susah untuk lobai fahami....... lobai porn pernah claimed thoery itu bukan science ...

Lihat semua komen(185)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 07:21 PM GMT+8 , Processed in 0.162423 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top