CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Nak Melancong Tapi Risau, Taiwan Yang Sekarang Dah Mesra Muslim Tau!

18-8-2017 05:16 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 7972| Komen: 22|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Kalau nak diikutkan destinasi pilihan untuk melancong, Taiwan memang tersenarai dalam pilihan utama sebab banyak tempat yang cantik dan menarik.
Kalau nak diikutkan destinasi pilihan untuk melancong, Taiwan memang tersenarai dalam pilihan utama sebab banyak tempat yang cantik dan menarik.

Namun sayang sebab sebelum ini ramai yang berat hati ke sana sebab susah nak cari tempat makan yang halal dan selain tempatnya yang tidak mesra Muslim.

Tak jadi masalah lagi sebab sekarang keadaan ini sudah berubah sama sekali sebab Biro Pelancongan Taiwan kini giat menjalankan usaha bagi menarik pelancong Islam dari segenap pelusuk dunia untuk datang ke sini.

Foto: slh.com
Ditambah pula Islam di sana sedang berkembang dengan penduduk Muslim yang mencecah lebih dari 60 ribu orang, dan kebanyakannya terdiri dari etnik Hui.

Bagi memudahkan perjalanan pelancong di sana, penggunaan pengangkutan awam amat digalakkan dan lagi menarik sebab mereka menyediakan tempat wuduk dan solat yang sangat selesa.

Ia dibina khas di tempat-tempat yang mempunyai pemandangan yang menakjubkan, secara tidak langsung sudah cukup untuk buat kita mengagumi kebesaran Tuhan.

Foto: Justgola
Tempat-tempat seperti Taoyuan International Airport, Kaohsiung International Airport, Taipei Train Station, Kaohsiung Train Station, and Taiwan High Speed Rail Taichung Station semuanya sudah menyediakan kemudahan yang mesra Muslim. Ibadah tetap boleh dijalankan walaupun di mana-mana sahaja.

Restoran-restoran serta hotel-hotel yang menyediakan makanan Halal juga semakin berkembang di sana dengan lebih dari 109 tempat setakat ini. 

Foto: Berita Harian
Tips bagi pengunjung adalah memilih premis makanan yang memiliki logo 'Halal' dan 'Salam' kerana kedua-duanya mendapat kelulusan penyediaan makanan mengikut syariah oleh Persatuan Cina Muslim (CMA).

Selain singgah untuk mengisi perut di tempat-tempat makan ini, ia turut menyediakan ruang solat dan istirehat bagi pelancong sebelum bergerak dari satu destinasi ke destinasi yang lain.

Rugi kalau tak cuba beberapa makanan yang menjadi keistimewaan di sini seperti Taiwan Beef Noodle yang boleh didapati di Restoran Mi Daging Lembu Ai-Jia Qingzhen. Selain itu beberapa premis yang harus dicuba makanannya termasuk Taipei Halal Bimillah Restaurant 11, Ali Baba's Indian Kitchen dan Lahore Restaurant.

Foto: Hungryintaipei
Foto: Tripzilla
Malahan ada di antaranya memiliki dua tingkat berlainan dan dapurnya pula terpisah dua, bagi menyediakan tempat makan dan ruang memasak khas untuk pengunjung Muslim.

Jangan lupa ambil kesempatan untuk mengunjungi rumah ibadah yang ada di sana termasuk Masjid Agung Taipei di Jalan Daan di Taipei, Masjid Kaohsiung, Taipei Cultural Mosque, Masjid Jamik Taichung, Masjid Long Gang dan Masjid Tainan.

Foto: Trip Advisor
Kalau nak disenaraikan tempat wajib singgah di Taiwan memang tak cukup ruang, tapi antara yang menjadi tumpuan adalah Sun Moon Lake, Taman Tema Leofoo, Ladang Ekologi Taiyi, Yehliu Geopark dan Jiufen Old Street.

Bagi mereka yang nak tahu maklumat lanjut tentang Taiwan, boleh layari laman web ini, www.taiwan.net.my/ms/ atau eng.taiwan.net.tw atau https://www.travel.taipei/muslim/-CARI

30

Bagus
22

Marah
15

Terkejut
8

Sedih
12

Lawak
7

Bosan

Friends Rank (94 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Penglipurtales 18-8-2017 05:30 PM
Menarikk. Antara tempat perlancongan dalam list
Quote pearl.silver 18-8-2017 07:59 PM
Bestnya...nak pi...
Quote umbut 18-8-2017 09:32 PM
Boleh naik roller coaster kat taiwan tu..
Quote AJ88 18-8-2017 09:53 PM
Tambah lagii list.
Quote CloverTan21 19-8-2017 05:01 AM
banyak makanan kat taiwan!!
Quote CloverTan21 19-8-2017 05:10 AM
Senang Main.Senang Cuci
SCR888,ROLLEX,PLAYBOY,LPE,JOKER

https://api.whatsapp.com/send?phone=60162943737
Quote mehmet 20-8-2017 01:25 AM
OK,,destinasi berak dalam shower room seterusnya
Quote missyL 20-8-2017 02:01 AM
wahhh, elok la, nti bole pg
Quote rainbow259 20-8-2017 12:07 PM
wahhh tempat twice tzuyu nii.. nk pegi!, :-)
Quote rainbow259 20-8-2017 12:08 PM
Penglipurtales replied at 18-8-2017 05:30 PM
Menarikk. Antara tempat perlancongan dalam list

yupp msuk dlm list..
Quote bottombikini 21-8-2017 10:25 AM
bestnye! oklah ..masuk list january
Quote Peterpan17 21-8-2017 01:11 PM
Aku klu negara yg bahasanya ckp cing cong, cing cong mmg tak tergerak nak pergi. Mgkn pergilah tp lepas dah abis puas pusing negara lain lah kot.
Quote sapeka 22-8-2017 07:49 AM
Peterpan17 replied at 21-8-2017 01:11 PM
Aku klu negara yg bahasanya ckp cing cong, cing cong mmg tak tergerak nak pergi. Mgkn pergilah tp le ...

nape?
tak best ke?
Quote Artemesiaa 22-8-2017 11:55 AM
Jangan risau Taiwan ni banyak pengaruh Jepun sebab pernah kena jajah dengan Jepun kejap so mentality orangnya pun tak macam mainland sangat.  Barang original murah2.  Kalau suka nature sightseeing hiking memang sesuai.  Banyak train station ada prayer room so menyenangkan untuk muslim traveller.  Elok rujuk thread Taiwan untuk info travel kesana.
Quote Peterpan17 22-8-2017 12:54 PM

Yg negaranya speaking mandarin or cantonese, klu boleh aku avoidlah. Dah pernah ke China dan Hong Kong. Not really fond of this country. Tp of course Hong Kong jauh lbh bagus orang2 nya dr China.
Quote pinkpunk 5-9-2017 09:11 AM
serious best gila taiwan
Quote Husnaazri 4-10-2017 04:00 AM
Menarik taiwan ni
Quote Kloe22 4-10-2017 01:19 PM
best je Taiwan ni.. So many place to visit. tp language barrier la yg jadi masalahnye. Mcm Jepun. Pandai2 la nk survive.
Quote Artemesiaa 4-10-2017 01:45 PM
Taiwan makin mesra pelancong sekarang agak sedikit sopan berbanding HK sejak makin ramai umah mainlain berkerja di HK.  Cost pun lebih murah berbanding HK.

Lihat semua komen(22)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 09:10 AM GMT+8 , Processed in 0.059059 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top