CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Berpuluh Pengunjung Gunung Kidul Disengat Obor-obor

21-8-2017 12:58 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 8686| Komen: 12|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Oww! Sakit tersengat obor-obor? Ya, kesakitan itu pasti boleh merosakkan mood anda yang sedang bercuti bersama yang tersayang.
Oww! Sakit tersengat obor-obor? Ya, kesakitan itu pasti boleh merosakkan mood anda yang sedang bercuti bersama yang tersayang.

Berwaspada selalu ketika bermain air di pantai kerana kehadiran obor-obor sering tidak disedari, terutama jika kita sedang asyik bergurau-senda. 



Foto: TakePart

Ingat! Sengatan obor-obor boleh mendatangkan kecederaan parah, malah ia boleh membawa maut.

Baru-baru ini, berpuluh pelancong di pantai Drini, di Gunung Kidul, Yogyakarta, disengat hidupan laut beracun itu.

Memetik CNN Indonesia, anggota Mencari dan Penyelamat (SAR) Gunung Kidul, Saryanto berkata, lebih 20 pengunjung disengat haiwan beracun itu.


Tambahnya, obor-obor sering keluar ketika air surut. Berkemungkinan, mereka dihanyutkan air dan tak boleh kembali ke tengah laut kerana terhalang oleh batu karang.


Foto: National Geographic

Salah seorang pengunjung, Tulasmin dari Plosokerep, Jawa Timur menceritakan kesakitannya selepas diserang sejenis ikan beracun yang dikenali sebagai ikan dook di kalangan penduduk tempatan.

Menurutnya, dia tiba-tiba rasa nyeri selepas terpijak sesuatu ketika sedang mencari ikan bersama anaknya di pantai berkenaan.

"Sakit, tapi tak terpijak apa. Tiba-tiba kaki terasa nyeri," katanya.

Pasukan SAR memberi pertolongan cemas dengan menyapu alkohol dan pembersih luka agar kakinya tidak dijangkiti kuman.

Bagaimana pula dengan anda, pernah disengat obor-obor tak? - CARI
19

Bagus
15

Marah
37

Terkejut
26

Sedih
24

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (138 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Andyscenes 21-8-2017 01:08 PM
Sengat obor obor ni bila kena gatal2, pastu merah je kulit mcm terbakar{:give{:give{:give
Quote martiena 21-8-2017 01:23 PM
meols penah kena sengat obor2 ni kat PD ..... sakit pedih gatal ooo
beach boys situ suh sapu dgn pasir pantai smbil rub2 manja kat tmpt gatal tu..
ade lag i1 cara tpi rase x sanggup kot..
kencing jah kat tmpat gatal tu......
Quote pearl.silver 21-8-2017 01:58 PM
Iols mandi kat pantai bagan lalang, habis tangan bagai ditoreh2 pisau..
Halus dan banyak..siap ada yg berdarah..
Orang kata tangan i kena bisa jari obor2 yg dah mati..tapi iols sorang je kena...ank2 buah kecik besar xde pun kena walau kami mandi sama2
Quote rainbow259 21-8-2017 02:04 PM
allahu... sakitnyaaa
Quote Artemesiaa 21-8-2017 06:27 PM
Mengerikan nasib tak minat nak mandi manda kat situ
Quote Carcosa 21-8-2017 10:43 PM
pearl.silver: Iols mandi kat pantai bagan lalang, habis tangan bagai ditoreh2 pisau..Halus dan banyak..siap ada yg berdarah..Orang kata tangan i kena bisa jari obor ...



Yes, sama macam ai'olls. Kena sengat obor2, rasa mcm kena toreh pisau. Dahla tu, kena air masin kan, lagi lah menggelupur. Nak sampaikan ke beach, ai'olls swimming mcm tak cukup tanah ya. Sambil doa2 cepatlah sampaiiiii     {:cryrun
Quote CiliPadiSedap 21-8-2017 11:22 PM
Ngeri juga dengar port dickaon ada obor2...akak dh lah takut jarum
Quote weeween 22-8-2017 04:16 PM
nampak comel je.. tapi bahaya..
Quote haryatie 23-8-2017 09:14 AM
nasib baik x minat mandi2 laut
mmg x tringin pun sejak dulu lagik
suka tengok jerk
Quote drivethru 2-9-2017 08:05 AM
Obor2 boleh makan.

Betul ke keropok satay dari thailand di buat dari obor2?
Quote anees~nuhara 14-11-2017 04:48 PM


eee geli
Quote zupinkz 27-7-2018 05:22 PM
cantik, jernih je tapi sekali kena..

Lihat semua komen(12)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-7-2024 09:51 AM GMT+8 , Processed in 0.266399 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top