CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Kawan Aku Ada Degree Gaji RM1200 Je, Tapi Tetap Stay Kat Company Tu Sebab...

1-8-2017 05:23 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 10590| Komen: 36|Original author: Oleh: Adib Za

Description: Seringkali kita mendengar rakan-rakan merungut dengan tempat kerja masing-masing.Ada saja yang tak kena, bos cerewetlah, bos perangai macam hantu, kawan sekerja macam mak lampir, tikam belakang, gaji ...
Seringkali kita mendengar rakan-rakan merungut dengan tempat kerja masing-masing.

Ada saja yang tak kena, bos cerewetlah, bos perangai macam hantu, kawan sekerja macam mak lampir, tikam belakang, gaji ciput dan sebagainya. 


Ya, memang sukar mencari tempat kerja dan juga pekerjaan yang benar-benar perfect! Namun, kehidupan perlu diteruskan. Duit masih perlu digunakan, ye tak?

Jarang pula kita mendengar kisah mengapa seseorang itu stay di satu syarikat meskipun ada pelbagai halangan termasuklah gaji yang rendah dan seakan tak berbaloi.

Namun, mereka tetap stay. Mengapa agaknya? Seorang netizen berkongsi satu input yang rasanya amat menyegarkan dan memberi inspirasi.

Sesegar udara pagi di kawasan yang penuh flora dan fauna. Ya, ibarat suntikan semangat buat mereka yang sudah lama membungkam dan sedih dengan pekerjaan masing-masing.

Jom kita baca apa yang dikongsikan. 



Penulis tertarik dengan kata-kata netizen bernama Rahmat Ikhsan ini kerana katanya, 

"Kita semua ada sebab dan style masing-masing dalam bekerja. Yang penting kita gembira.

"Sebab gembira ini tak boleh beli dan statistik bunuh diri di Malaysia kerana tekanan hidup semakin tinggi."

Nampaknya kena akur dan cuba menggembirakan dirilah, yang penting kerja jalan duit dapat. Perkara lain boleh kita lupakan, tak gitu?

Ini pula tanggapan beberapa netizen lain. Mereka turut berkongsi kisah bagaimana bertahan dengan suasana bekerja yang gajinya sangat kecil.


Akhir kata, selamat bekerja! Kerjalah dengan ikhlas nescaya ada 'sesuatu' yang manis menanti untuk anda akhirnya. Mungkin tidak merasainya sekarang, tapi akan datang... 

P/s; Terasa persis penulis motivasi pula ya! Hehe
51

Bagus
25

Marah
30

Terkejut
28

Sedih
40

Lawak
33

Bosan

Friends Rank (207 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote idakamaruddin 1-8-2017 05:28 PM
dlm memilih pekerjaan kita kene happy buat keje tu bila kita happy kita akan ikhlas buat keje
Quote CARI-MAMS 1-8-2017 05:31 PM
setuju sis
Quote prettyuglybabe 1-8-2017 05:38 PM
yang penting, gaji sikit jangan menggatal nak buat komitment melampau..
Quote jerukkedondong 1-8-2017 05:55 PM
Sebelum msuk dunia pekerjaan niat kena betul..nak bantu mak ayah...nk selesaikn utang ptptn...nk belanja adik2...nk tuko sport rim laki...haaa..in syaa Allah seronok je kerja..

#sayapilihbahagia{:laugh
Quote barfi 1-8-2017 06:06 PM
Iols sekarang happy jadik surirumah sekarang.
Hantar amik anak sekolah. Uruskan anak+suami.
Bila free boleh golek2 atas katil layan porem/internet.

Tapi akhir tahun ni bakalan busy semula sebab nak dapat baby baru..
Quote imransulaiman 1-8-2017 06:58 PM
Teringat zaman lepas STPM dulu. Saya jadi driver company milik satu keluarga berada. Gaji cuma RM500. Tapi tempat tinggal ditanggung, makan ditanggung, gaji selalu dapat extra, van company boleh bawa balik kampung (minyak ditanggung), dan paling tak boleh lupa - duit belanja dapur emak saya pun ditanggung! Pendek kata gaji RM500 tu tak tau nak buat apa..

Saya berhenti kerja sebab sambung belajar
Quote mujer_in_espejo 1-8-2017 07:33 PM
yg penting happy...
Quote kukukatablog 1-8-2017 07:53 PM
bagi aku orang x bahagia ni jenis x cukup2 duit,
keje meminjam jer,
nak bermewah2 dengan cara short cut....
pastu x nak bayar hutang,
pastu still muka tebal....
Quote EncikRhoma 1-8-2017 08:26 PM
ye ye je 1 kes bunuh diri dalam masa 2 hari kat malaysia. Mana dapat statistik?
Quote moocoww 1-8-2017 08:56 PM
prettyuglybabe replied at 1-8-2017 05:38 PM
yang penting, gaji sikit jangan menggatal nak buat komitment melampau..

Ai setuju dgn sis
Quote tengah_bosan 1-8-2017 10:18 PM
masing2 ada rezeki yg sendiri.
Kadang2 jeles dgn kawan2 yg bergaji besar 5 ke 7k..
Aku ni  tatau la sempat catch up ke idok...
Hahahaha.

Quote ShiningStars 1-8-2017 10:28 PM
Asalkan kta gembira dgn kerja kita mmg xde masalah
Quote Kangkung1M 2-8-2017 01:40 AM
jerukkedondong replied at 1-8-2017 05:55 AM
Sebelum msuk dunia pekerjaan niat kena betul..nak bantu mak ayah...nk selesaikn utang ptptn...nk bel ...

setiap perkara atau amalan yg kita lakukan, yg pertama sekali niatkan ia untuk dpt keredhaan Allah..kemudian barulah niat utk manusia pula

Quote Madel 2-8-2017 06:37 AM
Lepas abis SPM kerja jadi salesgirl jual telefon kat Giant..
Gaji pokok RM800 aje..tpi pernah dpt komisen sampai rm4k..gembira nya rasa hati.
Sebab pergi balik kerja ibu yg hantar..makan pun ibu hantar..so duit gaji + komisen tak luak pun..kasi ATM card suruh ibu pegang, ikut suka la dia nak buat apa dgn duit gaji aku tu.
Hari2 happy je gi kerja..kawan2 sekerja pun best..kepala giler2 even majoriti semua cina..
Boss n wife dia baik giler..CNY kasi angpau..bonus 2bln gaji.annual dinner paling best sbb ada cabutan bertuah..hadiah yg boss sediakan mmg mahal3 gile..siap ada hadiah emas lagi..setiap kali tu la aku tak pernah balik tngan kosong...
Ada company holiday lagi..tpi aku cuma dpt join 2x sebelum berhenti sambung belajar..dapat pergi Pulau Tioman dgn Sunway Lagoon..sedih tak dpt join gi Korea n Thailand
Itu pekerjaan paling terkesan dlm hidup aku..
Quote d_dalia 2-8-2017 08:03 AM
Edited by d_dalia at 2-8-2017 08:04 AM

setia..start kerja sini lepas habis belajar..masa tu belum convo sampai la ni dekat 10tahun..walau mcm2 dugaan dan cabaran..alhamdulillah

Quote LautBiru52 2-8-2017 08:20 AM
bagi aku kunci utamanya ikhlas..bila kita ikhlas buat keje semuanya jadi ok..bab gaji tu pertama skali jgn lupa bagi mak ayah sikit..berkat tu yg kita nak..walaupun gaji tu sikit insyaallah cukup..kadang-kadang mcm tak luak pulak
Quote kerunai 2-8-2017 08:33 AM
melayu masih dgn mentaliti makan gaji

study hard - get good grades - go to the best school and university - get a 'good job' / 'mediocre job' ... be enslave for 30 years ... retire poor

go figure
Quote chinta89 2-8-2017 08:36 AM
apepun kije kite, kalau kite happy, InsyaAllah kte rse semua cukup. kedua, jgn nk bermewah melebihi kemampuan.
Quote ctsueraya 2-8-2017 09:05 AM
setuju dengan posting di atas, tertakhluk pada minat dan sebab masing2 dalam cari rezeki ni
kalau gaji mahal tapi masa  terbatas + sampai abaikan keluarga dan kawan agak tak patut juga ye dak?
yang penting jangan kita perjudikan hidup kita sambai sanggup bunuh diri sebab kerja
kene hargai hidup ini
tapi semua ada pro kontra dalam kerja ye dak...mana ada yang perfecto ala2 dongeng gituh
maka bersyukurlah

#sissyukuradakeje

Lihat semua komen(36)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 09:24 PM GMT+8 , Processed in 0.076965 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top