CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

6 Anggota Abu Sayyaf Dibunuh, Termasuk Dalang Culik & Bunuh Warga Asing Di Filipina

13-4-2017 11:33 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6423| Komen: 28

Description: Pemimpin kanan kumpulan Abu Sayyaf yang mendalangi kegiatan penculikan dan pembunuhan warga asing di Filipina merupakan antara anggota kumpulan militan itu yang dibunuh dalam pertempuran dengan pasuka ...
Pemimpin kanan kumpulan Abu Sayyaf yang mendalangi kegiatan penculikan dan pembunuhan warga asing di Filipina merupakan antara anggota kumpulan militan itu yang dibunuh dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan kerajaan, Selasa lalu.


Memetik laporan The Freeman, mayat Muamar Askali atau lebih dikenali sebagai Abu Rami adalah antara seorang daripada enam anggota militan yang dikenal pasti oleh pasukan keselamatan selepas satu pertempuran di Pulau Bohol itu.

sumber foto: www.philstar.com

Ketua Turus Tentera Filipina, Jeneral Eduardo Ano menyifatkan Abu Rami sebagai pemimpin pelapis Abu Sayyaf yang bertanggungjawab melakukan kekejaman menerusi kegiatan peras ugut, lanun dan penculikan untuk tujuan mendapatkan wang tebusan khasnya di selatan negara ini.

Abu Rami turut didakwa merancang penculikan sepasang kekasih warga Jerman di perairan Sabah pada bulan April 2014 dengan ke-dua-dua tebusan dibebaskan enam bulan kemudian selepas menerima wang tebusan berjumlah kira-kira AS$5 juta (RM22.1 juta).

Terdahulu, pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) dan Austra-lia memberi amaran kepada rakyat mereka selepas terdapat maklumat kumpulan pengganas mungkin melakukan penculikan di kawasan tersebut.- CARI

sumber foto: www.philstar.com


21

Bagus
8

Marah
23

Terkejut
13

Sedih
25

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (111 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote tripleid 12-4-2017 05:07 PM
Edited by tripleid at 12-4-2017 05:24 PM

grup abu sayyaf ni mcm isis jgk agenda cia yahuudi nak burukkan isle kan?

mustahil org islam jd teroris  sembelih org mcm abu sayaf ni.dorg ni pkai topeng muka org islam,klau pecat topeng tu mesti muka yahudi leknat
Quote CiliPadiSedap 12-4-2017 05:18 PM
tripleid replied at 12-4-2017 05:07 PM
grup abu sayyaf ni mcm isis jgk agenda cia yahuudi nak burukkan isle kan?

kadang2 bukan sebab burukan islam, tp sbb ekonomi kuasa pengaruh.. afghanistan, iraq, hasil minyak jual kt blackmarket yg beli kroni2 amerika tiada pun artikel utusan, harakah keluarkan?

kesimpulan setiap peperangan ada matlamat.. abu sayyaf tu buah catur kuasa2 besar atau org2 kaya.. kes syria amerika support pemberontak provide duit senjata.. russia china iran support gov syria.. jadi rakyat syria dan gov hanya catur2 kuasa besar..

kalau tak kena cara boleh jadi perang dunia ketiga.. akak dh insuranskan nyawa akak kalau jadi perang dunia ketiga family akak dpt 8 angka us dollar akak subscribe tafakur insurans
Quote tripleid 12-4-2017 05:29 PM
CiliPadiSedap replied at 12-4-2017 05:18 PM
kadang2 bukan sebab burukan islam, tp sbb ekonomi kuasa pengaruh.. afghanistan, iraq, hasil  ...

ummah kospirashit dok canang ww3 ni since zaman tuk kadok lg tp jadinya tak jgk
penat tunggu hokey!
Quote CiliPadiSedap 12-4-2017 05:54 PM
tripleid replied at 12-4-2017 05:29 PM
ummah kospirashit dok canang ww3 ni since zaman tuk kadok lg tp jadinya tak jgk
penat tunggu ho ...

minyak naik 20sen ke semalam? ke khabar angin je?
Quote sebu1 12-4-2017 06:09 PM
Elok pun mati:zz
Quote dodolgemok 12-4-2017 06:23 PM
Selayaknya meninggal
Quote pulauturtle 12-4-2017 06:26 PM
bagus terrorist islam dilenyapkan.

ramai islam terpendam usa bunuh terrorist brotherhood ni...dan tak berani mengaku brother ni...kesian
Quote ultra78 12-4-2017 06:34 PM
Kisar mayat ni dengan bangkai babi. Lepas tu bakar. Abu mayat pula dicampak dalam tangki najis.Sumbat tangki najis tu dengan sampah. Bakar pula sampah tu
Quote white_musk 12-4-2017 06:36 PM
Kenapa diorang ni suka guna nama Abu Abu..
Quote cHimo 12-4-2017 08:08 PM
Baguslah kurang seekor ketua setan kat bumi.. Bom bagi hancur jaa mayat hanjeng kurap tuh :
Quote airfilterkotor 12-4-2017 08:23 PM
Ekceli, Abu Sayap ni ada berapa orang ketua...?
Yang dulu pun rasanya ketua jugak. Yang ni pun ketua jugak.
Quote zamnie 12-4-2017 08:31 PM
Semua dlm nih ketua kottt...
Quote FOTHER-MUCKER 12-4-2017 08:39 PM
Who are Abu Sayyaf, when was the jihadi terrorist group founded, who is their leader and are they part of Isis?

Who are Abu Sayyaf?

Abu Sayyaf is an Islamic fundamentalist terror group, based in the Philippines.

It was founded in 1991 and is based around the southwestern area of the Philippines which has been blighted by terror attacks.

Muslim groups in the area – known as The Moro – have been fighting for the area to become an independent Islamic province for decades.

While the terror group work in the area and carry out assassinations and kidnappings, as well as bombings, the US State Department say that “the goals of the group appear to have vacillated over time between criminal objectives and a more ideological intent”.

Who leads them, and are they a part of Isis?

The group has been led since 2007 by Isnilon Totoni Hapilon.

On July 23, 2014, the leader pledged his allegiance to Abu Bakr al-Baghdadi, the leader of Isis.

In January Isis acknowledged him as a member.

Since then, their kidnapping and terror operations have all been carried out under the Isis banner.

Why did they kill Kantner?

Philippine officials said they received reports Kantner was murdered at 3.30pm local time on Sunday by the Islamic terror group.

The sailor was abducted from his yacht in the Philippines on November 6.

Abu Sayyaf demanded a ransom of 30 million pesos – £485,264 – for his release, and such operations are predominantly how the group funds itself.

Jurgen was seen asking the German embassy for help in a video released on February 14.

The group said they would kill the hostage if their demands were not met by Sunday at 9am.

The beheading video was shared by the militancy-monitoring group SITE. Jurgen’s wife Sabine Merz was killed by the militants who abducted her husband.

She was found naked by investigators who say she was shot on board their yacht.
Quote naina 12-4-2017 08:40 PM
bgs. memang patut mati. tp menjadi persoalan aku adalah adakah selepas ketua mereka mati ni maka kumpulan mereka juga akan mereput?
Quote green~tea 13-4-2017 12:39 PM
regardless of what your belief is, killing other people is RUTHLESS.. bagus laa dah mamposss mamat ni... hope more to come.. kasi pupus suluk jahat tu
Quote Simunggu 13-4-2017 02:12 PM
CiliPadiSedap replied at 12-4-2017 05:18 PM
kadang2 bukan sebab burukan islam, tp sbb ekonomi kuasa pengaruh.. afghanistan, iraq, hasil  ...

jangan takut 100% mustahil WW3 berlaku sehingga kiamat...mereka semua pun tak ada telor nak berperang..pakai dron berani lah...kalau masing masing ada nuklear tak ada yg berani start...
Quote CiliPadiSedap 13-4-2017 03:17 PM
Simunggu replied at 13-4-2017 02:12 PM
jangan takut 100% mustahil WW3 berlaku sehingga kiamat...mereka semua pun tak ada telor nak berper ...

kalau berlaku perang nuklear akak nasihatkan kita semua lari dalam telaga perigi masing2.. pastikan telaga perigi tu xdalam airnya.. kalau dalam takut lemas ..

kolong bawah rumah parit orang especialy di johor banyak kawasan parit (parit sakai, parit raja, parit pnorogol,parit tempe,parit kassim)tentu ada kolong besar.. jadi situ boleh guna sorok andai berlaku perang nuklear..untunglah org johor dh ada shelter nuklear

kt kl kita lari masuk smart tunnel dan sungai klang je.. pandai2 lah mereput dalam tu.. akak kagum negara2 yang fikir panjang dengan wujudkan shelter perang..



Quote cheergirlz 13-4-2017 05:14 PM
kurg dh sorg geng pemberontak...
Quote cheergirlz 13-4-2017 05:17 PM
CiliPadiSedap replied at 12-4-2017 05:54 PM
minyak naik 20sen ke semalam? ke khabar angin je?

btol laa naik..cuma org x sdar...8sen klu x clap...kn dlu dh d war2kn tiap2 mggu update hrga syiling...klu setiap mggu hrga naik...berhuhuhuhuhu laa kiter..

Lihat semua komen(28)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-5-2023 07:56 PM GMT+8 , Processed in 0.102891 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top