CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Lelaki Nepal Ini Buat Delivery Makanan, Dapat RM26 Ribu Sebulan

13-4-2017 01:07 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 12871| Komen: 76|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Kalau terpandang sahaja warga asing melintas di hadapan mata, pasti perkara pertama terlintas di fikiran adalah lekeh, busuk dan pelbagai perkara negatif yang lain bermain di minda.
Kalau terpandang sahaja warga asing melintas di hadapan mata, pasti perkara pertama terlintas di fikiran adalah lekeh, busuk dan pelbagai perkara negatif yang lain bermain di minda.

Golongan ini selalunya dipandang hina kerana kebanyakan mereka hanyalah buruh kasar. Namun pernahkah anda terfikir berapa pendapatan yang mereka perolehi agaknya?

RM26,000 sebulan? Ya, itulah jumlah pendapatan seorang warga Nepal bernama Suren yang menetap di negara kita, Malaysia.

Suren (berbaju putih), Foto: FB Izzat Ismail

Kisah kehidupannya ini dikongsi oleh seorang pengguna Facebook yang menggunakan nama Izzat Ismail.

Rahsianya mudah iaitu bijak mengambil peluang yang ada di depan mata.


Menurut perkongsian, Suren dahulunya adalah pekerja kilang namun dia melihat potensi perniagaan apabila melihat ramai warga Nepal di sini.

Jadi inilah langkah luar biasa yang dilakukan Suren sehingga membolehkan dia hidup senang lenang di sini iaitu dengan membuka bisnes kedai makan.

Kata-kata keramat Suren, "Hei kawan, kirja dengan worang (makan gaji), hujung bulan ngam ngam bilanja duiy habis. Miniaga bulih untung la."
Kagum, marah, iri hati, mana satu agaknya perasaan pembaca saat mengetahui rahsia kejayaan pemuda yang bernama Suren ini? Ini pendapat netizen.

Jadikan kisah ini sebagai inspirasi buat anda. Bayangkan sahaja warga Nepal boleh berjaya seperti ini.

Mengapa tidak kita yang sememangnya lahir di bumi bertuah ini. Ayuh, berhenti beri alasan, mari mula berusaha dengan lebih keras lagi. -CARI
19

Bagus
18

Marah
17

Terkejut
8

Sedih
8

Lawak
24

Bosan

Friends Rank (94 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote AlienGurlz 13-4-2017 01:21 PM
Kenapa kena ada disclaimer tu?
Quote pearl.silver 13-4-2017 01:21 PM
Rm7.30 sehari 2 meal.
1 meal lebih kurang rm3.60
Adakah dia jamu kawan2 nepal dia nasi ngn kuah dal aja?
Quote Themilo 13-4-2017 01:24 PM
i pernah ambik rider sorang lelaki Nepal. Kisah yang sama la, buat bisnes kedai makan. heols dalam perancangan nak bukak sebuah lagi branch. Tiap-tiap bulan hantar balik Nepal RM4000. Modal nak take over sebuah lagi restoran, dalam RM20k.

semuanya cash. cash dekkkk...
Quote iusedtolikeyou 13-4-2017 01:29 PM
Tu nampak part masa dah senang.
Part masa susah tak nampak, tak dicerita.
Nak kena masak, cari bahan, hantar brg sebelum mampu gaji pekerja.
Yang part masa susah ni la orang kita tak berapa suka.
Lagi2 masa kita kat bawah ni macam2 dikejinya orang sekeliling.
Bazir duit simpanan la, gaji tak cukup ke nak buat bisnes lagi.
3 tahun sementara nak kukuh memang seksa.
Rata2 buat bisnes terus berangan nak part yang senang.
Sebab tu bisnes tak sampai setahun melingkup.
Quote lkick2113 13-4-2017 01:29 PM
Orang kita pandang negara ni jijik. Org luar pandang negara ni lubuk emas
Quote alieyrina 13-4-2017 01:41 PM
Income tax kena byr tak..
Quote tayam 13-4-2017 01:42 PM
mak aih..masuknya
Quote krustykrab 13-4-2017 01:53 PM
Edited by krustykrab at 13-4-2017 02:18 PM

Ok... #lhdn #immigrationmalaysia  take note!

Quote Leo_Gurlz 13-4-2017 01:55 PM
sebab nepal nih bijak mencari peluang & usaha nak berjaya. Apa ponn rezeki Allah
Quote kentel 13-4-2017 01:58 PM
dia da ade target audience dia..hmmm
Quote matchstick 13-4-2017 02:07 PM
26k bukan nett income kan..dh tolak modal bahan masak, gaji pekerja, transportation cost, tggl bpa ribu..
Quote chinta89 13-4-2017 02:16 PM
matchstick replied at 13-4-2017 02:07 PM
26k bukan nett income kan..dh tolak modal bahan masak, gaji pekerja, transportation cost, tggl bpa r ...

btl tu. belum tolak ape2 lagi kan.
Quote AbukRokok 13-4-2017 02:17 PM
dia dah ada niche tertumpu untungla
Quote AbukRokok 13-4-2017 02:20 PM
nak masak sendri skg pun kos makin mahal
ok gak klu ada yang sediakan servis delivery makanan 2 kali sehari setiapn hari... RM200 je
xyah masak...xyah makan luar
Quote imransulaiman 13-4-2017 02:25 PM
Aku ada kenal seorang abang ni buat kerja food delivery juga. Dia supply makan untuk pekerja bangunan...deal terus dengan kontraktor - pakej nasi bungkus sahaja. Dia deal dengan gerai harga RM3.00, jual kat kontraktor RM5.00 satu tapau. Dia cover 5 construction. Abang tu drive van buruk je. Tapi masyuuuuuk...!!
Quote ajinomotonosuga 13-4-2017 02:30 PM
Soooooooooo????
Quote paz 13-4-2017 02:36 PM
Bagus Nepal ni
Quote emmet_23 13-4-2017 02:39 PM
pearl.silver replied at 13-4-2017 01:21 PM
Rm7.30 sehari 2 meal.
1 meal lebih kurang rm3.60
Adakah dia jamu kawan2 nepal dia nasi ngn kuah da ...

betul gak tuuu.. dgn RM3.60 apa jer yg boleh makan skrg nih.

RM26,000 tu yg dia dpt belum tolak kos brg basah + kos2 lain + bayar gaji pekerja. So, untung bersih dia berapa sebulan sebenarnya?
Quote Artemesiaa 13-4-2017 02:48 PM
Contant dan pelanggan tetap dah sedia ada senang nak berjaya

Lihat semua komen(76)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-6-2024 03:44 PM GMT+8 , Processed in 0.052808 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top