CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Saya Keliru, Telur Ayam Perlu Basuh Atau Tidak Sebenarnya?

10-3-2017 06:57 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 10698| Komen: 51|Original author: Oleh: Adib ZA

Description: Perlu basuh telur ayam atau tidak? Persoalan ini sering bermain di minda para pengguna, betul tak?

Perlu basuh telur ayam atau tidak? Persoalan ini sering bermain di minda para pengguna, betul tak?

Ada pendapat mengatakan jika telur tidak dibasuh, ia seolah-olah tidak bersih dijadikan makanan dan sebaliknya. 

Sebenarnya, jawapannya terpulang kepada anda. Anda boleh sahaja membasuh telur ayam dan juga tidak. Namun, jika pentingkan kebersihan, sewajarnya ia dibasuh, namun ada SYARATNYA. 

Boleh baca tips di bawah selanjutnya. Moga bermanfaat ya!


1. Jangan basuh telur ayam sehingga anda benar-benar ingin memasaknya. Ini kerana ketika anda membasuh telur tersebut, lapisan yang melindungi udara dan bakteria akan turut hilang. 


2. Telur ayam yang tidak dibasuh boleh kekal segar selama 2 minggu tanpa disimpan dalam peti sejuk. 

3. Telur ayam kekal segar selama 3 bulan dan lebih di dalam peti sejuk jika ia tidak dibasuh. 

4. Jika anda masih ingin membasuh telur ayam yang dibeli kerana ada kotoran, guna air suam dan perlu dimasak dalam masa terdekat. (tak boleh simpan lama)

Foto: Carian Internet
5. Telur ayam yang dibasuh, jika disimpan dalam peti sejuk ia akan bertahan selama 2 bulan namun memiliki rasa yang kurang segar berbanding telur yang tidak dibasuh dalam tempoh yang sama. 

6. Kesimpulannya, anda digalakkan membasuh telur ayam sejurus sebelum memasaknya. Jika tidak, elok simpan tanpa ia dibasuh agar lebih segar dan tahan lama. Terjawab ya persoalan? - CARI 
12

Bagus
14

Marah
30

Terkejut
21

Sedih
17

Lawak
30

Bosan

Friends Rank (124 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote CiliPadiSedap 10-3-2017 07:46 PM
ada telur mmg untuk dikepit jee..  
Quote Jorja 10-3-2017 10:22 PM
Pernah dengar customer kena marah dengan penjual burger bila customer minta basuh dulu telur tu yg ada sisa najis : tarak common sense punya orang tu pun nak marah
Quote Leo_Gurlz 10-3-2017 10:36 PM
Nak guna baru basuh. Kotor sgt lahh guna tak basuh
Quote hdon 10-3-2017 10:54 PM
Aiol mmg sebelum masak telur baru basuh.. geli kalau tak basuh telur byk najis ayam
Quote zawara 10-3-2017 11:27 PM
Nk msk baru basuh
Quote WhiskeyScotch 11-3-2017 01:34 AM
No brainer of course basuh!
Quote bungarose 11-3-2017 03:00 AM
Mestiler basuh
Quote missinpiece 11-3-2017 03:28 AM
Me kadang geli simpan telur yg berlemuih ngn tahi ayam kering tu. Gatal je tangan nk basuh lepas beli. Pas ni kena cari yg bersih sikitla condition, time nk guna baru basuh
Quote drivethru 11-3-2017 09:02 AM
Kalau nak simpan dlm peti sejuk mmg basuh dulu. Kalau letak kat luar, nak guna baru basuh.

Nak tanya satu benda. Daging cincang ramly/azmi, korang basuh dulu x sebelum guna. Atau terus guna jer. Konpius betul la aku.
Quote krustykrab 11-3-2017 10:26 AM
No 5 tu x betul, sb aku prnhbuat, esok nya nk gunadah busuk telur
Quote moocoww 11-3-2017 11:48 AM
Ai basuh dulu lpas tu simpan dlm peti sejuk
Quote susukambingbest 11-3-2017 04:13 PM
drivethru replied at 11-3-2017 09:02 AM
Kalau nak simpan dlm peti sejuk mmg basuh dulu. Kalau letak kat luar, nak guna baru basuh.

Nak ta ...

bagus chuol tnya soaln ni. i basuh dulu sllunya org xbsuh pun aku tgok. i basuh sbb tgok darah bnyk sgt kluar. satu lg, kacang tanah. ada org xbasuh sbb katanya sangai tnpa mnyk n buang kulit luar. tp kulit tu xde la tggl smua. korang basuh x?

telur aku mmg basuh n letak dlm peti.
Quote shara154 12-3-2017 12:25 PM
drivethru replied at 11-3-2017 09:02 AM
Kalau nak simpan dlm peti sejuk mmg basuh dulu. Kalau letak kat luar, nak guna baru basuh.

Nak ta ...

Selalu rinse je letak dalam tapis baru masuk dlm kuali
Quote Mary_jane 12-3-2017 07:22 PM
Dah alang- alang tu nak tanya gak la, ikan bilis basuh tak sebelum goreng?
Quote Kak-Leen 13-3-2017 04:28 AM
Akak basuh je telur ayam yg baru dibeli dan letak dlm fridge.
Ayam/daging cincang Ramly tu pun akak basuh bertapis dulu sblm guna.
Ikan bilis pun basuh dgn air laluan ( buka air pipe dan basuh terus bertapis) juga sblm digoreng.
Quote evlinne 13-3-2017 06:27 AM
Mary_jane replied at 12-3-2017 07:22 PM
Dah alang- alang tu nak tanya gak la, ikan bilis basuh tak sebelum goreng?

Basuh. Udang kering pun sama
Quote evlinne 13-3-2017 06:29 AM
Kenapa mat saleh kdg2 kupas bawang putih, merah, holland then tak basuh
Quote felinecat 13-3-2017 09:21 AM
ak prnah buat, basuh tulur, lepas tu letak kt luar, habis tumbuh fungus pade kulit telur...lepas tu xbasuh, nak guna baru basuh
Quote talapia 13-3-2017 10:39 AM
biasa aku lepas shopping je memang basuh terus semua telur ayam tu.. tapi basuh kosong ajela.. takdela bersabun bagai. just make sure takde najis2 melekat.. pastu nak simpan kt luar ke.. kat fridge ke.. tak jadi masalah.. bknnya aku simpan sampai 2 bulan pon...  abis2 2 minggu sure dah abis. sebab tu aku beli yg 15 biji or 10 biji aje.. takde nya nak beli 1 papan.

lagi satu.. dengan taik2 ayam melekat kt telur tu terus nak simpan dlm fridge? eeeeuuuuwwwww

Lihat semua komen(51)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 09:41 AM GMT+8 , Processed in 0.088595 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top