CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Merkuri Tertumpah Akibat Termometer Pecah, UIA Kuantan Cemas

1-11-2016 10:12 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9073| Komen: 28

Description: Enam anggota bomba dikejarkan ke Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Indera Mahkota di Kuantan untuk melakukan kerja-kerja pembersihan pencemaran merkuri selepas termometer yang dipegang oleh seorang ...

sumber foto: https://pbs.twimg.com


Memetik laporan Bernama, enam anggota bomba dikejarkan ke Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Indera Mahkota di Kuantan untuk melakukan kerja-kerja pembersihan pencemaran merkuri selepas termometer yang dipegang oleh seorang petugas fakulti itu terjatuh lalu pecah kelmarin.

Menurut Pegawai Kanan Operasi Bomba dan Penyelamat Indera Mahkota, Mohd Hilmi Kashfi Mat Zali, kejadian jam 12.22 tengah hari itu menyebabkan timbul susasana panik dan cemas dalam kalangan petugas fakulti perubatan berkenaan sebelum bertindak menghubungi bomba.

"Operasi mengambil masa lebih dua jam dan bilik perubatan itu kembali beroperasi seperti biasa bermula jam 2 petang." 

Sebaik tiba di tempat kejadian, pihak bomba dengan menggunakan peralatan khas yang disediakan oleh UIA telah bertindak membersihkan tumpahan merkuri itu dengan menggunakan bahan peluntur. 


Kemudian termometer yang pecah itu disimpan dalam bekas tertutup bagi memastikan tiada lagi bahan itu mengalir.

Difahamkan, tiada petugas universiti berkenaan yang cedera dalam kejadian itu.- CARI


32

Bagus
38

Marah
61

Terkejut
28

Sedih
28

Lawak
38

Bosan

Friends Rank (225 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Star_el 1-11-2016 10:13 AM
Besar ke termometernya? Tp serius kena panggil bomba?
Kat lab aku dulu, lab assistant tu yg clearkan.
Quote zulka 1-11-2016 10:41 AM
bahaya ke benda tu?
Quote epullipan 1-11-2016 10:42 AM
apa yang bahaya sampai kene panggil abang bomba i love you tu,serius tak paham.boleh explain tak?kalau terbiar camtu apa akan jadi?boleh meletup ke
Quote fish 1-11-2016 10:43 AM
Edited by fish at 1-11-2016 10:46 AM

merkuri tu... mmg bahaya
kalau pecah/tertumpah mmg kena panggil bomba
kalau terdedah, boleh sesak nafas, boleh sbbkan masalah saraf, mcm2 laa...
pendek kata boleh mengancam nyawa gitu
Quote cmf_conan 1-11-2016 10:49 AM
Just how dangerous is mercury, anyway?
With talks underway in Geneva on plans to ban the use of the poisonous substance mercury, you might be surprised to read that it's technically safe to drink - although you shouldn't try it at home.

People tend to associate mercury with its silvery liquid form - perhaps found in old thermometers. It was also used in electrical switches or relays that were built into machines until the mid-20th century, and it can be found in florescent lamps and even newer energy saving lamps.
  This liquid form of mercury is especially dangerous because it vaporizes at room temperature. And when it vaporizes, it fills the air with tiny, invisible mercury atoms that are both scentless and soluble in oils or fats.
  If mercury vapor is inhaled, it is easily absorbed by the body, where it first gets into the lungs and from there into the blood and the brain. The nerve poison can cause sleep disorders, agitation, and paralysis.
  
Mercury is no longer used in thermometers but was once very common

  Exposure to it can cause the neurological disorder erethism mercurialis - with at least one observable symptom, according to Thomas Gebel, a toxicologist at Germany's Federal Institute for Occupational Health and Safety in Dortmund.
  "There are historically documented cases that describe how people's handwriting changed. They start to skid off at the end of the line and can't write straight," Gebel says.

  Vapor is the most dangerous
Even a simple thing such as a broken thermometer can lead to mercury poisoning. It can be particularly dangerous in a children's playroom if liquid mercury seeps into cracks and corners and is left undisturbed to vaporize.
  "It's not like with hot water - water vaporizes and is gone. But mercury vaporizes more slowly, it can take days or weeks, and could be inhaled over a longer period of time," says Gebel.
  
Some energy saving lamps are also considered to contain dangerous levels of mercury

  Jochen Flasbarth, president of Germany's Federal Environment Agency, says children in some developing countries often expose themselves to the risks by disassembling florescent lamps and energy saving lamps to get at the metal inside.
  "They just break open the lamps," recalls Flasbarth of a visit to India, "And the vaporized mercury ends up in their homes."
  It can take weeks for the symptoms from mercury poisoning to clear up.

  Fertility threat
  In addition to liquid mercury, mercury salts and compounds are also dangerous, especially when they get into water systems through industrial waste.
  "We've long known that mercury can accumulate in algae and fish," says Gebel. "No matter which mercury compound you introduce to the water, the mercury always comes back to us via things like seafood - and that in a concentrated form."
  Mercury poisoning via heavily contaminated seafood and fish can harm a person's fertility as well as threaten their nervous system.
  But while mercury is generally considered highly poisonous, doctors in the late 19th century gave patients significant amounts of the element to treat intestinal obstructions.
  "Drinking mercury has a laxative effect," explains the toxicologist Gebel. "Its density cleans the intestine wonderfully."
  The effect is completely different when mercury is inhaled. As a vapor, the mercury is inhaled as individual atoms and quickly absorbed by the lungs where its poisonous effects begin to develop.
  If, however, you drink mercury, hardly any of it stays in the system - most of it exits the body once it has performed its function.
  "Taken orally, without inhaling, there's almost no risk," says Gebel.
  But you really shouldn't try drinking mercury - most of the patients in the 19th century didn't survive. It's all too easy to inhale mercury unintentionally along the way.

>>>http://www.dw.com/en/just-how-da ... y-anyway/a-16522491

Quote Star_el 1-11-2016 11:13 AM
fish replied at 1-11-2016 10:43 AM
merkuri tu... mmg bahaya
kalau pecah/tertumpah mmg kena panggil bomba
kalau terdedah, boleh sesak  ...

yep, tapi amaun dalam termometer bukan banyak sgt pun kan?
Cuma pelik sbb dulu dalam beberapa lab yg aku pernah belajar/kerja pun mmg adala kes terpecah termometer ni, tapi takde sampai panggil bomba since lab sepatutnya ada safe material handling procedure. Tu pelik.
Quote Aiira 1-11-2016 11:34 AM
Kes termometer pecah dekat UIA panggil bomba je ke?

Sebabnya hari tu kecoh dekat FB, ada seorang nurse yang menjaga pesakit dekat rumah seorang pesakit ni terpecahkan termometer kaca yang normal tu dan tentulah merkuri tu terkeluar sekali, siap buat laporan kepada pihak hospital. Tak lama lepas tu (dalam hari yg sama), pihak polis, hospital dan bomba datang ke rumah pesakit tu siap buat pembersihan dan kuarantin rumah tu sehingga dah dikenalpasti tiada sisa merkuri yang tinggal. Fyi, pegawai yang membersihkan rumah tu siap pakai suit putih (ala-ala astronaut) untuk situasi hazardous tu.

Bila baca tu, bahaya juga merkuri tu.
Selama ni tak pernah pula kat Malaysia ni nampak keadaan serius macam tu. Mungkin kita tak diberi pendedahan keselamatan dan health & safety di rumah. Di tempat construction sites ada sbb ada safety officers yg tolong check and inspect.
Quote mesmerize 1-11-2016 11:37 AM
masa form 4 dulu aku penah gak pecahkan termometer kat lab biology..
cikgu aku ambik n buat derk je pastu
Quote batmana 1-11-2016 11:46 AM
nah, satu botol merkuri.


https://www.youtube.com/watch?v=GvVaaZ21C44
[youtube]GvVaaZ21C44[/youtube]
Quote pusak_lanji 1-11-2016 12:59 PM
aku kat sekolah dulu pernah pecahkan termometer...hehehheehe...tapi mmg xpanggil bomba lah..sebab xtau...
yela..mase tu mane ade viral mcm ni...so kita cuci jer lah area yg pecah tu...
Quote mongoose_kidz 1-11-2016 01:07 PM
klau termometer biasa tu kecik je mercury dia...klau pecah memang setitik je kluar..tp mmg dia mcm lari2 gitu..dia mcm xlekat ngan semua bnda.aku sure kat hosp hari2 kot termometer pecah..
Quote caprut 1-11-2016 01:13 PM
mongoose_kidz replied at 1-11-2016 01:07 PM
klau termometer biasa tu kecik je mercury dia...klau pecah memang setitik je kluar..tp mmg dia mcm l ...

dkt klinik or hospital da dilarang pki termometer ni ngn bp manual. check bp pakai yg auto dan staff kena beli srndri termometer sndri yg kluar bacaan nombor tu
Quote Peya 1-11-2016 01:25 PM
Yg produk2 kosmetik tempatan, indon n filipina yg byk merkuri korang x takut kah? Nak puteh mcm qu puteh tu. Ntah byk mana merkuri dlm tu.
Quote ninnakarinna 1-11-2016 01:30 PM
Hoax je lah keracunan mercury ni. Malu la abang bomba x tau ke hazard mana yg priority.  Stakat sbatang mercury tu. Tabur sulfur je. Sapu2 gi tanam dlm tanah.

Bawa2 la membaca jurnal2 sains. Pure mercury jauh lebih selamat dr sebatian mercury. Ada beza ye.

http://www.poison.org/articles/2015-dec/thermometer
Quote kemaruk 1-11-2016 01:33 PM
Yang bangkem tau freddie mercury memang legend
Quote mongoose_kidz 1-11-2016 01:37 PM
caprut replied at 1-11-2016 01:13 PM
dkt klinik or hospital da dilarang pki termometer ni ngn bp manual. check bp pakai yg auto dan sta ...

aik..sejak bila pulak ye.
sbb klau kat wad kan kalau bp x ok mmg last2 dr akn request guna bp manual la..sbb lebih accurate
sama gak ngan termometer..mcm2 brand nk2 cap ayam punya lagi la mcm2 suhu boleh dpt...so lastnye akn guna yg kaca jugak
Quote caprut 1-11-2016 01:44 PM
mongoose_kidz replied at 1-11-2016 01:37 PM
aik..sejak bila pulak ye.
sbb klau kat wad kan kalau bp x ok mmg last2 dr akn request guna bp ma ...

mesin bp tu sehari rmai org gune. kdg2 mcm da rosak skit. pastu klo org gemok sgt cuff utk dorg tkde. slalu nye bp manual ni last skli klo bp tggi sgt takot mesin salah baca. bp manual still ada tp utk kes bp tggi jela tkot mesin salah baca . yg termometer mercury mmg tkde da. bru bbrp bulan da tk pki bnda2 mercury ni.
Quote atira 1-11-2016 01:48 PM
rasa zaman dulu kat sekolah semua buat dek je bila thermometer pecah merkuri terburai...
sendiri2 gi bersihkan..
Quote abangbikerz 1-11-2016 01:54 PM
Nasib baik tak jadi t1000 liquid metal terminator

Lihat semua komen(28)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-3-2024 06:39 AM GMT+8 , Processed in 0.220762 second(s), 63 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top