CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Cadangan Mensyaratkan Pengasuh Taska Perlu Ada Diploma- Rohani

12-10-2016 10:55 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 5820| Komen: 56

Description: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akan mensyaratkan semua pengasuh bagi Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska) perlu memiliki sekurang-kurangnya diploma dalam pengurusan pendidikan awa ...

sumber foto: http://www.thesundaily.my/


Bagi memastikan pengasuh mempunyai pengetahuan dan mencapai kualiti untuk mengasuh kanak-kanak di bawah umur tiga tahun, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bercadang akan mensyaratkan semua pengasuh bagi Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska) perlu memiliki sekurang-kurangnya diploma dalam pengurusan pendidikan awal kanak-kanak.

Menurut menterinya, Datuk Seri Rohani Abdul Karim, di negara maju, pengasuh kanak-kanak di bawah tiga tahun memang dilatih secara profesional dan tahap pendidikan minimum mereka mestilah diploma.

"Sebelum ini Kementerian Pendidikan telah membincangkan perkara ini, tetapi hanya melibatkan prasekolah. Kali ini kita mahu pengasuh Taska juga mempunyai diploma sebagai kelayakan utama."

 

Tegas beliau lagi, cadangan tersebut adalah usaha kerajaan untuk mendapatkan acuan terbaik dalam mendidik kanak-kanak di peringkat umur tiga tahun ke bawah agar negara kita dapat menghasilkan modal insan yang cemerlang.- CARI




13

Bagus
15

Marah
14

Terkejut
29

Sedih
20

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (104 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote OrenTheReturn 12-10-2016 12:06 AM
Tolong didik pengasuhhh ckp lembut2 dgn budak2 bukan tengking2 mcm pprt tak sekolah
Quote OrenTheReturn 12-10-2016 12:09 AM
Pompuan melayu yg keja pengasuh suka dera budak2,perangaiiiii bangsattttt terroristttt tetap terserlahhhh, pendera budak2 kat nursery rata2 pakaiiiii tudong kepammmm bungkoss kepala mcm shaithonnnnn perangaiiii
Quote OrenTheReturn 12-10-2016 12:15 AM
Bila tgk rupa pendera2 selama ni mcm mak2 anak sepulohhhhh sekali umo 30 lebihhhhhh jahh,  menangisssss dorg klu tgk Kak lisss kohkohkohhhh bukan saja perangaiiiiii hudohhhhh rupa pun hudohhhhhh mesti life dorg tak bestttt
Quote OrenTheReturn 12-10-2016 12:16 AM
Bangsattt2 ni kena dididik dulu lps tu baru dorg blh didik budak2
Quote vender 12-10-2016 12:21 AM
Korang ni do maki hamun ade kaji tak kenapa mcm tu jadinya? Semua ke pekerja taska yg buat cenggitu?

Pertama gaji pekerja taska ni dlm rm500 je sebulan...dgn buat kerja masak lagi, tolong kemas lagi, cuci berak lagi..buat kerja admin lagi, ada yg tolong mengajar lagi..

Kedua, diorg semua mostly budak je or after spm yg bukan ade intention pun nak kerja taska..kengkadang yg fail spm pun ade..lepas dpt kerja lain cabut. So masing2 takleh handle stress layan bebudak..
Quote OrenTheReturn 12-10-2016 12:22 AM
Kak mah punya Permata bagus, cuma unsur islamik perlu dimansuhkan atau sekurang2nya dikurangkan. Go Kak mahhh love u deepppp deeppppppp kohkoh
Quote vender 12-10-2016 12:23 AM
Yg handle taska kebanyakan mmg bukan org di dalam bidangnya..bagus jugak nak hired org diploma ni..ade ilmu sikit..better. Tapi kalau hired diorg dgn gaji rm1k sebulan jadahnya..baik diorg g kerja kilang je..
Quote OrenTheReturn 12-10-2016 12:28 AM
Alasan stresss gaji rendah keja bykk bukan justifikasi utk dera budakkkk :Buffy: Selalunya yg dera budak2 ni dah dewasa umur 30an rupa n badan mcm makcik2 umur nak cecah 50, perangai hudohhhh rupa pun hudohhhh, dgn budak yg tak berdaya pun nak aniaya, manusia shaithonnn
Quote OrenTheReturn 12-10-2016 12:28 AM
Alasan stresss gaji rendah keja bykk bukan justifikasi utk dera budakkkk :Buffy: Selalunya yg dera budak2 ni dah dewasa umur 30an rupa n badan mcm makcik2 umur nak cecah 50, perangai hudohhhh rupa pun hudohhhh, dgn budak yg tak berdaya pun nak aniaya, manusia shaithonnn
Quote OrenTheReturn 12-10-2016 12:57 AM
Acik2 pengasuhh kat rmh pun kena dididik jugak perangai kurang ajarr dorg pd budak2. Jenis acik2 low classs jaga anak org bila parents dtg ambik nak tanya sepatah dua psl anak sendiri mcm boboy mcm mana hari ni? Dia makan habis tak bla bla pun acik2 sundalllll ni punya mengumpattt psl parents sesama geng pengasuhhhh pprt group dorg mcm langitttt nak runtuhhhh....propesonalll sgt kan bangsat2 ni
Quote DARSITA 12-10-2016 01:01 AM
Apalah guna diploma kalau perangai asal si pengasuh tu 2 x 5 perangai setan?

Negara maju -  Parents pilih pengasuh yang ada:-
- Review yang tip top (pengalaman dua tiga tahun lebih )
- background check
-CPR/First Aid Training
- Mempunyai lesen berdaftar dgn kementerian


Negara maju juga menghukum pengasuh yang mendera dgn hukuman yang berat. Malaysia?


Quote OrenTheReturn 12-10-2016 01:05 AM
Ingat lagi pengasuhh yg ikat budak mcm binatang tu sbb dia nak keluar g somewhere tinggal budak tu terikat kaki tgn dlm rmh sorg2.....ya ampunnn bukannn saja perangaiiiii hudohhhh rupa pun hudohhhh, umur rupanya belum ceccahhh 40 rupa n badannn mcm mak org anak 10, takde apa yg elok.....siap imej syumullll bertudonggg kepammm perangaiiiii mcm bangsattttt lps tu menangisssss bila tembelanggg pecahhhh
Quote DARSITA 12-10-2016 01:09 AM
OrenTheReturn replied at 11-10-2016 09:05 AM
Ingat lagi pengasuhh yg ikat budak mcm binatang tu sbb dia nak keluar g somewhere tinggal budak tu t ...


Apa hukuman si malaon ni dapat? penjara satu tahun sahaja atau dibanned dari menjaga kanak kanak seumur hidup?

Quote OrenTheReturn 12-10-2016 01:15 AM
DARSITA replied at 12-10-2016 01:09 AM
Apa hukuman si malaon ni dapat? penjara satu tahun sahaja atau dibanned dari menjaga kanak kanak ...

Ntah tak ingat,tp masa polis bwk iring dia kat court dgn tgn bergari menangissss bukan main, menangisss sbb malu tu bukan sbb insafff.... dgn tudongg kepam busukkk dia tu, umur tak sampaii 40 tp rupa nmpk tua dah mcm nak monoposssssss, mungkin ini yg dikatakan muka takde nur kohkoh
Quote OrenTheReturn 12-10-2016 01:17 AM
Hanya manusia yg berhati jahatttttt saja yg sanggup dera n aniaya budak2. Budak2 takde keupayaan utk pertahankan diri sendiri..... bayangkan kejammm tak acikk2 sundallll pendera tu semua :
Quote mbhcsf 12-10-2016 01:20 AM
Edited by mbhcsf at 12-10-2016 01:23 AM

cool. bukan tu saje , malah patut juga bagi depa  pi training  kecemasan untuk kekanak and revise after 2 years.

buat macam NHS hired pekerja yg dalam sektor mental health  , paeds

sapa biasa apply license to attend tahulah kot, ada background check ups etc.
training itu ini.
diploma tu minimum je lah kot tapi better those with degressin psychology developmental, child care/ health ,  yg sezaman dengannya.


Quote OrenTheReturn 12-10-2016 01:24 AM
Hrp jkm buat sport check kat acik2 suni yg duk jaga anak org ramai2 dlm rmh tu.   Jennissss muka depan org nampak baikkk tudongg kepam bagaiiiiii...tp bila dia sorg2 dgn budakkkk perangaiiii bangsatt hati kejammm tu bukan main....manusia mcm ni adalahh shaithonnnn nirajimm sbb bila berdepan dgn pihak yg lemahhhh dia suka aniaya org dan akan tunjuk syumulllll depan manusia2 lain.
Quote OrenTheReturn 12-10-2016 01:28 AM
mbhcsf replied at 12-10-2016 01:20 AM
cool. bukan tu saje , malah patut juga bagi depa  pi training  kecemasan untuk kekanak and revise af ...

Ko tak nak suggest psl makanan berkhasiat utk budak? Lol segala burger daging cincang ntah apa lagi yg ko senaraikan hari tu beryyyy d london sgtttt kohkoh tahulah ko jakun dpt duduk london tp biarlah cadangan tu sesuai dgn masarakat setempattt
Quote OrenTheReturn 12-10-2016 01:32 AM
Apa jadi dgn pasangan terroristttttr malaysia yg didakwa di sweden dulu sbb dera anak2? Bangsatttt shalwati tu masih jd cikgu didik anak org ke? Azizull masih keja tourism ke, itu agaknya cara dia promote msia.

Lihat semua komen(56)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-11-2022 08:31 PM GMT+8 , Processed in 0.209581 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top