CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

ITP, Penyakit Darah Yang Kronik

26-5-2016 06:25 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 5528| Komen: 18

Description: Ada sesetengah orang mukanya nampak sihat, tapi bila tengok bahagian lengannya dan kaki bukan sahaja penuh dengan tompokan kemerahan malah ada yang keluar nanah.

Oleh : TS LOO



Ada sesetengah orang mukanya nampak sihat, tapi bila tengok bahagian lengannya dan kaki bukan sahaja penuh dengan tompokan kemerahan malah ada yang keluar nanah.


Ini menunjukkan individu terbabit sedang mengalami sejenis penyakit yang berbentuk ruam.

Nama medikalnya Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) atau Penyakit darah kronik.  

sumber foto: http://pic.pimg.tw/mulicia/


Walaupun jumlah sel darah merah bagi pesakit ITP adalah normal, tetapi apabila sel-sel plateletnya yang berfungsi untuk menutup luka semakin kurang, mereka akan mudah mengalami luka sehinggakan kadang-kala kelihatan bintik merah kecil di permukaan kulit.


Sementara itu, antibody yang dihasilkan penyakit ini bukan sahaja boleh memusnahkan platelet darah malah turut akan menjejaskan kepekatan darah. 

Selain itu, beberapa kes yang lain seperti pendarahan otak boleh membawa maut.


 

sumber foto: google image



SIMPTOM

1) Bintik-bintik merah pada kaki dan tangan

2) Sering mengalami ruam

3) Lebam kebiru-biruan selama beberapa hari

4) Hidung berdarah

5) Pendarahan pada gusi

6) Darah dalam urin atau najis

7) Luka yang lambat sembuh

8) Menstruasi yang berpanjangan

9) Keletihan



RAWATAN

1) Ambil ubat-ubatan untuk meningkatkan kadar platelet ke aras selamat agar pesakit dapat hidup normal

2) Sekitar 5% wanita hamil memiliki jumlah sel darah merah yang cukup rendah semasa kehamilan. Tetapi kondisi ini akan kembali normal setelah bersalin

3) Berhati-hati semasa melakukan kerja rumah

4) Mengawasi diet yang sihat




sumber info : http://www.alodokter.com/
15

Bagus
12

Marah
8

Terkejut
14

Sedih
13

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (75 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote FARRAZOOL 26-5-2016 11:23 PM
Good info...
Quote lissa 27-5-2016 06:47 AM
Dah type pjg2 ilag plak

Anak i ITP chronic. Peyakit ni rare, tapi ada je. Mostly pada kanak2. Dah hampir sethun anak i under treatment kat HPJ
Quote blackwidowbae 27-5-2016 10:19 AM
lissa replied at 27-5-2016 06:47 AM
Dah type pjg2 ilag plak

Anak i ITP chronic. Peyakit ni rare, tapi ada je. Mostly pada kanak2.  ...

Semoga anak chuolls cepat sembuhh, insyaAllah amiin
Quote cewekbopot 27-5-2016 11:49 AM
lissa replied at 27-5-2016 06:47 AM
Dah type pjg2 ilag plak

Anak i ITP chronic. Peyakit ni rare, tapi ada je. Mostly pada kanak2.  ...

baca artikel ni baru tau pasal penyakit ni...
semoga anak lissa cepat sembuh..
maaf nk tanye, penyakit ni ada ubat atau sembuh naturally?
Quote Super-M 27-5-2016 12:51 PM
Good info Tt..sm baru tahu
Quote ipes2 30-5-2016 04:20 PM
ITP ni takde cure, dan byk jugak relapse selepas lama nmpk cam ok. If ada intracranial bleed tu, half of cases are fatal. Walaubagaimanapun, ITP ni boleh dirawati walaupun tidak dapat di cure kan. Ramai juga yg just sembuh spontaneously. Byk jenis treatment Nye.. dan ini adalah tanda bahwa ia adalah penyakit yg complex.
ramai yg kena sekali dan nothing else happen
Quote FARRAZOOL 31-5-2016 08:00 PM
Quite scary
Quote Ipo 31-5-2016 11:19 PM
oh baru tahu pasal penyakit ni..
risau plak..saya ada tompok merah..macam  darah beku gitu...tapi 2-3 je la
tak sakit pun..

adakah itu dikira ITP?
Quote ipes2 1-6-2016 04:10 AM
Ipo replied at 31-5-2016 11:19 PM
oh baru tahu pasal penyakit ni..
risau plak..saya ada tompok merah..macam  darah beku gitu...tapi 2 ...

bukan gitu lah.. rash dia ialah petechial gitu.. google la petechiae tu camaner.. alah awak yg biasa dgn bact n viruses ni sure tau nyer
Quote Ipo 1-6-2016 11:34 AM
ipes2 replied at 1-6-2016 03:10 AM
bukan gitu lah.. rash dia ialah petechial gitu.. google la petechiae tu camaner.. alah awak yg bia ...



manalah tahu kan.....

nanti saya google..
Quote ipes2 1-6-2016 04:07 PM
Ipo replied at 1-6-2016 11:34 AM
manalah tahu kan.....

nanti saya google..

nanti sy bukak thread pendek pasal petechiae ni, ok?
Quote lissa 6-6-2016 05:15 PM
blackwidowbae replied at 27-5-2016 10:19 AM
Semoga anak chuolls cepat sembuhh, insyaAllah amiin

Tq..ameen. bulan puasa ni genao setahun dia kena. Kami positif dia akan sembuh..insyaallah
Quote lissa 6-6-2016 05:19 PM
cewekbopot replied at 27-5-2016 11:49 AM
baca artikel ni baru tau pasal penyakit ni...
semoga anak lissa cepat sembuh..
maaf nk tanye, pe ...

Tq..ameen gak. So far takde ubat. Anak i dah amik steroid, buat bone marrow, transfer ivig, platlet semua tu. Tapi sementara je. Sekarang kitaorg jaga je dia. Kalau x de bleeding berterusn or dia sakit teruk kat mana2 part tubuh diorg, kitaorg biarkan je. So far, dah lama tak nampak lebam teruk kat badan dia. Bleeding pun kt hidung skit2 n boleh stop sendiri.

Boleh baik sendiri terutama budak2. Tapi take time la.
Quote lissa 6-6-2016 05:21 PM
ipes2 replied at 30-5-2016 04:20 PM
ITP ni takde cure, dan byk jugak relapse selepas lama nmpk cam ok. If ada intracranial bleed tu, hal ...

Betul.  U doc ke? Or ada experiance ngan ITP  
Quote ipes2 8-6-2016 02:10 AM
lissa replied at 6-6-2016 05:21 PM
Betul.  U doc ke? Or ada experiance ngan ITP

Ya saya doctor. Experience dgn ITP sangat limited (Haematologists yg jaga depa), tetapi ianya penyakit yg penting dan doctors diajar tentang sakit ini didalam Medical schools dan perlu tahu untuk MRCP atau Masters programme. Saya hanya pernah jumpa patients yg pernah ada ITP je.
Quote lissa 15-6-2016 10:21 AM
Terima kasih Doc . Anak saya masih under paed lagi. Sejak anak sakit and teman dia kat hospital, sgt terharu dengan pengorbanan doktor2 dan juga nurse.

Sekarang ni platlet dia tengah rendah. So, ada lebam2 dan juga hidung berdarah. Tapi dia masih lagi budak yang aktif.
Quote cikcikebom 18-8-2016 05:00 PM
Great info
Quote Azuraamry88 1-8-2019 01:00 PM
lissa replied at 6-6-2016 05:19 PM
Tq..ameen gak. So far takde ubat. Anak i dah amik steroid, buat bone marrow, transfer ivig, platle ...

Bt bone merrow ok ke...anak sy bru dr nak bt bone merrow katanya nk taw punca penyakit...sb pletlet dia mula2 keluar wad mkn ubt naik 1ratus lebih lepsa behenti bg ubat smpy la ni drah dia jd24 mcm mana nk buay ye...

Lihat semua komen(18)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 07:23 AM GMT+8 , Processed in 0.083024 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top