CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Video@CARI Gaya Hidup Lihat artikel

Kelajuan Internet Lembap, Caj Harga Langganan Mahal!

15-3-2016 06:24 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 17360| Komen: 112

Description: Harga caj langganan Internet di Malaysia pula adalah 5 hingga 10 kali ganda lebih mahal berbanding negara-negara maju



Artikel Oleh Izzah Abbasy | Video Oleh Izzah Abbasy & FirdausZ | Suntingan Visual FirdausZ

Menurut laporan bertajuk State of Internet 2015 oleh Akamai, Malaysia berada di tempat ke-73 dengan kelajuan purata 4.9 Mbps. Ini adalah di bawah purata kelajuan global iaitu 5.1 Mbps. Dari segi penggunaan 52% pengguna Malaysia menikmati kelajuan Internet pada kelajuan melebihi 4 Mbps.

Korea Selatan muncul sebagai negara dengan kelajuan purata Internet terpantas dengan 20.5 Mbps. Bagi negara rantau ASEAN, Singapura adalah negara terpantas dengan purata kelajuan 12.5 Mbps diikuti pula oleh Thailand dengan purata kelajuan 8.2 Mbps.

Itu baru kelajuan Internet. Harga caj langganan Internet di Malaysia pula adalah 5 hingga 10 kali ganda lebih mahal berbanding negara-negara maju seperti Korea Selatan, Hong Kong dan Singapura yang turut menawarkan kadar harga internet dan jalur lebar lebih rendah berbanding Malaysia.

Untuk pengetahuan, kelajuan WiFi di KLIA pula baru sahaja dinobatkan sebagai ketiga terpantas di dunia.

Namun, bagaimana pula dengan kelajuan purata Internet di Malaysia yang dikatakan sangat perlahan dan pakej yang ditawarkan juga sangat mahal? - CARI Infonet
21

Bagus
29

Marah
38

Terkejut
22

Sedih
27

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (150 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kemaruk 15-3-2016 06:26 PM
iin.. xde pon bidio
Quote CARI-IIN 15-3-2016 06:31 PM

Ada.. try refresh
Quote ultra78 15-3-2016 06:41 PM
Kuat sangat muzik background
Quote Pajeri_Nenas 15-3-2016 07:07 PM
Berita teramat basi lagi lunyai
Quote pearl.silver 15-3-2016 10:29 PM
Walaupun maxis kt kg iols lembap selalu lost signal, tp iols mcm dah kne jampi supaya x tukar telco lain..
Quote edee_91 15-3-2016 10:34 PM
pearl.silver replied at 15-3-2016 10:29 PM
Walaupun maxis kt kg iols lembap selalu lost signal, tp iols mcm dah kne jampi supaya x tukar telco  ...

telco lain pun 2 kali 5 jah sis. diorang macam dah berganding bahu untuk sama2 bagi caj mahal pada pengguna sebegitu.

Quote pearl.silver 15-3-2016 10:37 PM
edee_91 replied at 15-3-2016 10:34 PM
telco lain pun 2 kali 5 jah sis. diorang macam dah berganding bahu untuk sama2 bagi caj mahal pada ...

Ahaa...tu pun antara satu sebab iols x tukar2 telco..
Baideway haritu iols survey plan postpaid..ya ampunn maxis paling mahal dan kedekut data..rm98 dgn 1gb data..
Digi umobile celcom sume range rm70-80 dgn 7gb-10gb data..
Quote kemaruk 15-3-2016 11:26 PM

nampak tangan je
Quote aechae 15-3-2016 11:26 PM
pearl.silver replied at 15-3-2016 10:37 PM
Ahaa...tu pun antara satu sebab iols x tukar2 telco..
Baideway haritu iols survey plan postpaid.. ...

Kannn....motif telco lain berlumba bg pakej yg best maxis duk takuk tu jugak lah... Tp iols pn sengal jugak smpai skang x g tukar telco lain....mgkin kna jmpi maxis sgguh ni huhuhu

Quote sepitsiput 15-3-2016 11:29 PM
No 73

Kabel bawah laut punyalah berselirat kat malaysia...tp internet menten mahal & lembab sepanjang tahun

Screenshot_2016-03-07-20-39-54.png
Quote kemaruk 15-3-2016 11:43 PM
korang nak internet laju2 ni nak buat apa?

kalau @bangcak, bangkem tau la sebab apa
Quote pearl.silver 16-3-2016 07:43 AM
kemaruk replied at 15-3-2016 11:43 PM
korang nak internet laju2 ni nak buat apa?

kalau @bangcak, bangkem tau la sebab apa

Tgk citer korea online..
Bleh gitu...
Quote pearl.silver 16-3-2016 07:44 AM
aechae replied at 15-3-2016 11:26 PM
Kannn....motif telco lain berlumba bg pakej yg best maxis duk takuk tu jugak lah... Tp iols pn sen ...

Hahaa...sama laa kita nampaknya...membela saka maxis..
Quote ultra78 16-3-2016 07:54 AM
Sebab itu kena liberalise market. Open up network architecture.Break monopoly. Biar foreign telco masuk. Biar telco dari singapore ke, us ke, masuk compete. Tubuhkan satu entiti baru yg own semua infra. Semua telco akan pakai infra sama
Quote fizafaizal 16-3-2016 08:40 AM
Cer pakai altel...aman je aku gune internet kat kampung aku ni...

Guna maxis nak bukak forum cari pun menangis
Quote caprut 16-3-2016 08:45 AM
pearl.silver replied at 15-3-2016 10:37 PM
Ahaa...tu pun antara satu sebab iols x tukar2 telco..
Baideway haritu iols survey plan postpaid.. ...

even digi kalo topup rm10 dpt free 300mb . topup rm30 dpt 1.5gb free
Quote pearl.silver 16-3-2016 09:03 AM
caprut replied at 16-3-2016 08:45 AM
even digi kalo topup rm10 dpt free 300mb . topup rm30 dpt 1.5gb free

Hahah....
Tahun lepas hotlink ade gak bg free 500mb klu bli data 1.5gb tu..
Taun ni xda apa2 free dah..
Quote Star_el 16-3-2016 09:06 AM
Yg aku tau dulu, maxis ada fibre sendiri kan? Yg digi, celcom, umobile etc tu pakai tm punya kabel. That's why caj maxis lain. Unless aku salah faham ke
Quote aechae 16-3-2016 09:12 AM
pearl.silver replied at 16-3-2016 07:44 AM
Hahaa...sama laa kita nampaknya...membela saka maxis..

Igt nk tukar ke celcom tp nnt nk roaming g oversea klu xsmpi 6 bln ke cmna ntah kna deposit rm300 kot...huuuu

Lihat semua komen(112)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-1-2022 01:33 PM GMT+8 , Processed in 0.082897 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top