CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Khalwat : Pihak Berkuasa Ketuk Pintu Bukan Pecah Pintu

12-1-2016 10:42 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 9248| Komen: 42

Description: Ia bukan kes serangan privasi. Ia adalah untuk melindungi kesucian agama Islam
Oleh Izzah Abbasy

Menurut Senator Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki, pihak berkuasa bertindak atas aduan, bukan sesuka hati.

Kredit Foto : Sinar Harian


Pihak berkuasa agama akan mengetuk pintu terlebih dahulu, sebelum memasuki sesebuah rumah itu dan mereka tidak akan memecahkan pintu.

Tindakan pihak berkuasa agama melakukan serbuan khalwat, bukanlah untuk menceroboh ke dalam rumah seseorang.

Ia bertujuan menjalankan tanggungjawab bagi melindungi agama Islam dan kesejahteraan masyarakat.

Apabila pihak berkuasa agama bertindak ke atas pasangan disyaki berkhalwat, mereka bertindak berdasarkan aduan, bukannya menceroboh rumah orang sesuka hati mereka.

“Ia berdasarkan aduan suami, isteri dan jiran. Kadang-kadang, jiran ini melihat sesebuah rumah itu mempunyai pengunjung kerap."

“Ia bukan kes serangan privasi. Ia adalah untuk melindungi kesucian agama Islam,” katanya.

Beliau diminta mengulas kritikan baru-baru ini bahawa pihak berkuasa agama tidak seharusnya campur tangan dalam isu-isu sedemikian, kerana ia berlaku di rumah rakyat sendiri dan privasi perlu dihormati.- CARI Infonet

7

Bagus
12

Marah
12

Terkejut
10

Sedih
15

Lawak
24

Bosan

Friends Rank (80 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Simunggu 12-1-2016 08:14 AM
zaman nabi memang ada hukum khalwat ni tapi adakah sahabat nabi pergi sana sini..ketuk rumah/hotel/bilik sana sini buat checking???
Quote bangcak 12-1-2016 08:17 AM
kalu ketuk pintu, beri salam 3x tuan romah tak bukak misti kene beredar kan kak gosh?
Quote otai_g 12-1-2016 08:24 AM
jd mn satu yg btl? nak serbu ka x nak ni?
Quote tentera_laut 12-1-2016 08:29 AM
Simunggu replied at 12-1-2016 08:14 AM
zaman nabi memang ada hukum khalwat ni tapi adakah sahabat nabi pergi sana sini..ketuk rumah/hotel/b ...

zaman sekarang if u nampak jiran u bawak balik bf/gf . u rasa apa diorang  buat berdua?
u sure tau diorang berkhalwat. and call pehabat agama. u rasa apa pejabat agama buat lepas tu? duduk diam and goyang kaki?

pi rumah tu and check if berkhalwat. if takde apa.. takde apa la.. simple aje.

pejabat agama mcm artikel kat atas ckp.. pejabat agama bukan 24 jam pi round2 perumahan carik org berkhalwat. diorang bertindak atas aduan JIRAN, kenalan dan sebagainya.


Quote gaara_X 12-1-2016 08:47 AM
tengok situasi.......cam perompak laa...kalau orang merompak bawa pisau je....takkan kita nak lawan ngan parang plak..kena sesuaikan ngan senjata perompak tue...hihkhihkhikk
Quote masa_lalu 12-1-2016 09:47 AM
jiran2 dalam bab ni cepat bertindak, cuba jiran takde beras, kelaparan buat tak tahu ja
padahal jiran kelaparan tapi tak ambil tahu tu neraka jawapnya
jadi tiada kemuliaan kalau merepot atas dasar cemburu dan sakit hati
Quote nolya 12-1-2016 09:47 AM
bangcak replied at 12-1-2016 08:17 AM
kalu ketuk pintu, beri salam 3x tuan romah tak bukak misti kene beredar kan kak gosh?

Itu sebabnya dlm Islam pun ada caranya kalau mau bertamu. Bukan shj nak bertemu big boss shj nak kena buat appointmen, nak bertamu ke rumah sdra-mara pun kena ada temujanji terlebih dahulu. Elok dah Islam aturkan adab dan aturan bertamu, cuma ada juga yg terlangkau ilmu.
Quote Simunggu 12-1-2016 09:59 AM
tentera_laut replied at 12-1-2016 08:29 AM
zaman sekarang if u nampak jiran u bawak balik bf/gf . u rasa apa diorang  buat berdua?
u sure t ...

jadi zaman nabi tak ada org mengadu?? mereka lebih open gitu...???
Quote nolya 12-1-2016 10:00 AM
masa_lalu replied at 12-1-2016 09:47 AM
jiran2 dalam bab ni cepat bertindak, cuba jiran takde beras, kelaparan buat tak tahu ja
padahal jir ...

Wujudkah keadaan spt yg disuarakan iaitu jiran membiarkan jiran miskin kelaparan.  Rakyat M'sia yg terkenal pemurah hati, orang jauh yg ditimpa bencana lagikan ditolong, masakah jiran sebelah tak ditolong. Of courselah tak akan ditolong selama2nya tapi taklah sampai dibiarkan kelaparan/kebuluran...
Hari ini bantuan jiran memberi sekadar keperluannya, esok lusa jiran akan mencari jalan untuk dia berusaha atau menunjukkan jalan supaya dia pergi memohon bantuan ke baitulmal ke atau pusat zakat... itu sebaik2nya pertolongan drp seorang jiran kpd jiran yg dlm kesempitan.


Quote masa_lalu 12-1-2016 10:05 AM
nolya replied at 12-1-2016 10:00 AM
Wujudkah keadaan spt yg disuarakan iaitu jiran membiarkan jiran miskin kelaparan.  Rakyat M'sia yg ...

komen awak membuktikan sikap tu wujud
Quote tentera_laut 12-1-2016 10:06 AM
Simunggu replied at 12-1-2016 09:59 AM
jadi zaman nabi tak ada org mengadu?? mereka lebih open gitu...???

zaman nabi tak tau la aku ada org ngadu atau tak.
kita ckp sekarang ini. katakan kau keja pejabat agama, and dapat call ada org berkhalwat.. kau buat apa?
Quote nolya 12-1-2016 10:19 AM
masa_lalu replied at 12-1-2016 10:05 AM
komen awak membuktikan sikap tu wujud

Dlm keadaan apapun bagi pihak orang miskin kena ada sikap jgn terlalu mengharap.  Kena sedar bahawa pertolongan manusia itu terhad, terbatas kpd keikhlasan dan orang tak akan mahu bantu untuk selama2nya. Masing2 orang juga ada tanggungjawab/komitmen yg kena ditunaikan terhadap diri dan keluarganya.  Maka yg miskin kena berusaha mencari jalan untuk keluar dari kemiskinan.  Bantuan pusat zakat ada.  Walaupun susah nak dpt spt yg didengar tapi tak harus jemu memohon bantuan, jika layak. The least, boleh mohon bantuan untuk memulakan perniagaan nasi lemak misalnya. Bantuan baitulmal juga ada bgi mendapatkan biasiswa persekolahan anak.  Seribu satu cara ada.  Celikkan sedikit pemikiran dan bertanya2lah di mana boleh mendapat pertolongan.
Baitulmal dan pusat zakat ada.  Orang perorangan, kadang2 ada kadang2 tiada.
Quote masa_lalu 12-1-2016 10:39 AM
nolya replied at 12-1-2016 10:19 AM
Dlm keadaan apapun bagi pihak orang miskin kena ada sikap jgn terlalu mengharap.  Kena sedar bahaw ...

memahami itu lebih baik dari komen panjang2
komen panjang tak mengisi perut yg kelaparan
Quote kelanci 12-1-2016 10:41 AM
tentera_laut replied at 12-1-2016 10:06 AM
zaman nabi tak tau la aku ada org ngadu atau tak.
kita ckp sekarang ini. katakan kau keja pejabat ...

kawan akak call tapi pej agama jawab "hari ni kita tak buat operasi"
camne tu?


Quote tentera_laut 12-1-2016 10:45 AM
kelanci replied at 12-1-2016 10:41 AM
kawan akak call tapi pej agama jawab "hari ni kita tak buat operasi"
camne tu?

cam tu aje la. at least akak dah jalankan tanggungjawap org islam. kalau boleh bagi nasihat.
Quote HibinoSama 12-1-2016 10:46 AM
Org yg x bagi pihak berkuasa buat serbuan tu takut x leh buat maksiat kot
Quote khairulazuan 12-1-2016 12:02 PM
terjah jgn x terjah
Quote nolya 12-1-2016 12:12 PM
masa_lalu replied at 12-1-2016 10:39 AM
memahami itu lebih baik dari komen panjang2
komen panjang tak mengisi perut yg kelaparan

Hidup lama pun tak bererti jika erti hidup tak dpt difahami.  Melihat perlu dgn mata hati, berusaha harus  sekudrat tenaga, boleh iri tapi jgn dengki dan berdoa setelah berusaha.
Quote masa_lalu 12-1-2016 04:08 PM
nolya replied at 12-1-2016 12:12 PM
Hidup lama pun tak bererti jika erti hidup tak dpt difahami.  Melihat perlu dgn mata hati, berusah ...

my reply to this same as previous

Lihat semua komen(42)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 10:01 PM GMT+8 , Processed in 0.069949 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top