CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Dua Ibu Tunggal Bantu Pelarian Syria Di Greece

11-1-2016 02:29 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 7015| Komen: 43

Description: Dua orang ibu tunggal Azura Ibrahim dan Zaleha Ahmad menawarkan diri mereka menjadi sukarelawan di Greece.
Oleh Adib ZA

Pergolakan yang berlaku di Syria memaksa ratusan ribu rakyatnya menjadi pelarian. Peka dengan penderitaan mereka ini, dua orang ibu tunggal Azura Ibrahim dan Zaleha Ahmad menawarkan diri mereka menjadi sukarelawan di Greece. 


Keputusan nekad untuk ke Greece itu pula adalah dengan tanpa bernaung di bawah mana-mana NGO. Namun, pengalaman lalu sebagai sukarelawan Mercy Malaysia menjadi pemangkit semangat dan kekuatan kedua wanita ini.

Keduanya bukan sahaja mendapat sokongan padu daripada para ahli keluarga, malah mereka juga dibantu rakan-rakan dan orang ramai melalui dana yang disalurkan. 

Memetik laporan Astro Awani, buat masa ini RM17,000 berjaya dikutip untuk membeli barang-barang keperluan pelarian di sana kelak. 

Segala perkembangan mereka boleh diikuti di laman Facebook 'Two Malaysian Moms On Mission To Lesvos'. Semoga usaha yang dimainkan ini dapat membuka lebih banyak jalan dalam misi bantuan pelarian Syria. - CARI Infonet



Baca selanjutnya: Astro Awani


27

Bagus
22

Marah
14

Terkejut
22

Sedih
19

Lawak
23

Bosan

Friends Rank (127 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote bluehedgehog 11-1-2016 08:30 AM
tolg bantu bawak mai mesia je la...
Quote chinta89 11-1-2016 09:05 AM
tolong rakyat mesia yg susah ni lagi baik kak.. yg susah kat mesia ni ramai.
Quote renko 11-1-2016 09:52 AM
gatal nk publisiti
xpon nk crk jantan syria je
Quote kelip2_07 11-1-2016 09:53 AM
kt mesia lg rmai yg ssh..xyah pkai kpl terbang..naik bas pn blh smpai
Quote Bedah.Cun 11-1-2016 09:56 AM
Banyak jer susah kat ceruk2 Malaya neh, koser sangat nak gi sampai ke Greece bagai
Quote kemaruk 11-1-2016 09:59 AM
masjid kat greece dikunci x?
Quote putehkundor 11-1-2016 10:00 AM
Mana tahu dapat jejan kendu bermata hijau berbulu dada as calin suami kennnn...
Quote Acong_II 11-1-2016 10:01 AM
kemaruk replied at 11-1-2016 09:59 AM
masjid kat greece dikunci x?

tuhan kuno greece tak marah kaa?   
Quote _______ 11-1-2016 10:04 AM
Acong_II replied at 11-1-2016 10:01 AM
tuhan kuno greece tak marah kaa?

Siapa banhammer engkau cong ?
Quote zameyla 11-1-2016 10:04 AM
putehkundor replied at 11-1-2016 10:00 AM
Mana tahu dapat jejan kendu bermata hijau berbulu dada as calin suami kennnn...

Aminn...





Quote haryatie 11-1-2016 10:11 AM
niat dn usaha yg baik..
tp kat malaysia sdiri pun masih ada lagik yg brtul2 perlukan bantuan
mcam mana tu...
Quote becir 11-1-2016 10:14 AM
Anak akak tu yg tgh belajar lagi kat unikl yg taja tiket dia?

Aku salah baca ke???????
Quote renko 11-1-2016 02:24 PM
sume gila publisiti je ni
dan2 nk g greece
knp xg syria terus
takut lettew
greece selamat sket
tp xnk pulak g myanmar
konon kata rohingya kena tindas
oo lupa
hitam berkerak kan
Quote barfi 11-1-2016 06:35 PM
Beriya nya acik2 ni.
Quote katak hijau 11-1-2016 06:53 PM
17k tu agak2 boleh beli brapa lori beras?
Quote saladin780 11-1-2016 07:19 PM
"Anak saya yang menaja tiket penerbangan, baru 23 tahun dan masih belajar di UniKL," kata Zaleha yang nyata  amat bersyukur dengan sokongan ahli keluarga yang membantu menanggung kos perbelanjaan misinya.


anak taja tiket?..pakai duit biasiswa MARA kah?
Quote mak_wa95 11-1-2016 07:20 PM
pinjaman pelajaran MARA anak kat uniKl sebanyak 500 sebulan mampu taja tiket mak..
alahai acik oiii sian ke anak tu,
dah mak beria ia nak melancung, anak terpaksa ikat perut..
Quote Cyempaka 11-1-2016 07:28 PM
Kakzura wei.. P tlg org syria nanti jgn lupa pakai bj kat luar. Dok msia xpela pakai inner sj pun
Quote ALDRIN 11-1-2016 07:38 PM
pi greece bole cikcur ke Acropolis, Temple of Hephaestus...pastu fefeeling cruising kat Santorini, Mykonos, Syros, Corpu..boleh laa update dlm fb, twitter, whatapps group..sambil fefeeling bersyukur n humble bragging syumul.

Lihat semua komen(43)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 01:49 PM GMT+8 , Processed in 0.134234 second(s), 64 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top